DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Yağmurlu
20°C
Mersin
20°C
Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Teletıp Teknolojisi’nin Gerçeği

22.09.2022 00:07
250
A+
A-

Teletıp, sağlık hizmetlerinde yeni değerler dizisi haline geldi. Ama bundan sonra nereye gidiyor? COVID-19 pandemisi ile hem dünya hem de sağlık hizmetleri değişim gösterdi. Virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için sağlayıcılar, hastalarını görmenin ve tedavi etmenin yeni bir yolunu bulmak için aniden zorlandı. Teletıp teknolojisindeki en son yenilikler, sağlayıcıların daha verimli çalışmasına yardımcı olmak, hastaları giyilebilir cihazlar ve uzaktan hasta izleme için yapay zekâyı entegre ediyor. Teletıp, gelişen teknoloji ile birlikte yeni yetenekler getiriyor.

Örneğin, yapay zekâ, bir teletıp ziyareti sırasında hastanın geçmişini almayı kolaylaştıran istemler sunabilir ve soruları yanıtlara göre dinamik olarak ayarlayabilir. Acil müdahale ekipleri teletıp cihazlarını kullanarak EEG, EKG ve diğer okumaları alabilir ve bunları yoldayken hastane personeline gönderebilir. Uzmanlar acil tedavi konusunda tavsiyelerde bulunabilir ve personel hastanın gelişine daha iyi hazırlanabilir. Acil durumlara anında müdahale etme yeteneği, özellikle kalp krizi veya felç durumunda hayat kurtarıcı olabilir. Günümüzde hastalar, giyilebilir cihazlardan veya pulsoksimetreler veya kan basıncı manşetleri gibi uzaktan izleme cihazlarından biyometrik verileri sağlayıcılarına iletebilmektedir.

COVID-19 salgını sırasında teletıp teknolojisi virüse karşı kritik bir savunma haline geldi. Ancak, genel olarak bakım sunumunu iyileştirme yeteneğini de kanıtlamıştır. Teletıp, acil yardım için uzaktaki uzmanları birbirine bağlar, sağlık çalışanlarının patojenlere maruz kalmamasını sağlar ve kronik hastalıkları olan hastalar için bakımın sürekliliğini sağlar. Sağlayıcılar, sağlık yöneticileri ve benzer şekilde hastalar, teletıp teknolojisinin sağlık hizmetlerinin sunulma şekline getirebileceği kolaylık, kalite düzeyi ve yeniliğin farkına varmışlardır. Teletıp, sağlık ekiplerinin rutin kontrolleri ve sürekli hasta izlemeyi düzene koymasına ve en çok ihtiyaç duyulan yerde daha fazla yüz yüze ilgi göstermesine olanak tanır. Teletıp teknolojisi geliştikçe, yapay zekâ ve uç bilgi işlemdeki gelişmeler, teşhis koymak, acil durumlara hızla yanıt vermek ve bilgi paylaşmak için gerçek zamanlı analitiklerin daha fazla kullanılmasını sağlayacaktır. Sağlık ekosisteminde donanım ve yazılım geliştiricilerle birlikte çalışan Intel, daha geniş bir sağlık hizmeti ihtiyaçlarını karşılamak için ölçeklenecek teletıp teknolojisini destekler.
Anahtar kelimeler: Teletıp, Telesağlık ve Mobil Sağlık (mSağlık)

YAZARIN HALK GÜNLÜĞÜ

Değerli okuyucular, okullar açıldı ve milyonlarca minik yürek sınıfları ile buluştu. Hepsi heyecanlı mı heyecanlı ve öğretmenlerini çok özlemişler. Okullarına ölmez bir tutku ile bağlı bu minik canların bir de okul alışveriş telaşı var ki göremeye değer doğrusu. Geçenler de böyle kıyafet satılan bir işyerine yolum düştü. Uzunca bir müddet öğrencilerin heyecanına dikkat kesildim. Rengârenk üniformalı kıyafetleri içinde hepsi ne kadar şen ne kadar istekli görünüyordu. Ama bu işyerinde gelen müşteriler ile yakından ilgili bir çalışan dikkatimi çekti. Yakın ilgi gösteriyor. Bazen fikir veriyor bazen de neşeli gözlerle kıyafetleri üzerine yakışan öğrencileri sevgi ile bağrına basıp okşuyordu.

İnsanlığa hizmeti kendine şiar edinmiş bu değerli şahsın kendisi ile tanışamadım ama galen insanlara gösterdiği meşakkat ve hüsnü niyet ile benzersiz bir kadın olduğunu apaçık belli ediyordu. Diğer çalışanlardan isminin Songül Yılmaz olduğunu öğrendim. Toplum içinde örnek davranış gösteren bu kişiliğe teşekkür eder hep böyle kalmasını temenni ederim.

Kültür ve sanat toplumu olmak için emek veren ve izleyici ile harika gösteri, oyun ve tiyatro eserlerini buluşturan bu Tiyatro Felsefinde “Hayat Sahnesinde” devamlı oynuyoruz. Kimi zaman alabildiğine nazik oluyoruz istediğimizi elde etmek için, kimi zaman da sesimiz yettiğince bağırıyoruz karşımızdaki korksun diye. İçimizden kötü sözler söylediğimiz birine ” anım” diye sarılıyoruz. ’diyerek toplum ile tiyatroyu kucaklaştıran, muhteşem mizah ve güldürü ustası, sevgili ekip üyelerinden Sayın Barbaros Uzunöner arkadaşıma; Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Barış Salonu’ndaki, Gırgır Stand Up Gecesi, gösterisi için yerel basına gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı sonsuz teşekkürlerimi bir borç bilirim…

Hoşçakalın erenler ve canlar……

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.