DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Astroloji gerçek mi? Gerçek bir bilim olarak mı yoksa sahte bir bilim olarak mı?

02.05.2023 21:31
86
A+
A-

Burcun ne? Bu kelime günlük çok aşina olduğumuz güzel bir sohbet başlatmak için ideal bir giriş olabilir…

Genellikle de “Ah, ben tam bir Aslanım!” veya “Oğlaklarla çok iyi anlaşırım” şeklinde olmaktadır… Seçim atmosferinde sosyal medyada birçok astrolog videosu izliyorum. İlginç çıkarım ve tahminler yapılıyor… Lakin kişiliğimizi bir burç işaretine göre gerçekçi bir şekilde tanımlayıp tanımlayamayacağımız veya bir burç sütunundan yaşam olaylarını tahmin edip edemeyeceğimiz henüz kanıtlanmış bir gerçeklik değil…

Bazı anekdot kanıtlar korkutucu derecede doğru olsa da -Merkür gerilerken uçuşunuzun yedi saat rötar yapması veya Terazi kişiliğinizin ima ettiği kadar kararsız olmanız gibi- astrolojinin olgusal bir bilim olduğu henüz kanıtlanmamıştır.. Elbette, gezegenler dönüyor ve hizalanıyor, ancak hayatımızın günlük olayları söz konusu olduğunda bunun bir anlamı var mı? Dünyanın dört bir yanındaki birçok insan, astrolojinin çalışan ve bugünümüzü anlamamıza ve geleceğimizi tahmin etmemize yardımcı olan gerçek bir bilim olduğuna inanıyor.

Ancak bilim adamlarının çoğu, astrolojik tahminlerin ve açıklamaların geçerliliğini tamamen reddetmektedir. Astroloji, davranışlarımızın bir kısmının astronomik fenomenlerden etkilendiğini ve bir şekilde olayları tahmin edebileceğimizi iddia ediyor. Bazı insanlar başlarına gelen pek çok şeyin yıldız falının ve diğer astrolojik yöntemlerin öngördüğü kalıplara uyduğunu düşünür.

Diğer tereddütken kısmındakiler ise astrologların bilim adamı değil, şarlatan olduğunu ve doğru tahminlerin sadece tesadüf olduğunu düşünür. Sizce gezegenlerin ve yıldızların durumu ve hareketi bizi etkileyebilir mi? Astrolojinin öngördüğü durumları yaşadınız mı? Tarihsel kanıtlar, astrolojinin son dört bin yıldır düzenli olarak kullanıldığını ve günümüzde de çok popüler olduğunu gösteriyor.

Astroloji, insan ilişkilerini ve dünyevi olayları anlama ve tahmin etme aracı olarak gök cisimlerinin göreli konumlarının ve hareketlerinin incelenmesi olarak tanımlanabilir. Birçok kültür astroloji sistemleri geliştirmiştir, ancak Batı, Hint ve Çin astroloji sistemleri tartışmasız bugün en popüler olanlardır. Gök cisimlerinin göreli konumu ve hareketleri dünya üzerinde etkilidir.

Örneğin, ayın hareketleri okyanus gelgitleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bazı bilimsel çalışmalar, gezegenlerin güneş sistemindeki göreli konumlarının dünyadaki hava durumu ve tarımsal üretim ile ilişkili olduğunu da göstermiştir. Astrolojinin savunucularına göre, gök cisimlerinin çevremizdeki fiziksel dünya üzerinde bir etkisi varsa, insanlar üzerinde de, örneğin kişilikleri ve kararları üzerinde bir etkisi olmalıdır.

Bilim adamları, hem astroloji sistemlerinin doğruluğunu çürütmek hem de neden bu kadar çok insanın astrolojinin gerçek olduğuna inandığını açıklamak için astroloji üzerine birçok çalışma yaptılar. Peter Hartmann , 2005 yılında 4000 kişilik bir örneklem grubuyla en ünlü çalışmalardan birini gerçekleştirdi. Sonuç, doğum tarihi ile kişilik veya zekâ arasında istatistiksel bir ilişki olmadığıydı.

Bir diğer önemli çalışma ise Shawn Carlson tarafından yapılmış ve 1985 yılında Nature dergisinde yayınlanmıştır. 28 astrolog, diğer bilim adamları tarafından da doğrulanan deneyin şartları ve yöntemi üzerinde anlaştılar. Sonuç, astrologların geleceği rastgele şanstan daha iyi tahmin edememesiydi.

Peki, eğer işe yaramıyorsa neden bu kadar çok insan astrolojiye inanıyor? Mevcut literatüre göre, astrolojiye inananlar, doğru çıkan tahminleri seçerek hatırlama eğilimindedir ve yanlış çıkanları hatırlamazlar. Doğrulama yanlılığı olarak bilinen bir tür bilişsel yanlılıktır.

Ne düşünüyorsun?
Astroloji bir bilim ve onun bulguları, titizlik ve metodolojinin gerçek bir yansıması mı, yoksa sadece çılgınca tahminler ve tesadüfler mi?

Hoş çakalın erenler ve canlar.
Bu bilimsel makalenin tüm telif hakları yazarın şahsına aittir, kesinlikle izinsiz paylaşmayınız..
kaynak:netivist.org

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.