DOLAR
34,0091
EURO
37,8716
ALTIN
2.821,28
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
30°C
Mersin
30°C
Az Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
29°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C

Finansal Krizler ve Sağlık

17.10.2022 23:01 | Son Güncellenme: 20.10.2022 20:52
190
A+
A-

20. yüzyıl, 1929 Wall Street çöküşünü ve 1973 petrol fiyatı şokunu ve ayrıca Doğu Asya, eski Sovyetler Birliği ve Latin Amerika’daki sayısız bölgesel krizi yaşadı. 21. yüzyılın ilk yılları, 2007’de başlayan küresel mali krize tanık oldu. Yunanistan, İtalya, İspanya ve 2010’dan sonra, kemer sıkma önlemleri uygulamayı seçen veya bu tür önlemlere maruz kalan ya da geleneksel endüstrilerin kaybına uğrayan Birleşik Krallık gibi ülkeler, tipik olarak ne şeklini alan kötüleşen sağlık sorunları yaşadılar.

Son dönemlerde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerin ekonomik krizlerle karşı karşıya geldiği görülmektedir. Ekonomik krizler, ülkelerin sosyo-ekonomik yapıları üzerinde bozucu ve yıkıcı etkiler oluşturabilmektedir. Ekonomik ve sosyal faktörlerin sağlığın önemli belirleyicileri arasında olduğu bilinmektedir… Ekonomik krizler, harcanabilir gelirde, satın alma gücünde ve yaşam koşullarında düşüşlere neden olur. Sağlık hizmetleri de dâhil olmak üzere kamu finansman kaynaklarını tüketirler, özel işletmelerin karlılığına ve sürdürülebilirliğine zarar verirler ve işsizliğin artmasına neden olurlar…

Ekonomik şoklar sağlık sistemleri için bir zorluktur çünkü kamu tarafından finanse edilen sağlık hizmetlerine olan ihtiyacı artırırken aynı zamanda kamu gelirlerini azaltırlar. İşsizlik arttıkça, hane geliri düştükçe ve ekonomi daraldıkça kamu geliri azalır. Sağlık finansmanı politikası, sağlık sistemlerinin önceden hazırlanmalarını ve etkin bir şekilde yanıt vermelerini sağlayarak bu zorluğun üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.
Sağlık sistemlerimizi beklenmedik şoklara, finansal krizlere veya doğal afetlere hazırlamak için yatırım yapmazsak, uzun vadede daha fazla öderiz. Sağlık sistemlerine yatırım yapmak bir sigorta poliçesi gibidir. Küresel durgunluk muhtemelen sağlığımıza olduğu kadar servetimize de zarar verecek….

Nüfusumuzu korumak için sağlık bütçelerini korumalı ve sağlık sistemlerimizin gelecekteki kaçınılmaz zorluklara karşı dirençli olmasını sağlamalıyız.

Daha sağlıklı ve mutlu nüfuslar; üretken işgücünde aktif rol alıyor…

Sağlık sistemlerimizi gelecekteki krizlere hazırlamak istiyorsak, şimdi yatırım yapmalıyız.

Bu makalemizin ikinci bölümünde, hastanelerin nasıl etkilendiği ve güçlü kuruluşların nasıl ayakta kaldığına dair, daha detaylı bilgilere girilecektir. Şimdilik hoş çakalın erenler ve canlar….

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.