DOLAR
32,4644
EURO
34,8405
ALTIN
2.446,22
BIST
9.911,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
26°C
Mersin
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
23°C

“Toroslar arka mahalle değil!”

“Toroslar arka mahalle değil!”
16.07.2023 10:50
31
A+
A-

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından iptali için dava açılan Toroslar 1. Etap Arpaçsakarlar Mahallesi ve Çevresi 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yeniden görüşülerek, Cumhur İttifakı Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

 

Mecliste konuşan Başkan Yılmaz, “Şehrimizde yüksek katlı bina olmasın diyorsak, hiçbir yerde olmasın. Ama bunun sadece Toroslar ve Arpaçsakarlar ile ilgili yapılması, eşitlik ilkesine uygun değildir.  Bu şehirde yaşayan, doğan, doyan her vatandaş eşittir. Bu tavır Arpaçsakarlıya zulümdür” dedi.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Arpaçsakarlar Mahallesi 1. Etap Uygulama İmar Planı’nın iptali için açılan davanın sebepleri ve sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

 

 “SANKİ BU ŞEHİRDE İLK DEFA 18 KATLI BİNA YAPILACAK!”

 

Başkan Yılmaz, plan kesinleştikten sonra ruhsat verilen, inşaata başlayan ve daire satın alan vatandaşların mağdur duruma düştüğüne dikkat çekerek; “Hatta şehirde 1980’li yıllarda verilmiş ruhsata göre 32 katlı binalar yapılacak iken, yıllar içerisinde yapılan yoğun tadilatlar sonucu 18 kata indirilmiştir. 18 katı herkes mutlulukla karşılarken ve bunu bir zafer olarak gösterirken Arpaçsakarlar’daki 18 kat öteleniyor ve iteleniyor.  Sanki bu şehirde ilk defa 18 katlı bina yapılacak!  Çiftlikköy, Menteş ve Kocavilayet hattı ve bu bölgenin zemini sağlamdır. Bu bölgede 21 kata izin verilmektedir. Her gün şehrin batısından doğusuna iş için gelmek zorunda kalan insanlarımızı düşünerek Arpaçsakarlar da kaliteli yüksek standartlı konut ihtiyacının var olduğu bir bölgedir. Hal böyleyken kent silueti ve kent estetiği gibi soyut, yerel ve subjektif değerlendirmeler ile bu planının iptal edilmesi hukuka ve Anayasa’ya aykırıdır. Çünkü Kocavilayet’te 21 kat hakkını elde eden arsa sahibi ile Arpaçsakarlar’da 18 kat ve yüksek kat binalara layık görülmeyen vatandaşlarımız arasında hiçbir fark yoktur ve fark olmamalıdır. Genel olarak Toroslar’ı arka mahalle olarak görme eğilimi vardır. Bunu ilk günden beri söylüyoruz ve kabul etmiyoruz. 18 katlı ve çok güzel yapılacak binalar sahile, Toroslar’a düşük kat. Mersin’de merkez ilçeler arasında en az sayıda yüksek katlı bina olan ilçe Toroslar’dır. Ancak bu Toroslar’ın kaderi değildir. Gelişim bölgelerinde yüksek katlı binalar yapılmakta ve yapılacaktır. Yehişehir İlçesi Forum AVM’nin kuzeyinde yapılan yaklaşık 30 katlı bina kent silueteni bozmuyor mudur? Arpaçsakarlar’da bulunan yüksek katlı binalar kent siluetini bozarken bu binalara nasıl izin verilmiştir? Burada çifte standart vardır. Bu hem Toroslar hem Arpaçsakarlar halkına haksızlıktır. Siyasi değerlendirmelerle bu şekilde fikir ortaya konulması bence uygun değildir. Bu fikirlere katılmıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BU ŞEHİRDE YAŞAYAN HERKES EŞİTTİR! AKSİNİ DÜŞÜNMEK ARPAÇSAKARLIYA ZULÜMDÜR!”

 

“Mersin’de yüksek kat olmasın” ibaresinin sadece Toroslar ve Arpaçsakarlar için düşünülmesinin son derece eşitsizlik olduğunu ve bunun için mücadele ettiklerini dile getiren Başkan Yılmaz; “Depreme dayanıklı ciddi miktarda konut ihtiyacı vardır. Bu nedenle bu kararın gerekli ve acil olduğunu değerlendiriyoruz. Şehrimizde yüksek katlı bina olmasın diyorsak, bunun sadece Toroslar ve Arpaçsakarlar ile ilgili yapılması eşitlik ilkesine uygun değildir.  Bu şehirde yaşayan, doğan, doyan her vatandaş eşittir. Dava açılan dosyada zemin ile ilgili hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Bu zulümdür. Sorun tamamen geneldedir. Ben yüksek yargının bu kararı bozacağına canı gönülden inanıyorum. Mağdur olan vatandaşlarımız için bu planın geçmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.