DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Küresel Çevre Analizi

20.08.2023 13:50
11
A+
A-

Almanya’nın muhasebe, yasal ve düzenleyici sistemleri karmaşık mekanizmalara sahip ve yatırımcılar için daha zor presedürler içermektedir. Almanya yetkin sermaye piyasalarına sahiptir ve eşit derecede etkili olan bankacılık sistemine bağlıdır. Çoğu zaman, devlete ait işletmeler kamu hizmetleriyle sınırlıdır: ulusal demiryolu taşımacılığı, belediye su ve enerji. Mevcut ABD ticaret politikasının çoğu, doğrudan yabancı yatırımın (FDI) Amerikan ekonomisini büyütmedeki ve Amerikan istihdamı yaratmadaki önemini gözden kaçırıyor. Yabancı sermayeli işletmeler ABD’de 6 milyondan fazla işten sorumludur ve ABD Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre Almanya, sürekli olarak Amerika’ya yatırım yapan en iyi ülkeler arasında yer almaktadır. Almanya’da iş yapmanın zorlukları nelerdir?

1. Vergi ödemek
Almanya’nın vergi düzenlemeleri, çeşitli vergi teşvikleri sağlasa da son derece karmaşıktır.

2. Kültür
Herhangi bir yabancı yerde iş yapmak için kültürel farklılıkları anlamak çok önemlidir. Bu, iş görgü kurallarının oldukça önemli olduğu Almanya’da özellikle önemlidir. Başlamak için, Almanya’da iş yapmak dakik olmayı gerektirir. Herhangi bir toplantı çok önceden planlanmalıdır. Kararlaştırılan buluşma yerine zamanında gelinmelidir.

3. Mülkün kaydedilmesi
Yeni işletmelerin tapu sicilinden bir hesap özeti alması, devir sözleşmesini noter tasdik etmesi, belediyeden ön alım hakkından feragat etmesi ve mülkün tescili sırasında devir vergisi ödemesi gerekir. Bu projeyi gerçekleştirmek yaklaşık 52 gün sürecektir. ABD ‘de yatırım yapmanın riskleri arasında;

Döviz Dalgalanma Riski.
Ekonomik ve Ülkeye Özgü Risk.
Faiz Oranı Riskleri.
Vergilendirme Riski.
Mevzuat Riski.
Yatırımınızı adil bir fiyata satamama ve istediğiniz zaman paranızı çıkaramama riski,
Küresel risk bulunmaktadır.

Bu iki ülke istikrarlı ve güçlü ekonomilere sahip olsa da yenilikçi ve kolay yatırım imkânlarının yaratılmasında Asya ülkesi olan Çin daha cazip kalmaktadır. Dış yatırım düşüncemizde ana ülkemiz Çin olacaktır. Çin, dünyanın en büyük holdinglerinden bazıları için çekici bir pazardır.

Son birkaç yılda Çin, ulusal ve ekonomik konularda kendine bir niş oluşturmuş, birçok girişimciyi ve yerleşik şirketi ülkeye yarıştırmıştır. Çin’de bir milyardan fazla insan var. Aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak derecelendirilen hızlı büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Aynı zamanda dünyanın en büyük mal ihracatçısı ve ithalatçısıdır. Ayrıca şirket, uygun fiyatlı ve güvenilir teknolojinin yanı sıra oldukça üretken bir iş gücü sunuyor.

Tüm bu faktörler Çin’i iş yapmak için güçlü bir ülke yapıyor. Çin’in tarım, imalat, petrol ve gaz, otomobil, ilaç ve turizm dâhil olmak üzere birçok gelişen sektörü var. Çin şu anda belirli küçük işletme fırsatlarını destekliyor.

Gıda üretimi: Herkesin yiyeceğe ihtiyacı var ama 1,35 milyarı aşan nüfusuyla Çin’in bu kaynağa özellikle ihtiyacı var.

Yemek (restoran): Alternatif olarak, hem yerel Çinli hem de yabancı birçok kişi bir restoran veya bar açma hayallerini gerçekleştirmek için Şanghay’a gelir. Örneğin Şangay, dünyadaki en çok kahve dükkânına sahiptir.

Yerli üretimine rağmen Çin, 2004’ten beri tarım ürünlerinde net ithalatçı olmuştur. Bugün, soya fasulyesi, mısır, buğday, pirinç, domuz eti ve süt ürünleri dâhil olmak üzere bu ürünleri diğer tüm ülkelerden daha fazla ithal etmektedir. Gıda üzerine yapılacak bir yatırım son derece doğru bir tercih olarak ön plana çıkmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.