DOLAR
32,3436
EURO
34,8274
ALTIN
2.379,49
BIST
10.265,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
23°C
Mersin
23°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Daha Az Stres, Daha Fazla Dijital Detoks

26.12.2022 11:43 | Son Güncellenme: 26.12.2022 19:25
193
A+
A-

Teknolojiye ara vermek sadece zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda zihinsel sağlık açısından da gerçek faydalar sağlar. Dijital detoks, bir kişinin akıllı telefon, televizyon, bilgisayar, tablet ve sosyal medya siteleri gibi teknolojik cihazları kullanmaktan kaçındığı bir süreyi ifade eder. Dijital cihazlardan “detoks” yapmak, genellikle dikkati dağıtmadan gerçek hayattaki sosyal etkileşimlere odaklanmanın bir yolu olarak görülür. İnsanlar, en azından geçici olarak, dijital cihazlardan vazgeçerek, sürekli bağlantıdan kaynaklanan stresten kurtulabilir.

Nielsen Company’nin araştırmasına göre, ortalama bir ABD’li yetişkin her gün yaklaşık 11 saatini medyayı dinleyerek, izleyerek, okuyarak veya medyayla etkileşim kurarak geçiriyor. Common Sense Media kuruluşu tarafından yürütülen bir ankette, gençlerin %50’si mobil cihazlarının bağımlısı olduklarını hissettiklerini bildirdi. Anketi yanıtlayan gençlerin %78 gibi büyük bir oranı, dijital cihazlarını her saat başı kontrol ettiklerini söyledi. İnsanlar genellikle teknolojik cihazları olmadan bir hayat hayal edemeyeceklerini düşünürken, araştırma ve araştırmalar teknoloji kullanımının da strese katkıda bulunabileceğini bulmuştur.

İsveç’teki araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma, genç yetişkinler arasında ağır teknoloji kullanımının uyku sorunları, depresif semptomlar ve artan stres seviyeleri ile bağlantılı olduğunu bulunmuştur. Bilimsel kanıtlar ayrıca, özellikle yatmadan önce yoğun cihaz kullanımının uyku kalitesini ve miktarını etkileyebileceğini göstermektedir. Araştırmacılar ayrıca yatakta sosyal medya kullanımının uyku ve ruh hali üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bulmuşlardır. Çalışma, katılımcıların %70’inin yataktayken telefonlarında sosyal medyayı kontrol ettiğini ve %15’inin yatakta sosyal medyada bir saat veya daha fazla zaman geçirdiğini göstermiştir.

Pensilvanya Üniversitesi’nden araştırmacılar yakın zamanda Facebook, Snapchat ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinin kullanımının ilk deneysel araştırmasını yayınladılar. Sonuçlar, sosyal medya kullanımının sınırlandırılmasının depresyon ve yalnızlık belirtilerini azalttığını ortaya koymuştur. Instagram veya Facebook gönderilerinde gördüğünüz paylaşımların, etkisinde kalarak, kendinizi, herkesin daha dolu, daha zengin veya daha heyecan verici bir hayat sürüyor gibi göründüğünü düşünürken bulabilirsiniz. Ne zaman başka birinin hayatıyla ilgili derlenmiş bir resim veya gönderi görseniz, kendi hayatınızı onlarınkinden daha az heyecan vericiymiş gibi hissetmene neden olabilir. Dijital detoks yapmak, sınırlar koymanın ve bir şeyleri kaçırma korkunuzu azaltmanın bir yoludur.

Dijital Detoksa İhtiyacınız Olabileceğinin İşaretleri: Telefonunuzu bulamıyorsanız endişeli veya stresli hissediyorsunuz… Telefonunuzu kontrol etmek zorunda kalmadan tek bir şeye konsantre olmakta zorlanıyorsanız… Sosyal gönderilerinizdeki beğeni, yorum veya yeniden paylaşım sayılarıyla meşgulsünüz….

Denemeyi düşünebileceğiniz bazı fikirler:

Dijital oruç: Bir gün veya bir haftaya kadar kısa bir süre için tüm dijital cihazlardan vazgeçmeyi deneyin.

Sosyal medya detoksu: Sosyal medya kullanımınızı belirli bir süre için kısıtlamaya ve hatta tamamen ortadan kaldırmaya odaklanın..

Hoşçakalın erenler ve canlar….

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.