DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
23°C
Mersin
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
23°C

Türkiye’nin Medikal Turizmi, Küresel Pastadan Daha Büyük Bir Dilim İstiyor.

16.11.2022 21:46
213
A+
A-

Kongre için gittiğim bir otel lobisinden, kafaları ameliyatla sarılı bir grup erkeğin genç bir kadının arkasında sıraya girmesini izledim; onlarla ağır bir Türk aksanıyla İngilizce konuşuyordu. Odanın karşısında bunun gibi başka bir grup daha vardı ama kadınların burunlarında bandaj vardı. Bir Türk olarak bu manzara benim için yeni değildi: Yıllar içinde Türkiye’ye tıbbi işlemler için gelen yabancıların sayısının on kat arttığına tanık oldum. Ve Türk turizm şirketlerinin zamanla ne kadar anlayışlı hale geldiğini, insanların saç ekimi veya burun estetiği ameliyatı olurken güzel İstanbul’u gezmeleri için cazip paketler oluşturduklarını görmeye başladım.

Küresel medikal turizm 55 milyar dolarlık bir sektör ve Türkiye’deki sektör yıllık yüzde 22,6’lık bir büyüme oranı yaşıyor. 2017 yılında bir milyondan fazla kişi medikal turizm için Türkiye’ye seyahat ederek ekonomiye yaklaşık on milyar dolar döviz kazandırdı. Türkiye’ye seyahat eden medikal turistler, kaldıkları süre boyunca ortalama olarak birden fazla işlem gördü. Türkiye’de medikal turizme artan talep nedeniyle Sağlık Bakanlığı, stratejik planında medikal turizmin yaygınlaştırılmasına vurgu yaparak sektörü büyütmeye yönelik girişimlerde bulunuyor.

Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin (USHAŞ) verilerine göre, 2022’nin ilk çeyreğinde 290 bin kişi sağlık hizmeti için Türkiye’ye gelirken, Ocak-Mart döneminde medikal turizmden elde edilen gelir 332 milyon ABD doları oldu. Ülkeyi ziyaret eden medikal turist sayısı 302 bin kişiye yükselirken, 2022’nin ikinci çeyreğinde medikal turizmden elde edilen gelir 436 milyon ABD dolarına yükseldi.

Türkiye, turistlere sadece mükemmel eğlence seçenekleri değil, aynı zamanda kaliteli tıbbi bakım da sunan çok amaçlı bir ülkedir. Türkiye şu anda hastalar arasında medikal turizm için en iyi ülkelerden biri. Sağlık alanındaki gelişmişlik düzeyi nedeniyle Türkiye, hastalıkların teşhis ve tedavisinde en popüler on ülke arasında yer almaktadır. Avrupa ülkeleri ve BDT ülkeleri, Türkiye’yi yeni sağlık partnerleri ve medikal turizmin merkezi olarak tanıyor. Türkiye, hastalar için kaliteli ve uygun fiyatlı tıbbi seyahat paketleri sunmaktadır. Ülke, tedavi ve termal turizmi, spa ve sağlık merkezlerini beş yıldızlı otellerle mükemmel bir şekilde birleştiriyor.

Türk hastanelerinin tercih edilme nedenleri:
Dünya standartlarında kaliteli hizmetler
Daha düşük fiyatlar
Akredite sağlık kurumu sayısı
Kısa bekleme süresi
Altyapı
Misafirperverlik
Zengin kültürel miras

Medikal turizmin Türk ekonomisine büyük fayda sağladığına şüphe yok. Türkiye, 2023 yılına kadar medikal turizmde lider ülke olmayı ve tıp içinde ve dışında ekonomik fırsatlar yaratmayı hedefliyor. Mali fayda hastane sistemlerine mahsus değildir ve ağırlama, yemek servisi vb. sektörlerde yüksek ücretli işler sağlayabilir. Türkiye’ye gelen insanlar otellerin, doğanın ve şehirlerin tadını çıkarmaya harcıyor.

Yazarın Günlüğü: Ekonomik dalgalanmanın çok derinden hissedildiği dünyamız ve ülkemizde artık eski ve kıymetli eşyalarımızı atmayıp yeniden kullanıma kazandırmak yeni bir trend oldu erenlerim….. Atma dönüştür tamir et, kullan: bir makine mühendisi arkadaşım ile yakın zamanda yerli malı ve tutumluluk üzerine yaptığım bir söyleşide özellikle ev ve mutfak eşyalarında insanların bozulan cihazlarını atmadan önce iki defa düşünmeleri gerektiğini vurgularken yeni bir ürünün alınmasının tüketime teşvik olduğunu ve atık miktarını artırdığını söylüyor.. Yırtılan bir ayakkabıyı atıp yenisini almak yerine ürünü ayakkabı tamirciliği yapan esnafa götürüp onarım yaptırılabilir. Böylece esnafa da katkı sağlamış oluruz…“Hızlı tüketmeye bir şekilde alıştık, alıştırıldık. Her sene yeni bir modeli çıkan telefonlar, yeni model arabalar, yeni model beyaz eşyalar, mobilyalar… Modadan bahsetmek bile istemiyorum. Modanın olduğu yerde sürdürülebilir bir sistemden söz edilemez. Ama biz bir şeyleri tamir etmeye, belki lazım olur diyerek kenara atmaya daha yakın bir toplumuz.

Eğer üzerine düşersek hızlı bir şekilde yol alacağımıza inanıyorum.”tamir etmeyi seviyorsak ben çok yakın bir zamanda 2007 yılında satın aldığım bir elektrik süpürgesini işlerinde mahir olduğuna inandığım Başarı Teknik’ten Ramazan, Adem ve Durmuş BAŞ kardeşlerin atölyesine götürdüm ve inanılmaz güzel bir tamirat ile yeniden eski eşyama kavuştum. Bu güzel ustalıkları için maharetli ellere teşekkürlerimi bir borç bilirim (Cumhuriyet gazetesinin 2018 yılındaki atma dönüştür tamir et kullan isimli makalesinden bilgi için istifade edilmiştir)..

Gelecek makale: Sosyal sorumluluk (Deniz taşımacılığı, küresel pazara açılan ana kapı olmaya devam ediyor. Deniz limanları, ticareti kolaylaştırmada merkezi ve gerekli bir bileşendir. Limanlar, özünde küresel ekonomik sistemle bütünleşmenin bir kanalıdır. Düzenli ve tutarlı nakliye hizmetleriyle güçlendirilmiş becerikli ve iyi bağlantılara sahip konteyner limanları, nakliye maliyetleri, tedarik zincirlerini birbirine bağlama ve küresel ticareti destekleme dâhil olmak üzere ticaret maliyetlerini azaltmanın anahtarıdır…

MERSİN ilinde mükemmel işlere imza atan Akdeniz Bölgesindeki ana konteyner liman işletmecisi MIP… Bu her geçen büyüyen, gelişen ekonomik katma değeri yükselen ülkemizin nadide işletmesinin Kurumsal İletişim Müdürü Sayın Sevda Onbaşlı hanımefendinin konuğu olacağız inşallah erenler ve canlar.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.