Gelişmekte olan teknolojiler, değişen ekonomik ve demografik eğilimler neticesinde, dünya çapında sağlık hizmeti senaryosu hızla gelişiyor. Covid-19 salgını insanları hijyen ve güvenlik konusunda bilinçlendirdi. Sağlık hizmetlerindeki bu evrim, ülkeler arası ve sektörler arası yakınlaşmayı teşvik ediyor. Küreselleşme dünya çapında endüstrileri yeniden yapılandırıyor.
Medikal turizm, sağlık sektöründe küreselleşmenin böyle bir tezahürüdür. Sağlık hizmetlerine yönelik bu eğilim dünya çapında sürerken, giderek daha fazla ülke sağlık sistemlerini yalnızca kendi yerlileri için değil, aynı zamanda uluslararası hastalar için lider hizmet sağlayıcılar olarak da güç kazanacak şekilde genişletiyor.
2019 yılında Corona virüsü pandemisinin patlak vermesi, medikal turizm endüstrisi için pazar dinamiklerini daha da karmaşık hale getirdi. Seyahat kısıtlamaları konusundaki belirsizlik, dünya genelinde değişen karantina önlemleri ve durumun genel olarak benzeri görülmemiş olması, medikal turizm endüstrisinin tüm ekosistemini daha güvencesiz hale getirdi. Sınır ötesi seyahat kısıtlamaları, karantina uygulamaları, daha yeni yeni hayatımızdan çıkmaya başladı.
Covid-19 pandemisi turistlerin seyahat kararını büyük ölçüde etkiledi. Turistler, özellikle Covid-19 pandemisi sırasında sağlık turizmi söz konusu olduğunda genellikle destinasyonların güvenliğini, temizliğini, kurulu altyapısını ve yüksek kaliteli sağlık tesislerini talep eder oldular. Medikal turizm, bütçeniz dâhilinde yüksek gelirli ülkelerin birinci sınıf kurumlarına sofistike tedaviler ve tesisler sunma kabiliyeti nedeniyle büyüyen bir ekonomik girişimdir.
Dünya Sağlık Turizmi Pazar büyüklüğü 2020’de 11.56 milyar ABD Dolarına ulaştı. Medikal turizm, özellikle gelişmiş bölgelerde olmak üzere dünya genelinde büyük bir ivme kazanmıştır. Medikal Turizm Derneği (MTA), dünya çapında 14 milyondan fazla kişinin her yıl tıbbi tedavi için başka ülkelere seyahat ettiğini bildirmektedir. Büyüyen ve yaşlanan nüfus, değişen hastalık kalıpları ve maliyetli dijital teknolojilerdeki hızlı dönüşümler gibi faktörler nedeniyle sağlık hizmetlerine yönelik küresel talep ve harcamalar artıyor. Sağlık hizmetleri maliyetlerinde artan eşitsizlikle birlikte hükümetler, şirketler ve bireyler sağlık tesislerini gelişmekte olan pazarlara dış kaynaktan sağlamaya bakıyorlar.
Bugün dünya çapında tıbbi nedenlerle seyahat eden 14 milyondan fazla insan var ve analistler sayıların azalmasını beklemiyor. Teknolojideki ilerlemeler ve yerel yeniliklerin ve tıp merkezlerinin gelişmesiyle birlikte, hastalar, sigortacılar ve sağlayıcılar maliyetlerden tasarruf etmek ve marjları artırmak için teknolojiye yöneldikçe sağlık turizmi manzarası daha da gelişecektir.
Yanılsamalara kapılmayın – bu yenilik deneyi, pandemi sonrası sağlık hizmeti çağında hangi derslerin alınabileceğini görmek için kamu tarafından finanse edilen sağlık sistemleri tarafından yakından izleniyor. Sınırlar açık kaldığı sürece işaretler umut verici. Ancak uzun vadede, teknolojideki bu sıçrama, tedavi olmak için fiziksel olarak seyahat etme ihtiyacını gerçekten aşındıracak mı? Sadece zaman gösterecek…
YAZARIN GÜNLÜĞÜ: Amerika Birleşik Devletleri’nde 1.300 su parkı var ve her yıl 85 milyon kişi onları ziyaret ediyor. Bir ebeveyn olarak, kapalı veya açık su parkına bir gezi planlıyorsanız ne arayacağınızı bilmek önemlidir. 2015 yılında 4.200 kişi su parkı ile ilgili yaralanmalar için hastaneleri ziyaret etti ve en yaygınları sıyrıklar, kesikler, kırık kemikler, sarsıntı ve omurilik yaralanmalarıydı. Bende bu konuda merakımı gidermek için Mersin ili Mezitli belediyesine ait bir tesisi ziyaret etmek istedim. Gönül dostumuz, değerli Belediye çalışanı Beyhan Bilgin hanımefendinin, yönlendirmesi ve desteği ile bu tesisi yerinde inceleme fırsatı buldum.
Orada harcadığım zaman içerisinde en çok dikkatimi çeken, hijyen ve temizliğin oldukça üst düzeye çıkarılmış olmasıydı. Görüşlerini aldığım Aqua parktan sorumlu sevgili işletme müdürümüz Metin Bey’’ Bir su parkındaki her şeyin dezenfekte edilmesi gerekir: havuz ve kaydırak suyu; korkuluklar; güverte yüzeyleri ve şezlonglar; yemek alanı servis tezgâhları, masalar ve sandalyeler; soyunma odası bankları ve duşlar; perakende satış yerleri. Mikroplardan arınmış bir yer varsa o da bakımlı bir havuzdur. “Her su parkı farklıdır. Önemli olan temizliğin düzenli olarak yapılması ve dezenfeksiyonun etkin bir şekilde gerçekleşmesidir. Temiz, parlak tesisler konukları cezbeder ve tekrar ziyaretleri teşvik eder.
Ne yazık ki, temizlik tek başına mikropları öldürmez’’….. Metin beyin, oldukça haklı olduğu noktada işte bu konu…. Gelen konuklar mutlaka talimatlara harfiyen uymalı ve görevlilerin işlerini kolaylaştırmalıdır. O gün tahminen 400-450 kişi bu ferah tatil yerinde güneş ve havuzların keyfini çıkarıyordu. Güvenlik ve dikkat ile insanlar yara almadan ve sağlıklı bir şekilde zamanlarını geçiriyordu. Dikkatimi ister istemez çeken bir başka nokta, Suriyeli göçmen vatandaşların bu tesise inanılmaz bir ilgi gösterdiği şeklindeydi. Güzel izlenimler ile bir hikâyenin daha sonuna geldik erenler ve canlar hoş çakalın gayri….
Bu yazının tüm telif hakları yazar Semih Karakoç’a aittir.