DOLAR
33,9880
EURO
37,4760
ALTIN
2.746,43
BIST
9.419,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
31°C
Mersin
31°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
31°C
Cuma Parçalı Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C

Geleceğin Hastanesi

06.11.2022 00:12 | Son Güncellenme: 06.11.2022 00:13
189
A+
A-

Hızla gelişen teknolojilerin demografik ve ekonomik değişimlerle birlikte dünya çapında hastaneleri değiştirmesi bekleniyor.. Temizlik, beslenme ve tıp alanındaki gelişmeler sayesinde 75 yaş bile yaşlılık olarak kabul edilmemeye başlandı. Hepimiz, birkaç saniyeliğine gözlerimizi kapatalım ve 10 yıl sonra bir hastanenin nasıl görüneceğini hayal edelim. Tıbbi robotlar, yapay zekâ ve diğer teknolojiler akla geliyorsa doğru yoldasınız. Bilim kurgu uzun zamandır hastanelerin ve sağlık hizmetlerinin gelecekte nasıl görünebileceğini hayal etti. Robotik doktorlar ve protezlerden portatif tanı tarayıcılarına ve rejeneratif nanobotlara kadar kitaplar, TV ve filmler bize her zaman düşünmek için bol miktarda veri sağlamıştır. Akıllı Hastane kavramı bir süredir ortalıkta dolaşıyor.

Uygulamadaki bu yaklaşımın bir örneği, Hint Okyanusu bölgesindeki ilk Akıllı Hastanelerden biri olarak tanımlanan Avustralya’daki Fiona Stanley Hastanesi’dir. Daha iyi hasta bakımı sağlamak için gelişmiş dijital cihazlar ve sistemler kullanmanın yanı sıra, hastaların ve personelin güvenliğini, üretkenliğini artırmak için tasarlanmış akıllı bina teknolojisi ile dikkat çekmektedir. Avustralya, Perth’deki Fiona Stanley Hastanesi, hasta bakımını iyileştirmek için ileri teknolojiler ve tıbbi cihazlar kullanan, uluslararası alanda tanınan bir sağlık hizmeti sağlayıcısıdır. Yetkililer, onu Hint Okyanusu bölgesindeki ilk “akıllı” dijital hastanelerden biri olarak adlandırıyor. Hastane, dört şehir bloğuna eşdeğer dokuz kampüs binasıyla 200.000 metrekareden fazla bir alana yayılıyor. Toplam 783 yatağa ev sahipliği yapan hastane kampüsü, Perth’in güney banliyölerine ve bölgesel Batı Avustralya’ya hizmet veren başlıca acil durum merkezidir ve gelişmiş tıbbi teknoloji ile eksiksiz tıbbi ve cerrahi hizmetler sunar. Başarısının anahtarı entegre bir yaklaşım olmuştur.

Kullanıcılara tesislerinde kullanılan çeşitli sistemler hakkında bilgi ve kontrol sağlayan bir bina yönetimi programı sunan hastane, daha akıllı bir geleceğin temellerini attı. ICT’den güvenliğe ve enerji yönetimine kadar, sistemler arasında bağlantı sağlayabildi ve yüksek kaliteli hasta bakımının sağlanması için mümkün olan en iyi ortamı yaratırken operasyonel maliyetlerini azalttı. Hastane, hasta bilekliklerine basılmış barkodları kullanarak, hastaların ve ilaçların hareketlerini aynı anda izleyen bir sistem üzerinde teknoloji sağlayıcılarla birlikte çalışıyor ve personelin daha verimli çalışmasına ve daha iyi hasta bakımı sağlamasına yardımcı oluyor.

Bu gerçek dünyadan verdiğimiz örnekler, IoT veya RFID kullanarak sistem entegrasyonunun, hasta kabullerini ve ilaç takibini kolaylaştırmaktan gıda israfını yönetmeye ve enerji maliyetlerini düşürmeye kadar her şeyi destekleyen akıllı bina teknolojisinin başarısının ayrılmaz bir parçası olduğunu göstermektedir (Kısaltması IoT olan “Internet of Things” teriminin Türkçedeki karşılığı olarak sunulan nesnelerin interneti, günlük hayatta kullanılan nesnelerin internet sayesinde diğer nesneler ile veri alışverişi yapabilmesini ve nesnelerin birbiriyle tam olarak senkronizasyon halinde olmalarını sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji ortamlardan verileri toplamayı, göndermeyi ve üzerinde işlem yapmayı sağlayan web özellikli akıllı cihazlardan oluşur. Nesnelerin interneti cihazları, toplanan verileri bir ağ geçidi ile aktarır, verilerin analiz edilebileceği bir bulut sistemine veya farklı bir uç cihaza bağlayarak paylaşır. Nesnelerin interneti cihazları birçoğunu işlerini insan müdahalesi olmadan, diğer ilgili cihazlar ile iletişim kurarak birbirinden aldıkları bilgiler doğrultusunda gerçekleştirir)…

Geleceğin hastanesi, tek bir dijital altyapı ile birbirine bağlanan esnek kapasiteye sahip bir ağdır: Sağlık sektörü büyüyen zorluklarla karşı karşıya kalırken, bu temel tasarım trendlerine uyum sağlamak, geleceğin hastanelerinin toplumlarına daha iyi hizmet vermesini ve değişen ihtiyaçlara uyum sağlamasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Şehir hastanelerini daha ileri teknoloji ile dünyada ‘’sağlıkta mükemmellik’’ markası ile dünyada bir numara haline getirmemiz hiç zor bir hayal olamasa gerek. Medikal turizmde hedeflediğimiz zirvede ki ülke hayali bence oldukça yakınımızda duruyor.

Kamu-Özel İşbirliği modeliyle kurulan entegre sağlık kampüslerinin öncü hizmet sağlayıcısı olan CCN Sağlık ve işlettiği hastanelerden biri olan Mersin Şehir Hastanesinin CCN sağlık yönetici ve idarecileri ile yakın bir zamanda geleceğin teknolojik hastaneleri ile ilgili bir bilgi alışverişinde bulunacağım. İnşallah bu makalemizi de teknoloji ile donanmış, rahat ve modern Hastane hayalinin en değerli aktörü, Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye de göndereceğim..

YAZARIN GÜNLÜĞÜ

Mezitli Belediyesi, Mezitli Soroptimist Kulübü, Mezitli Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nün katkıları ile düzenlenen tenis turnuvası, benim için mükemmel işlere imza atan bir sosyal kulübü ve onun çok değerli başkanını tanımama yardımcı oldu. Uluslararası ve ulusal alanda kadınlar ve kızlar için hakkaniyet ve eşitliğe dayalı bir yaşam biçimi için çaba gösteren, kadınlara ve çocuklara karşı her türlü şiddeti önlemek ve özellikle kadın ve kızların tüm yaşamları süresince eşit olarak eğitim ve öğrenim görmelerini sağlamak amacını kendilerine şiar edinmiş bu müstesna kuruluşun Mezitli şubesi başkanı Sayın Yıldız Sevener hanımefendiye tüm federasyon adına teşekkürlerimi borç bilirim. Eeee!! Tabi ki sevgili müdürüm Metin Özdemir beyin misafirperverliğini ise ne kadar övsek azdır. İyi ki varsınınız müdürüm. Spor adına yaptığınız özveri ve fedakârlık burada kelimelerle anlatamayacağım kadar değerli… hoşçakalın erenler ve canlar…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.