DOLAR
35,3845
EURO
36,4710
ALTIN
3.038,26
BIST
10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Az Bulutlu
8°C

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Uyaran Eksikliğine Yeni Bir Yol; Nöroplay

25.05.2022 12:02 | Son Güncellenme: 25.05.2022 12:06
359
A+
A-

Otizm çağımızın vebası haline gelmiş durumdadır. Hele ki pandemi koşullarının evlatlarımızı çevresel yönden kısıtlı hale getirmesi ile otizm’e benzer bulgular sergileyen uyaran eksikliğinin arttığını söylememek olamaz. Buna bağlı, aileler doğal olarak kaygı ya da inkar alanı içine girebiliyorlar, bu da eğitsel ve psikoterapötik süreçlerin aksamasına neden oluyor fakat bu kaygının getirdiği bir avantaj da var ki artık Çocuk Psikolojisi ve Gelişimi daha fazla dikkate alınır ve önem verilir hale geldi. Bu yazıda da size bu önem içindeki bir tanıyı ve tanının çalışılma alanına yeni bir soluk getiren NöroPlay’den bahsediyor olacağım.


Fakat NöroPlay’i anlatmam için bu tanıları ve arasındaki farkı açıklamam gerekir. Otizm, erken çocukluk döneminde (sıklıkla 3 yaş öncesi tanılanma görülür), ortaya çıkan nörogelişimsel karmaşık bir bozukluktur. Semptomları birçok tanıya göre daha net gözlemlenmektedir. Bu semptomlardan birkaçı ise şöyle:


Göz teması kurmuyor, İsmine tepki vermiyor ve seslenildiğinde dönmüyor,
Dil gelişim gerilikleri görülüyor,
Oyun üretimi ve çeşitliliğinde kısıtlılık oluyor,
Takıntısal davranışlar görülüyor,
Rutinlerinden kopamıyor,
Akran iletişimi hiç yok ya da çok kısıtlıdır…


Bu kriterler varsa ve neredeyse tamamı yüksek düzeyde gözlemleniyorsa çocuğun otizm tanısı alması olasıdır. Bu konuda psikologlar sizi zaten yetkin bir Çocuk ve Ergen Psikiyatr’ına yönlendiriyor. Sonrasında psikiyatr ile işbirliği sağlanarak süreçler başlıyor.


Peki ne oluyor da bazı çocuklara otizm derken bazı çocuklara uyaran eksikliği diyoruz?

Aslında bu iki durum arasında ayırıcı iki fark vardır. Bir, uyaran eksikliğine çoğunlukla (neredeyse tamamına) nörolojik herhangi bir problem eşlik etmez. İki, yukarıdaki semptomların otizm spektrum bozukluğunda olduğu gibi neredeyse hepsi gözlenmeyerek bir ya da iki tanesinin düşük / orta düzeyde gözlemlenmesini bekleriz. Temeldeki fark budur fakat çözüm yolları genellikle benzerdir.


Özel eğitim, duyu bütünleme terapisi ve dil ve konuşma terapistine başvurmak en temel çalışmalarken çocuğun psiko – sosyal, sembolik oyun, taklit becerisi, etkileşim ve davranışsal iletişim gibi temel alanlar gölgede kalabiliyor. NöroPlay’de temel amaç ebeveyn’e kendi çocuğunu tedavi edebilme şansı vererek 12 – 42 ay arasındaki çocuklarda çocuklarını desteklemek için hangi oyuncak ile nasıl bir strateji izleyerek oynamaları gerektiği konusunda detaylı beceri sunar. Bakım verene sunulan bu becerilerle yoğunlaştırılmış seans ile ebeveynler çocuklarıyla hangi oyuncakları kullanarak nasıl oyun oynamaları gerektiğini ve ev ortamının nasıl düzenlenmesi gerektiğini öğrenirler. Böylece terapiyi tüm güne yansıtılarak çocuğun etkileşim, taklit ve gözlem, göz teması kurma, oyun oynama becerisini geliştirerek; bu becerileri doğal ortamında desteklenmeye devam ederler.


Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ne kadar erken müdahale yapılırsa o kadar çok sonuç alma olasılığı artar çünkü yaş ilerledikçe, otizme karşı elde edilebilecek başarı oranı da düşer. Otizmli / uyaran sınırlı çocuğun Nöroplay tedavisi ne kadar erken başlatılırsa, çocuğun spektrumdan çıkış süreci de o kadar hızlanır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.