DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Örnek köyde renkli festival

Örnek köyde renkli festival
24.05.2022 17:43 | Son Güncellenme: 25.05.2022 11:37
791
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle köy kültürünü korumak ve kadınları üretime daha fazla dâhil etmek için hayata geçirilen ‘Darısekisi Örnek Köy’de “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” başladı.

Köy turizminin canlandırılması ve kadınların üretimde daha görünür olması amacıyla Mersin’e kazandırılan Darısekisi Örnek Köy’de, 2 gün boyunca dolu dolu etkinlikler yapılacak. Etkinliğin açılış programına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, siyasi parti, oda ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Meclis üyeleri, muhtarlar, belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program başlarken Başkan’a Yörük kültürünü temsil eden yağlık bağlandı. Başkan Seçer ve Meral Seçer, programda bir gösteri sunan Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’na da eşlik etti.

“MİLYONLARCA LİRA YATIRIMIN ÇOK DAHA ÖTESİNDE”

Mustafa Kemal Atatürk’ün Yörüklerle ilgili sözünü hatırlatan Başkan Seçer, “Özetle; gidin Toros dağlarına bir Yörük çadırı görürseniz ve dumanı tütüyorsa bu ülkenin başına hiçbir sorun gelmez, bu ülke emin ellerdedir” dedi.

Kadim Yörük kültürünü korumak için Darısekisi Örnek Köy projesini geliştirdiklerini anlatan Seçer, “Darısekisi Örnek Köyü adından da anlaşılacağı gibi çok örnek bir çalışma, çok örnek bir köy oldu. Burada çok değerli çalışmalar yapıldı, bir emek var. Herkesin iyi niyetle, samimiyetle, hüsnüniyetle yaptığı ve bölgemize kazandırdığı, benim milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma” diye konuştu.

“İNSANLARIN MUTLULUĞU DA RENGARENK OLMUŞ”

Projeye destek veren kurum ve kuruluşları tek tek sayarak teşekkürlerini ileten Başkan Seçer, projenin detaylarından bahsederek şunları söyledi:

“Afetevleri Sokağı muazzam olmuş, rengarenk; o evlerde yaşayan insanların mutluluğu da rengarenk olmuş, bir renk cümbüşü oluşturmuş. Zaten amacımız da bir damla mutluluk. Bütün çabalarımız da aslına baktığınız zaman onun için.”

 “BU ÇEVREDE KIRSAL KALKINMAYI ÖNE ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Başkan Seçer, Darısekisi’nde çok güzel bir seyir terasının hazırlandığını ifade ederek, “Burası bir merkez. Burada; Musalı, Evrenli, Doruklu, Dalakderesi, Gözne, Soğucak, Kepirli, Korucular ve Çamlıdere’nin tüm bu bölgelerin kırsal kalkınması hedefleniyor. Onun için atölyeler bir yerde, çalışma alanları bir yerde. Burada bütün yapılanlar, topyekun bu çevrede bir kırsal kalkınmayı öne çıkarmak, tarımın farkındalığını yaratmak, gastronomiyi, turizmi geliştirmek için. İnşallah bunu burada bırakmayacağız. Daha farklı bölgelerde de çalışıyoruz. Bizim bundan sonraki hedefimiz bölgede bu tip çalışmaları yoğunlaştırmak. Sadece Toroslar ilçemizde Darısekisi ve çevresindeki yerleşim yerleri ile kalmayacağız” dedi.

Silifke Uzuncaburç’ta ‘Arkeo Köy’, Mut Çömelek’te ‘Jeo Köy’, Tarsus Taşkuyu’da ise ‘Eko Köy’ projelerinin bulunduğunu ifade eden Başkan Seçer, İhsaniye Melemez’de ise ‘Kültür Köy’ için ön çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.