DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞUNDA ERGOTERAPİ MÜDAHALELERİ

12.01.2023 22:39
170
A+
A-

Ergoterapi, kişinin sağlığını ve günlük aktivitelere katılımını desteklemek için ergoterapi alanının tüm alanlarını ele almak üzere ortaya çıkmıştır. Bu alanlar, kişinin; faktörlerini, performans becerilerini, performans modellerini, bağlamı, çevre ve aktivite taleplerini içerir. Çocukların birincil uğraşları genellikle oyun, öğrenme, sosyal katılım ve kendi kendine bakımı içerir. Ergoterapi, kişilerin ve/veya aileleri tarafından tanımlanan bu alanların her birinde
eksikliklerin değerlendirilmesini ve tedavisini içerir. Ergoterapistler, duyu bütünleme yaklaşımını kullanma konusundaki benzersiz katkılarıyla bilinirler. ‘Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip çocuklar genellikle tipik olmayan duyusal tepkiler, zayıf motor beceriler ve günlük yaşam becerilerinde bağımsızlıkta azalma gösterirler.’ Duyu-motor becerilerin günlük yaşam becerileri ile çocuğun bağımsızlığı üzerinde etkisi vardır ve bu nedenle ergoterapi müdahaleleri genellikle günlük yaşam becerilerini geliştirmeye yöneliktir. Aynı zamanda multidisipliner çalışma içerisinde olup Dil ve Konuşma Terapisi ve Özel Eğitim ile ilerlemek oldukça önemlidir.

Peki Ergoterapistler Otizmli Bir Kişiye Nasıl Yardımcı Olur?
Ergoterapist yeterli bilgileri topladığında çocuğunuza uygun bir program geliştirir. Kabul edilen tek bir tedavi programı yoktur. Ancak erken, planlanmış, kişiselleştirilmiş tedavinin en iyi sonucu verdiği görülür. Ergoterapi, çeşitli stratejileri birleştirebilir. Bu stratejiler çocuğunuzun çevresine daha iyi yanıtlar vermesine yardımcı olabilirler. Bu stratejileri şunları içermektedir:
● Çocuğun koordinasyon ve vücut farkındalığı gelişimine yardımcı olmak
● Bir çocuğun ışığa, sese, dokunmaya, kokulara ve diğer girdilere uygun şekilde yanıt vermesine yardımcı olmak için duyu bütünleme müdahaleleri sağlarlar. Müdahale, bir çocuğun vücudunu bulunduğu alanda daha iyi yönetmesine yardımcı olmak amacıyla sallanmak, diş fırçalamak, top oynamak ve bir takım diğer aktiviteleri içerebilir.
● Bir çocuğu başkalarıyla etkileşimde bulunma ve iletişim kurma konusunda teşvik eden etkinlikleri planlarlar. Otizmde uzmanlaşan terapistler , bu planlamalar özellikle fiziksel becerilerin yanı sıra entelektüel ve duygusal becerileri geliştirmek için geliştirilen Floortime gibi yapılandırılmış oyun terapilerine de dönüşebilir.
● Bireyin bir ortamdan diğerine, bir kişiden diğerine ve bir yaşam evresinden diğerine geçişine yardımcı olacak stratejiler geliştirirler. Otizmli bir çocuk için bu, evden okula geçişleri yönetmek için rahatlatıcı stratejiler içerebilir ve otizmli yetişkinler için mesleki becerileri, yemek pişirme becerilerini ve daha fazlasını içerebilir.
● Görülebilir yetersizliklerin üstesinden gelmek için uyarlanabilir teknikler ve stratejiler geliştirirler.
Otizm Spektrum Bozukluğu olan kişide genellikle diğer kişilerle iletişim ve etkileşim sorunları mevcuttur; ilgi alanları, aktiviteleri ve oyun becerileri sınırlı olabilir. Ergoterapi otizmli bireylerin bu becerilerini evde ve okulda geliştirmelerine yardımcı olur.

                                                                                              ERGOTERAPİST HAMİDE ARI

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.