DOLAR
32,4396
EURO
34,7447
ALTIN
2.440,06
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

BİR MİRAS DAVASI!

05.07.2022 17:27
648
A+
A-

 

Ailemizden bize neler kalacak? Mal mülkten bahsetmiyorum!

Bana göre asıl önemli miras “GENETİK MİRAS”

Hücrelerimizin çekirdeğindeki kromozomlarla nesilden nesile aktarılırlar. Kromozomlar DNA’dan oluşur, genetik karakterleri aktaran genler de DNA’larda bulunur. Tıpkı genetik karakterler gibi bazı hastalıklar da genetik kodlarla nesilden nesile aktarılır. Genlerle aktarılan özelliklere “genetik miras” diyoruz.

Genlerle geçen hastalıkların başında;

  • ALBİNOLUK (AŞKINLIK) …
  • DOWN SENDROMU. …
  • HEMOFİLİ …
  • ORAK HÜCRELİ ANEMİ …
  • RENK KÖRLÜĞÜ (DALTONİZİM) gelir.

 

Araştırmacılar, tehlikelere karşı hayatta kalmaya yardımcı olduğu için korkuların genetik yolla aktarılabileceğini belirtiyor.

Düşünsenize korkularımız bile miras bizlere…

Ayrıca Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Keser,

“Beslenme biçimimizi, atalarımızdan genetik bir miras olarak aldık” diyor.

Hani zamanında baskül ailesi vardır bizim jenerasyon hatırlar. Beslenme alışkanlıklarımızı atalarımızdan almamız da gerçekten ilginç.

Konuya dair araştırma yaparken daha nelerin bizlere genetik miras kaldığını öğrendim ve şoke oldum. Kleptomani, palyaço korkusu en ilginçleri.

Şimdi kim bunları bırakmak ister çocuğuna. Bizler çocuğumuza iyi bir gelecek bir ev bir arsa biraz para bırakalım diye didinirken istemediğimiz miraslar bırakabiliyoruz. Hani çocuğum reddi genetik mirasta yapamaz ki…

Ama bilinçlendikçe, araştırıp sorguladıkça kaçınılmaz sonu erteliyor ya da kolaylaştırıyoruz.

Annemde tiroit kanseri çıktığında genetik olduğunu bildiğimizden ben de kardeşlerimde hemen kontrollere başladık. Ve bir gün yine kendimi kontrol ederken boynumda elime gelen bir kitle fark edince koşa koşa gittiğim hastanede bu genetik mirasçının ben olduğunu öğrendim. Ama neyse ki erken teşhis ve günümüzün imkanları ile kolay atlattım. Süreci bilen ailemin ve dostlarımın desteği ile. Hatta hiç unutmam öğrendiğim ilk an “kanserim” şoku ile ağlamaya başladığımda bir an durdum ve dedim ki “ Annem 10 yıldır gayet normal bir hayat yaşıyor.” Ben de hayatıma devam edeceğim.

 

Sonra pandemide kızımda patlak veren psikiyatrik sorunlar başladı. Ben de çok zaman yaşadığım için (ki o zamanlar Bipolar olduğuma dair teşhis yoktu) onun duygu durum bozukluklarını yaşadığımdan ona karşı daha hassas davranabiliyordum. Ona konan bipoar teşhisinden sonra ise doktoru ile görüşmemde bende de olduğu ve geçmişteki depresyon dönemlerimin öncesindeki manik dönemlerim ortaya çıktı. Meğer ben o yüzden zaman zaman alışveriş çılgınlığı yaşamışım 

Ama neyse ki bilinmeyene olan korkumuzu hastalığın detaylarını araştırarak yatıştırdık. Şimdi daha bilinçli ve daha temkinli yaşıyoruz.

Hani hep diyoruz ya sağlık her şeyden önemli diye.

Atalarımızdan , anne babamızdan bize kalan genler var ya asıl miras bana göre bu.

Annemden tiroit kanserini mirası almak

Kızıma Bipolar Bozukluk miras bırakmak benim seçimim değildi….

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.