DOLAR
32,5646
EURO
34,8782
ALTIN
2.431,80
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
29°C
Mersin
29°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C

Kadına şiddetin en temel sebebi yine kadın!

21.03.2022 15:34
531
A+
A-

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre, 2019’da 336 kadın, 2020’de 267 kadın ve 2021’nin ilk dört ayında 95 kadın toplumsal cinsiyete dayalı şiddet sonucunda öldürüldü. “

“Birleşmiş Milletler’e göre Türkiyekadın cinayetlerinde 151 ülke arasında 67. sırada yer alıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2010-2020 yılları arasında Türkiye‘de 2.296 kadının öldürüldüğünü belirtiyor. Bu sayı 25 Kasım 2020 ile 2021 arasında ise 280’e yükseldi.”

“Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü  (OECD) verilerine göre Türkiye, cinsiyet eşitliği açısından 156 ülke arasında 133. sırada yer alıyor. OECD’ye göre Türkiye, kadına yönelik şiddet açısından üye ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Bu, Türkiye’deki kadınların yüzde 38’inin şiddet mağduru olduğu anlamına geliyor.”

Yukarıdaki alıntılar gibi size sayfalarca daha bulabilirim. Ama ne var ki bu veriler hiç düşmüyor. İstikrarla artmaya devam ediyor.

Sorunun varlığının hepimiz farkındayız ama önce sorunun nedenini bulmamız gerekmiyor mu ?

Her ne kadar konuda profesyonel bir eğitimim olmasa da farkında olduğum şey şu;

Kadına şiddetin en temel sebebi yine kadın!

Suç üzerine çok belgesel izlerim. Suçlu psikolojisini araştıran kişilerin çıkarttığı sonuçlar şiddet uygulayan insanların çoğunluğunun küçük yaşta anne şiddeti gördüğüne işaret ediyor.

Düşünsenize henüz çocukken anneden şiddet gören bir erkek çocuk anneden nefret ederek büyüyor. Annenin elinde tuttuğu güçten ve yaptırımdan nefret ediyor. Büyüdüğünde de eşine o gücü uygulayarak anneden ve güç uygulayan belki kadın öğretmen belki abla bütün kadınlardan intikam alıyor.

Elbette şiddet yanlısı herkesin geçmişinde anne şiddeti olduğunu söylemiyorum ama önemli bir yüzde oluşturduğundan eminim.

Biz annelerin üzerine çok sorumluluk düşüyor. Çok sevdiğim bir söz var ;  “Kadınlar insandır; biz erkekler ise insanoğlu”  Neşet Ertaş ne güzel özetlemiş. Bizim yetiştirdiğimiz çocuklar ile hayat döngüsü devam ediyor. Fiziksel olarak bize verilmiş olan doğurma eylemini her kadın gerçekleştirir. Ama her kadın anne olamaz. Bir çocuğa en başta sevgi vermeliyiz, saygılı bir insan olmayı öğretmeliyiz, şefkat ve özveri ile ilmek ilmek işlemeli ,geleceğin güçlü bireylerini yetiştirmeliyiz. Kocasına kızıp acısını çocuktan çıkartan , önüne yemek koyup çamaşırını yıkamakla annelik  yaptığını sanan hemcinslerim de var maalesef. Ve işte her zaman olduğu gibi olay eğitimsizliğe bağlanıyor. Oysa günümüzde bilgiye erişilebilirlik had safhada. Yeter ki isteyelim…

Kadına şiddetin en temel sebebi yine kadın!

Kadına şiddet uygulayan her insanı bir kadın doğurdu!

Kadına şiddet uygulayan her insanı bir kadın büyüttü!

Kadına şiddetin önlenmesinde en önemli rol yine Kadının!

Şiddet içeren her istatiksel veriyi düşürmek kadının elinde!

Yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir. (Mustafa Kemal Atatürk)

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.