DOLAR
35,4151
EURO
36,4764
ALTIN
3.049,92
BIST
10.020,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Az Bulutlu
8°C

LGS ve YKS Öncesi, Sınav Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkılabilir?

24.05.2023 11:11
108
A+
A-


Türkiye’deki her öğrenci, eğitim hayatı boyunca çok sayıda sınav ve değerlendirme ile karşı karşıya kalıyor. Bu sınavların bazıları telafisi daha kolay olan sınavlar olsa da liselere geçişte uygulanan LGS ve üniversitelere geçişte uygulanan TYT & AYT sınavları; içeriği, süresi ve sınava giren öğrenci sayısının çok fazla olması nedeniyle telafisi de daha zor olan sınavlar. Hal böyle olunca, bu sınavlara hazırlanan öğrencilerin hissettikleri kaygı düzeyi de artıyor ve bu da sınav performanslarını olumsuz olarak etkiliyor.

Sınav kaygısı, önemli sayılabilecek bir değerlendirme durumu karşısında kişinin bedensel ve psikolojik yönden, normalden farklı birtakım belirtiler vermesidir. Bu belirtiler; kalp atışlarının hızlanması, hızlı soluk alıp verme, değersizlik ve yetersizlik duyguları, başarısızlık korkusu vb. şekillerde ortaya çıkabilir ve kişi kaygısını yönetmeyi başaramazsa bu durum, sınav esnasında bilgilerini açığa çıkaramamasına ve istediği başarıyı elde edememesine neden olabilir. Belirli bir düzeyde kaygı, kişinin harekete geçmesini ve motive olmasını sağlarken, aşırı kaygı sınav performansını olumsuz etkileyecektir.

Peki sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için neler yapılabilir?

– Sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için ilk olarak sınava yönelik olumsuz düşünceler fark edilmeli ve bu düşünceler olumlu alternatifleri ile değiştirilmeli. “Ne kadar çalışırsam çalışayım başaramayacağım.” düşüncesi yerine “Önemli olan elimden geleni yapmam ve doğru yöntemlerle çalışmalarıma devam etmem.” düşüncesi çok daha işlevsel olacaktır.
– Sınav kaygısını arttırabilecek yaşam alışkanlıkları değiştirilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli ve düzenli bir uyku, yeterli miktarda fiziksel aktiviteye sahip olmak… gibi yararlı yaşam alışkanlıklarını sürdürmeye özen gösterilmelidir.
– Doğru ve kendine uygun çalışma alışkanlıklarına sahip olunmalıdır. Her öğrenci sınava hazırlık sürecinde kendi eksiklerinin ve iyi olduğu kısımların farkında olmalı ve çalışmalarını bunlara göre şekillendirmelidir. Unutulmamalıdır ki sınav başarısını getiren şey çok fazla çalışmak değil, doğru yöntemlerle ve yeterince çalışmaktır.
– Sınav günü, sınav kurallarına hâkim olmak ve bu kurallara göre hareket etmek de kaygı yönetimine yardımcı olacaktır. Sınava girişte gerekli olan belgelerin önceden hazırlanması, sınav salonuna vaktinde gidilmesi, sınav günü uygun ve rahat bir kıyafet seçilmesi… de konsantrasyonu arttıracak ve kaygı yönetimini kolaylaştıracaktır.
– Sınav öncesinde ve sınav anında kaygı ile başa çıkmayı kolaylaştıracak bir diğer uygulama ise doğru nefes alıp vermektir. Kaygılı anlarda nefes alışverişi daha hızlı ve yüzeysel olma eğilimindedir. Bu nedenle sınav esnasında daha derin ve yavaş nefes alıp vermek sakinleşmeye ve kaygıyı kontrol altına almaya yardımcı olacaktır.
– Son olarak da eğer kişi kaygı yönetimini tek başına yapmakta zorlanıyorsa ve bu durum sınava hazırlık sürecini önemli derecede etkiliyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalı ve kaygı yönetimi konusunda profesyonel destek almalıdır.

Psikolog Nisanur El

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.