DOLAR
35,4151
EURO
36,4764
ALTIN
3.049,92
BIST
10.020,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Çok Bulutlu
6°C
Salı Az Bulutlu
8°C

Yaş meyve sebze sektörünün gündemi zirai ilaç kalıntısı

Yaş meyve sebze sektörünün gündemi zirai ilaç kalıntısı
22.02.2022 12:23
650
A+
A-

Türkiye’nin ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 285,9 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini açıklayan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, sektörün gündemindeki en önemli konunun zirai ilaç kalıntısı ile mücadele olduğunu belirtti.

İhracatı yapılan ürünlerin zirai ilaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle geri dönmesinin hem çok büyük ekonomik kayıp hem de ülkenin ihracat itibarını zedeleyen bir durum olduğunu kaydeden Başkan Nejdat Sin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bitki Sağlığı Eğitim ve Farkındalık Yılı ilan edilen 2022’de çevre dostu biyolojik ve biyoteknik zirai mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması, yanlış zamanda yanlış ilacın kullanımı ve gereğinden fazla ilaç atılması konularında bilinçlendirme faaliyetlerinin kritik önem taşıdığını söyledi. 

‘TARLADAN SOFRAYA TEDARİK ZİNCİRİ İZLENEBİLİRLİK VE ŞEFFAFLIK ÜZERİNE ŞEKİLLENİYOR’


Yaş meyve sebze ihracatında başarıyı sürekli kılmanın yolunun tüketici güveninin sürdürülebilirliğinden geçtiğini dile getiren Başkan Nejdat Sin, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında 943 milyon dolar değer ile pazarın yüzde 31’ini oluşturan Avrupa Birliği’nin 2030 yılına kadar pestisit kullanımını yüzde 50, gübre kullanımını yüzde 20, antimikrobiyal kullanımını yüzde 50 oranında azaltmayı hedeflediğine dikkat çekti.
Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde zirai üretimde kullanılan toplam 213 aktif maddenin yasaklandığını, 11 aktif maddenin kullanımının kısıtlandığını kaydeden Başkan Sin, “Tarladan sofraya gelinceye kadar tedarik zincirinin izlenebilirlik ve şeffaflık üzerine şekillendiği bir dönemdeyiz. Üretim, hasat ve hasat sonrası işlemleri en uygun yöntemlerle yapmaya büyük özen göstermemiz gerekiyor. Bu konuda çevre dostu olan biyolojik ve biyoteknik zirai mücadele yöntemlerinin seçilmesi önem taşıyor. Zirai mücadelede gün-derece, kısır sinek teknolojileri, faydalı böcek ve farklı tuzakların kullanımı ile eğer gerekli ise doğru zamanda doğru zirai mücadelenin uygulanmasını sağlamalıyız. İzlenebilirliğin tamamen kontrol altında olduğu ve gıda güvenliğinin en üst seviyeye taşındığı bu üretim modelini tesis etmemiz için sektörü bir bütün olarak ele almamız gerekiyor. Zirai ilaç kullanımını büyük ölçüde azaltacak metotların, eylem planlarının ve bilinçlendirme faaliyetlerinin hayata geçirilmesiyle hem üretimde hem de ihracatta çok daha büyük başarılar elde edeceğimize inanıyorum. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 2022 yılını Bitki Sağlığı Eğitim ve Farkındalık Yılı ilan eden Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın bu alandaki faaliyetlerine de tam destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.