DOLAR
32,3533
EURO
34,7846
ALTIN
2.393,80
BIST
10.260,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
23°C
Mersin
23°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

TOKİ MERSİN’DE EN AZ 30 BİN KONUT YAPMALI. PAMUKLUK BARAJINDAN MERSİN’E SU VERİLMELİ

TOKİ MERSİN’DE EN AZ 30 BİN KONUT YAPMALI. PAMUKLUK BARAJINDAN MERSİN’E SU VERİLMELİ
19.02.2023 13:34 | Son Güncellenme: 09.03.2023 22:45
226
A+
A-

Depremin Mersin’i dolaylı olarak etkilediğini belirten CHP’li başkandan hükümete çağrı

 

 

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in depremden dolaylı etkilenen, yoğun göç alan bir il olması dolayısıyla afet bölgesi kapsamına alınması çağrısını yineledi. “Hükümet Mersin’e CHP’li belediye diye bakmamalı. Buraya da afetten dolaylı olarak etkilenmiş bir il olduğu gerçeğini bilerek bakması lazım” diyen Seçer hükümetten taleplerini şöyle özetledi:

*Mersin afet kapsamına alınmalı, hükümet kaynak desteği vermeli.

*TOKİ en az 30 bin konut projesi yapmalı

*Mersin’deki tüm binaların depreme dayanıklılığı test edilmeli, riskli olanlar dönüştürülmeli

*Pamukluk Barajından Mersin’e içme suyu isale hattı kurulmalı

*Çeşmeli-Taşucu Otoyolu tamamlanmalı.

*Çukurova Havalimanı tamamlanmalı

*Metro projesi için kredi onayı verilmeli

 

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Fox Tv yayınında Ezgi Gözeger’in konuğu oldu, deprem sonrasında Mersin’de yaşananları, Mersin’in taleplerini anlattı.

Depremden sonra insanların can havliyle Mersin’e geldiklerini ifade eden Seçer, “Bir kısmı burada kendini akrabalarının yanına yerleşti. Bir kısmı yazlık evlerine geldiler. Bir de bizim ve valiliğimizin sağladığı olanaklarla geçici barınma ihtiyacını gideren vatandaşlarımız var.  350 bine yakın yeni bir nüfus olduğunu söyleyebilirim. Bunlar reel rakamlar” dedi.

 

 “NÜFUS ARTIYOR, YENİ YATIRIMLAR GEREKİYOR”

 

Mersin’de yıkım ve can kaybı olmasa da deprem felaketinin yansımalarının nüfus artışı olarak görüldüğü illerin başında Mersin’in geldiğini kaydeden Seçer,  “Orada bir barınma sorunu, konut sorunu var ama burada da yıkım olmasa da göçten dolayı bir barınma sorunu var, bir konut sorunu var.  Deprem bölgesinde altyapı yok olmuş, yolların tekrar yapılması lazım, tekrar imar edilmesi lazım, Mersin’de yıkıntı yok, yeni imara gerek yok ama göçten dolayı yeni imarlara, yeni konutlara, yeni altyapı, kanalizasyon, içme suyu şebekeleri, yollar, aklınıza ne geliyorsa kapasite artışı dikkate alınarak yenilenmesi gerekiyor. Kayıtlı 270 bin sığınmacı var. Kayıt dışı sığınmacılarla Ruslar ve Ukraynalılar da eklendiğinde yerli nüfus haricinde 400 bin kişilik nüfusu da barındırıyor Mersin. Bu da 2.3 milyona tekabül eder. Yeni gelen 350 bin kişiyi de koyduğunuzda Mersin’in nüfusu 2 milyon 700 bini buluyor” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN DESTEK İSTİYOR”

 

Mersin’de deprem bölgesinden 65 bin aile geldiğini belirten Seçer, “Bunun 40 bini Mersin’de kalır. 35 bini çok garanti kalır. Bizim nüfusumuza yerleşik nüfus olarak eklenir bu insanlar. Bunu görmek lazım. Bunun hazırlığının yapılması lazım. Bir sene sonra, iki sene sonra öyle sorunlarla karşılaşırsınız ki çözmek de zorlaşır, Mersin için bir eziyete dönüşür. 10 ile afet kapsamına alındı. Elazığ, geçmiş depremden 500 binanın hasarlı olması dolayısıyla afet kapsamına alındı. Buna da eyvallah. Ama Mersin, yeni 40 bin aileyi kalıcı nüfus olarak burada barındırabilmesi için burada ilave yatırımlara ihtiyaç var. Onun için merkezi hükümetin desteğine ihtiyaç var. Yeni desteklere ihtiyaç var bir de bizim bekleyen yatırımlarımız var” dedi.

 

“BURAYA CHP’Lİ BELEDİYE OLARAK DEĞİL, AFETTEN ETKİLENMİŞ İL OLARAK BAKSINLAR”

 

Mersin’in halihazırda altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyduğunu, metro projesi için 1.5 yıldır Hazine ve Maliye Bakanlığından kredi onayı beklediklerini kaydeden Seçer, “Bizim mensubu olduğumuz parti iktidar değil. Uzun süredir hükümetle CHP’li belediyeler arasında bir siyasi gerginliğe neden olan süreç var. Bu bizi çok yaralıyordu, buradaki hizmetleri aksatıyordu. Çünkü merkezi hükümetten alacağınız bir projeye onayı, bir yatırım onayı ya da bir bankadan finansman alacaksınız devlet bankalarının size kapalı olması Mersin’de birçok hizmetin aksamına neden oluyordu. Artık Mersin’e bir CHP’li belediye olarak, burayı yöneten belediye başkanını CHP’li belediye başkanı olarak görmemek, buraya da afetten dolaylı olarak etkilenmiş bir il olduğu gerçeğini bilerek bakmak lazım” ifadelerini kullandı.

 

YOL, BARAJ VE TOPLU KONUT YATIRIMI BEKLENİYOR

 

Mersin’in merkezi hükümetten afet desteğinin yanı sıra senelerdir bekleyen projeleri tamamlamasını beklediğini de ifade eden Vahap Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim geciken yatırımlarımız var. Bakın trafik sıkıntılı diyorum. Bizim senelerdir bitmeyen, merkezi hükümetin yapması gereken bir Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesi var. Bunun bir an evvel bitirilmesi lazım.  Uluslararası havalimanı var. Yılan hikayesine dönmüş, 10 yıldır bitirilmeyen bir inşaat. Bunun bir an evvel bitirilmesi lazım. Bizim şu anda yeni yapılan bir barajımız var. Pamukluk Barajı. İsale hattı için yıllardır girişim var ama bir arpa boyu yol alınmamış. İşte nüfus arttı. 10+1 il afet bölgesi ilan edildi. Ama Mersin’le ilgili bir şey söyleyen yok. Burada konut ihtiyacı var. Kiralar aldı başını gidiyor. Mersin’in 2035’e kadar 1/5 binlik imar planlarını bitirdik. Şu ana kadar da yaklaşık 10 bin konut inşaatının ruhsatı verilmiş ama bunlar orta ve üst düzey gelir gruplarına hitap ediyor. Oysa ki o bölgeden gelen ve burada kalıcı nüfus olarak yaşayacak yurttaşlarımızın yüzde 70’i alt düzey gelire sahip. Mersin’e çok ivedi şekilde TOKİ’nin girmesi lazım. 30 bin, alt gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın kullanacağı konutların yapılması lazım.”

 

“BİNALARIN DEPREME DAYANIKLILIĞI DENETLENMELİ”

 

Mersin’in üçüncü derece deprem bölgesinde yer almasına rağmen bazı bölgelerin deprem açısından riskli olabileceği endişesi taşıdıklarını kaydeden Seçer, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yapı stoğunun durumunu laboratuvar testleriyle belirlemesi, riskli binaların dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kuracaklarını da açıkladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.