DOLAR
32,5111
EURO
34,9332
ALTIN
2.434,20
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Tarsus “ille de il olacağız” diyor

Tarsus “ille de il olacağız” diyor
30.08.2022 18:46
253
A+
A-

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Tarsus’un il yapılması konusunda kararlı olduklarını belirterek, “Tarsus ikisinin arasındaysa Tarsus il olsun, Adana ve Mersin de Tarsus’un ilçesi olsun. Bundan daha basit bir şey olmaz.  Kentimiz sağına soluna bakılmaksınız il yapılacak ilçeler arasında birinci sırada. Tarsus il olacak. Bunu Tarsus’a dağların eteklerinden bakan Yörük teyzemiz istiyor. Tarsus’u her sabah çörek kokularıyla uyandıran Arap teyzemiz istiyor. İyi günde kötü günde birbirimize sarıldığımız Kürt kardeşimiz istiyor” dedi.

 

Tarsus Belediyesinin, Tarsus’un Mersin’den ayrılarak il yapılması çağrısını Ankara’ya daha güçlü duyurmak için tasarladığı “İlle de Tarsus” projesinin tanıtımı Tarsus Spor Salonunda yapıldı.

Sunuculuğunu Meltem Cumbul’un yaptığı tanıtım toplantısında Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu, Cumhuriyet ailesinin Tarsuslulara selamlarını iletti.

Önceki dönem Tarsus Kent Konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu, “Tarsus çok büyük. Ve çok dinamik bir nüfusa sahip. İdari yapı olarak ilçe statüsündeyiz. Ancak bu ilçe statüsü nüfusu daha az olan, ticaret hacmi daha az olan ilçeler için uygun.  Tarsus gerek coğrafi konumu, gerek ekonomik yapısı gerekse kamu hizmetleri açısından ilçe statüsüne karşılık gelmiyor. Tarsus il olmayı fazlasıyla hak ediyor. Tarsus neden il olmalı? Bilimsel gerekçeleri 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Tarihi ve kültürel özellikleri, sosyoekonomik yapısı ve kamu hizmetleri ihtiyaçları” ifadelerini kullandı.

 

“TAM BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ”

 

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan da konuşmasına “Tarihin başkenti Tarsus’un bağımsızlık mücadelesine hepiniz hoş geldiniz” diyerek başladı.

Tanıtım toplantısını 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk getirdiklerini ifade eden Başkan Bozdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti kurulurken altın tepside sunmadılar bize. Kanla, gözyaşıyla kuruldu.  Tarsus’ta bir tam bağımsızlık mücadelesi veriliyor. Bu mücadelede acı da olacak, gözyaşı da olacak. Ama şundan emin olun. Tarsus il olmak zorunda. Tarsus’u ayağa kaldırmak, gençleştirmek ve hak ettiği ilgiyle besleyip büyütmek için bir arada bulunuyoruz. Aslında biz bize yeteriz” dedi.

 

“ADANA İLE MERSİN İLÇEMİZ OLSUN!”

 

Geçmişte Tarsus’un il olması için çok uğraşıldığını, çok emek verildiğini ancak hiçbir zaman başarılı olunamadığını kaydeden Bozdoğan, “Hep şu öne sürüldü: Tarsus, Adana ile Mersin’in arasında. Nasıl il olabilir ki? İyi işte, Tarsus ikisinin arasındaysa Tarsus il olsun, Adana ve Mersin de Tarsus’un ilçesi olsun. Bundan daha basit bir şey olmaz. Kentimiz sağına soluna bakılmaksınız il yapılacak ilçeler arasında birinci sırada. Tarsus Kilikya’nın başkenti konumundayken 450 bin nüfusa sahipti. Bugün nüfus benzer şekilde. Tarsus’umuzun il yapılmasını zaruri kılan nedenlerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

 

TÜRK, KÜRT, ARAP VURGUSU

 

Tarsus’un tarihi ve kültürel birikimine işaret eden Bozdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarsus’un il olmasını Hititler istiyor. Romalılar istiyor. Zulümden kaçan Yedi Uyurlar istiyor. Kölelikten kaçan Bilali Habeşi istiyor. Tarsus’u dünyaya tanıtan Saint Paul istiyor. Tarsus’a dağların eteklerinden bakan Yörük teyzemiz istiyor. Tarsus’u her sabah çörek kokularıyla uyandıran Arap teyzemiz istiyor. İyi günde kötü günde birbirimize sarıldığımız Kürt kardeşimiz istiyoruz. Bugün kararlılığımızı ve birlikteliğimizi pekiştirdiğiniz için teşekkür ediyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.