DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Büyük zaferin 100. yıl coşkusu

Büyük zaferin 100. yıl coşkusu
30.08.2022 16:33
298
A+
A-

Mersin’de 30 Ağustos Zafer Bayramının yüzüncü yıl dönümü tüm kentte olduğu gibi Mersin’de de büyük coşku ile kutlandı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törenle kutlanan Zafer Bayramı, jandarma komandoların yaptığı silahlı hareket gösterisi nefes keserken, Mersin Büyükşehir Halk Oyunları Ekibinin sahnelediği gösteri ise katılımcılardan büyük beğeni aldı.

 

 

30 Ağustos Zafer Bayramının 100. yıldönümü Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törenle kutlandı.  Saat 08.45’te Atatürk Anıtına bırakılan çelenkle başladı. Ardından Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın tören kıtasını selamlamasıyla törene devam edildi. Törene, Vali Pehlivan’ın yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, milletvekilleri, askeri erkan, gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Törende, Vali Pehlivan, Tuğamiral Gedik ve Başkan Seçer’in Atatürk Anıtına çelenk sunumlarının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi. Buradaki törenin ardından Vali Pehlivan, Tuğamiral Gedik ve Başkan Seçer Kültür Merkezinde tebrikleri kabul etti. Tebriklerin kabulünün ardından Pehlivan, Gedik ve Seçer jiple tur atarak protokolü ve halkı selamlayarak bayramlarını kutladı. Ardından öğrenciler günün anlam ve önemine dair şiirler okudu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi sahneledikleri gösterilerle katılımcılara keyifli dakikalar yaşattılar.

 

“HÜRRİYET ZİNCİRİNİN EN ÖNEMLİ HALKASI”

 

30 Ağustos Zafer Bayramının anlam ve önemine dair konuşma yapan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Binbaşı Dilhan Tuzkaya, bu zaferle Türk milletinin esaret zincirini kırdığını söyledi. 30 Ağustos’la cumhuriyetin temellerinin atıldığını söyleyen Tuzkaya, “Milletimize esareti reva görenlere karşı büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Hürriyet zincirinin en önemli halkası 30 Ağustos Zaferiyle tamamlanmıştır. Bu zaferle yüce Türk milleti bağımsızlığını kayıtsız ve şartsız eline almış, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmış, akıttıkları kanla bu semalara yükselmiş şehit ruhları Türkiye Cumhuriyeti devletinin ebedi muhafızları olarak yerlerini almışlardır. Bugün TSK’da görevli personel olarak 100. Yılını kutladığımız bu müthiş zafere imza atan Türk milletinin ordusunun mensubu olarak onur ve gururu içinde olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

“BU ZAFERLE CUMHURİYETİN TEMELLERİ ATILDI”

 

Büyük zaferle cumhuriyetin temellerinin atıldığını söyleyen Tuzkaya, “Bu zaferi takip eden dönemde yüzlerce yıl kendine özgü devlet geleneğiyle yoğrulmuş ve büyümüş bütün çabalara karşı zaman içinde tükenmiş bir imparatorluktan ulu önder M. Kemal Atatürk sayesinde en çağdaş yönetim şekli olan cumhuriyetle idare edilen yeni bir Türk devleti doğmuştur. 30 Ağustos 1922’de kazanılan zafer sadece Türk ulusunun kesin bağımsızlığını sağlamakla kalmamış Asya ve Afrika’da sömürge olan uluslara kurtuluş mücadelesi için emsalsiz bir örnek teşkil etmiş mazlum uluslara yol göstermiş, ışık tutmuş, tüm dünyada ulus bilincinin ilk kıvılcımı olmuştur. Kurulan Türkiye Cumhuriyeti Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sayesinde istikrarlı bir şekilde bu günlere gelmiş ve çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yolunda önemli adımlar atmıştır. Cumhuriyetin kuruluşunu takip eden yıllarda çağdaş uygarlığa ulaşma yolunda yapılan ve insanlık tarihine örnek teşkil eden inkılaplar ve gerçekleştirilen ekonomik, sosyal ve hukuksal reformalar yeni Türk devletinin dinamik yönünü simgelemektedir. Türk ulusu ve onun ayrılmaz parçası olan TSK 30 Ağustos Zaferi ve başta bu zaferi yaratan ulu önder M. Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarını hiçbir zaman unutmayacak kendisine emanet edilen bu eseri korumak ve daima yükseklere taşımak için var gücüye çalışacaktır. Bu anlamlı günde Bize bu günleri yaşatan bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle gazilerimizi saygı ve şükranla anıyoruz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından jandarma komandoların yaptığı silahlı hareket gösterisi ile zeybek oyunu büyük protokolden ve halktan büyük beğeni topladı.

Tören, bayrak flama grubu, askeri birlik, gaziler ve sporcu gençlerin tören geçişiyle devam etti.

Törenin ardından Vali Pehlivan, Tuğamiral Gedik ve Başkan Seçer, milletvekilleri, gaziler toplu fotoğraf çekimine katıldılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.