DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Eğriçayır’da ilk bal sağımı yapıldı

Eğriçayır’da ilk bal sağımı yapıldı
23.08.2022 14:28
508
A+
A-

Dünyanın en iyi balı unvanına sahip balın üretildiği Toroslar Eğriçayır Yaylası’nda bal sağım dönemi başladı.   Geçmiş yıllara göre bal çıkış oranı arıcıların yüzünü güldürüyor.

 

Türk arıcılık sektörü,  Apomandia’da, Dünya Arıcılık Örgütü tarafından düzenlediği yarışmada dünyanın en iyi balı unvanını bu yayladan üretilen bal ile kazandı. Dünyanın en iyi balı unvanına sahip yaylada ise bal hasat dönemine başlandı.

Kovanlardan ilk peteği, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve arıcı Celal Çay birlikte çekti.  Ardından kurulan sağım çadırına geçildi.

Arıların sırladığı petekler, bal tarağı ile özenle alındı.  Bal sağım makinasının ilk kolu çevrildi ve yaylada sezonun ilk balı tenekelere akıtıldı.

Üretilene artı değer katmak için gayret ettiklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “2500 rakımdayız ve Eğriçayır Yaylası’ndayız. Dünyanın en kaliteli balının üretildiği merkezdeyiz. Çalışana, üretene artı değer katıyoruz. Erdemlimizin her bir metrekaresinin güzelliklerle dolu olmasının çok güzel olmasının örneğini yaşıyoruz. Mersin genelimizde kayıtlı 4 bin arıcımız var. 4 bin arıcı çok ciddi bir üretim yapıyor. Ben bütün üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum” diye konuştu.

 

ARICILAR SEZONDAN UMUTLU

 

Dünyanın en iyi balının yeni sezon hasadını yapan arıcılar ise sezondan mutlu. Kışın bol yağan kar obruklarının baharda çiçeğe dönüştüğünü ve bununda verimi etkilediğini ifade eden arıcı Celal Çay, “Mersinli arıcılar olarak bu yıl yüzümüz gülüyor. Çünkü çok verimli bir sene geçti bu sene bizim için. Kışın bolca kar yağdı. Toroslar’daki obruklar bolca karla doldu. Baharda bu karlar eridi ve Toroslar’daki yabani kır çiçeklerini suladı. Arılarımız da tonlarca balı bu yıl kır çiçeklerinden topladı. Eğriçayır Yaylası’nda üretmiş olduğumuz bal dünyanın en iyi balı seçilmişti 2019 yılında Montreal’de, Kanada’da. Ondan sonra acayip talep göremeye başladı. Avrupa ülkeleri dahil,  Dubai, Japonya,  Malezya,  ABD gibi ülkelerden talep gördü. Geçen yıl kuraklık olması nedeniyle çok fazla ihracat yapamamıştık ama bul yıl üretmiş olduğumuz bu tonlarca balı dünyanın dört bir tarafına gönderme hedefindeyiz. Tabi öncelikle iç piyasadaki müşterilerimizin taleplerini karşılayacağız,  sonra yurt dışına da göndereceğiz. Mersinli arıcılar olarak bu yıl çok mutluyuz” diye konuştu. (

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.