DOLAR
32,3867
EURO
34,7927
ALTIN
2.406,28
BIST
10.184,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Açık
23°C

Uzmanından tasarruf önerileri

Uzmanından tasarruf önerileri
07.02.2022 12:43
590
A+
A-

2022 yılının başında elektrik fiyatlarına yapılan zamların faturalarda yaptığı etki ocak ayının sonunda kendini göstermeye başladı. Yurdun dört bir yanında milyonlarca abone, önceki aylara göre yüzde 100 hatta daha fazla artan elektrik faturalarıyla karşılaştı. Peki bu artışın sebebi ne? Kış aylarında hane halklarının elektrik tüketimimi arttı yoksa bu artış zamların etkisi mi?

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alkan Alkaya, bu soruya “Faturaları kabartan sadece bu yıl değil önceki yıllarda da üst üste yapılan zamlardır” diye yanıt verdi.

Alkaya, “Hane halkının büyük bir bölümünün ücretlerindeki artışların reel enflasyon etkisinin altında kalması da bu faturalar karşısında zorlanmasının sebepleri arasındadır.   Elektrik gibi artık temel bir kullanım olan bir enerjide KDV’nin daha sembolik bir orana çekilmesi tabi ki konutlar için önemli ölçüde bir fayda sağlayacaktır” dedi.

TASARRUF İÇİN ÜTÜYE VE TELEVİZYONA DİKKAT

Elektrik faturalarındaki bu hızlı yükseliş insanları “elektrik kullanımında nasıl tasarruf ederiz” arayışına itti. Biz de tasarruf etmenin elektrik faturalarını düşürüp düşürmeyeceğini Doç. Dr. Alkaya’ya sorduk. Alkaya şunları söyledi:

“Hane halkının dikkat etmesi gereken evlerde bulunan yüksek güçteki cihazların kullanım sürelerini kontrol altında tutmalarıdır. Yüksek güçlü cihazlara örnek olarak fırın, ütü, çamaşır makinesi, klima, su ısıtıcısı ve elektrik sobasını verebiliriz. Tabi ki burada saydığımız cihazlar temel ihtiyaç için gerekli olan cihazlardır. Belki bunlar arasında en çok güç tüketen ütü kullanımı biraz kontrol altında tutulabilir. Bir diğer tasarruf ise küçük gibi görünse de aslında süreden kaynaklı büyük bir etki yaratabilecek olan cihazların stand-by konumunda kalmaması, tamamen fişlerinin çekilmesi de bu dönemde önemli bir hal almıştır.”

GECE 22’DEN SONRA ÇAMAŞIR YIKAMANIN TASARRUFA KATKISI VAR MI?

Doç. Dr. Alkan Alkaya, vatandaşların faturalarındaki tüketici gruplarını gözden geçirmesini de önererek şunları söyledi:

“Bu dönemde hane halkı için en avantajlı olacağını düşündüğüm Tüketici grubu olarak “Tek Terimli Tek zamanlı Mesken AG” grubunu öneriyorum. Bu tüketici grubunda olan vatandaşlarımız için günün herhangi bir saatinde elektrik tüketiminin diğer saatlere göre avantajı veya dezavantajı bulunmamaktadır.

Farklı saatlerde, özellikle gece 22:00’den sonra daha ucuz elektrik tarifesinin uygulandığı tüketici grubu “Tek terimli Üç zamanlı Mesken AG” grubudur. Ve bu grup bugünün koşullarında hane halkı için hiç de avantajlı bir durum oluşturmamaktadır. Bunun özellikle altını çizme istiyorum. “Tek Terimli Üç zamanlı Mesken AG” grubunda olan vatandaşlarımızın elektrik kullanım durumlarını da bir kere daha gözden geçirdikten sonra “Tek Terimli Tek Zamanlı Mesken AG” grubuna geçmelerini öneriyorum.

Ayrıca bir başka yanlış anlaşılmayı da düzeltmek isterim. Tek zamanlı tarife grubunda bulunmasına rağmen elektrik faturalarındaki üç zamana da ait tüketim bilgilerinin veriliyor olmasından dolayı kendini üç zamanlı tarifede olduğunu düşünen vatandaşlarımızın faturadaki tüketici grubu bölümünü dikkatlice okumasını ve tek zamanlıda ise çamaşırını gece 22:00 den sonra yıkamasının herhangi olumlu bir etkisinin olmayacağını bilmesini isterim.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.