DOLAR
32,2820
EURO
34,5734
ALTIN
2.413,10
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Hafif Yağmurlu
25°C
Mersin
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C

Zam protestosu

Zam protestosu
04.02.2022 10:16
502
A+
A-

Elektriğe yapılan yüzde 127’ye varan zamma tepki gösteren SOL Parti Mersin İl Örgütü üyeleri, EnerjiSA Merkez Şubesi önünde eylem yaptı. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, “Sadece tükettiğimiz elektriğin parasını değil, şirketlere haraç kesiyorlar. Enerji şirketleri kamulaştırılmadan bu zamlar geri alınamaz” dedi.

SOL Parti Mersin İl Örgütü üyeleri, elektrik faturalarına yapılan zamların geri çekilmesi çağrısıyla EnerjiSA Merkez Şubesi önünde eylemdeydi.

Enerji şirketlerinin kamulaşması gerektiğini söyleyen SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, “Türkiye ekonomiden siyasete derin bir kriz yaşıyor. Tek adam rejiminin yarattığı güvensizlik, kuralsızlık, belirsizlik ve keyfilik krizi daha da derinleştiriyor. Erdoğan’ın fantastik tezleri, TÜIK’in sahte verileri, bir NAS bir ÇİN modeli derken ülkemiz felaketten felakete sürüklendi. Üç ayda dövizi de faizi de enflasyonu da yükseltip yeni zam ve vergilerle halkı soydular” dedi.

BU BİR SOYGUNDUR”

Elektrik faturaları zamlarla birlikte iki üç kata çıktığını ifade eden İşleyen, “Bu zamların tek nedeni enerji üretim ve dağıtımın özelleştirilmiş olmasıdır. Sadece tükettiğimiz elektriğin parasını değil, şirketlere haraç kesiyorlar. Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar. Bu faturalar ödenmez, bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak atacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir. Bu bir soygundur.” diye konuştu.

“ŞİRKETLER DEĞİL, GENÇLER KAZANSIN”

İşleyen, “Dağıtım şirketlerinin bir ayda toplam abonelerden elde ettiği gelir 2021’de 19,7 milyar lira iken, 2022’de 42,2 milyar liraya çıkacak. Yani özel şirkeler her ay 22,5 milyar lira fazladan gelir elde ederken, aylık gelirleri de yüzde 114 artmış olacak. Yani son zamlarla birlikte toplamda yıllık 270 milyar ilave gelir elde etmiş olacaklar. Bir aylık karları ile bu memleketin gençlerinin sırtında bir yüke dönüşen KYK borçlarının tamamı 10 kere ödenir. Bir sonraki ayda ise 4 milyon öğrenciye yurt imkanı sağlanabilir” dedi.

“ZAMLAR GERİ ALINMALI”

“Türkiye’nin krizden çıkışı için acil bir kamucu dönüşüm gerçekleştirilmelidir” diyen İşleyen sözlerine şöyle devam etti;

“Özelleştirmelerle ülkemizin tüm kamu birikimleri haraç mezat satıldı. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden bu piyasa düzeni devam ettirilerek, şirket egemenliği korunarak çıkılamaz. Enerji şirketleri kamulaştırılmadan, bunun mücadelesi gerçekleştirilmeden bu zamlar geri alınamaz. Türkiye’nin krizden çıkışı için acil bir kamucu dönüşüm gerçekleştirilmelidir. Yerli yabancı sermayeye peşkeş çekilen, halka ait tüm varlıklar yeniden kamulaştırılmalıdır. Ekonomiden siyasete eğitimden sağlık sistemine kadar her alanda kamucu/toplumsal bir anlayışın egemen kılınarak, özelleştirmelerle yağmalanan yandaş sermayeye peşkeş çekilen kamu malları yeniden kamuya iade edilmelidir. Eğitim ve sağlık her düzeyde parasız olmalı, özel eğitim kurumları ve hastaneler kamulaştırılmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.