DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Yağmurlu
20°C
Mersin
20°C
Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

“Petrol fiyatları konusunda kabadayılık doğru değil”

“Petrol fiyatları konusunda kabadayılık doğru değil”
21.10.2022 14:36
213
A+
A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP’nin “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” etkinlikleri kapsamında Mersin’de düzenlenen programa katıldı. Çavuşoğlu etkinlikte partiye yeni katılan kişilere rozetlerini taktı, sivil toplum örgütleri başkanlarıyla sohbet etti.

 

Bakan Çavuşoğlu’nun Mersin’deki basın toplantısında, ABD’nin, OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini azaltma kararının ardından Suudi Arabistan’ı hedef alan tehdit dili de gündeme geldi.

Çavuşoğlu, “Enerji fiyatlarını etkileyen birçok etken var. OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini artırması ya da kısıtlaması da etkendir ama bugün enerji fiyatlarının esas sebebi Ukrayna’da yaşanan savaş ve artık enerjinin bir silah olarak kullanılması. Sadece enerji üreten ülkeler değil, enerji konusunda yaptırım uygulayan ülkeler de. Öyle ya da böyle OPEC + ülkelerinin aldığı karar hoşunuza gitmeyebilir. Ama bir ülkenin kalkıp da bu ülkeleri özellikle Suudi Arabistan’ı tehdit etmesi, bu kabadayılık doğru değil. Bizler de fiyatların artmasından çok hoşnut değiliz. Ama bunu bir tehdit diline dönüştürmüyoruz. ABD’nin Suudi Arabistan üzerinde baskı uygulamasını doğru bulmuyoruz. Aynı şekilde bugün Venezüella’nın petrolüne tüm dünyanın ihtiyacı var. Daha yeni yeni ambargoları esnetmeye başladılar. İran petrolü üzerinde de ambargo var. Özel şirketler, rafineriler alamıyor. Yaptırım var. Kaldırın kardeşim yaptırımları fiyatların düşmesini istiyorsanız madem, bu yaptırımları kaldırın. Sadece bir ülkeyi tehdit ederek bu sorunu çözemezsiniz” dedi.

 

“AGİT ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN MERKEZİ OLDU”

 

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ sorunu konusunda AGİT’in tutumunun sorulması üzerine de Çavuşoğlu,  “Karabağ sorunu, Azerbaycan’ın işgal edilen topraklarının azat edilmesi maalesef AGİT Minsk üçlüsünün çabasıyla olmadı.  30 yıldır bu sorun çözülemezken AGİT’in bir mazereti vardı. Biz konsensüsle karar alan bir örgütüz, burada konsensüs sağlayamıyoruz. 30 yıl konsensüsü bahane ediyorsun o bölgeye gözlemci ya da heyet gönderirken de Azerbaycan’ın görüşünü almıyorsun. Burada amaçları ne? Ermenistan’a fayda sağlamak. Bunun bir faydası var mı? Zaten 30 yıldır çözülememesinin nedeni de bu üçlünün Ermenistan’dan yana olması, işgalciden yana olması. AGİT çözümsüzlüğün merkezi olmuştur. Aldığı karar AGİT’in işleyiş kurallarına aykırıdır. Böyle oldubittiyle olmaz” ifadelerini kullandı.

 

“ARKASINDA KİMİN OLDUĞU DEĞİL, KARŞISINDA KİMİN OLDUĞU ÖNEMLİ”

 

Bakan Çavışoğlu, Kıbrıs Rum Kesiminin ABD’den silah almaya başlaması ve Yunan adalarındaki askeri varlığın artırılmasıyla ilgili bir soruya da şöyle yanıt verdi:

“Silahı kime karşı veriyorsun. Türklere karşı veriyorsun. Biz ne yaptık. Biz de takviyeler yaptık, yapıyoruz. Onlar karar aldı, biz adım aldık.  Onların arkasında kimin olduğu önemli değil. Karşısında kimin olduğu önemli. Burada Türkiye önemli.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.