DOLAR
32,2543
EURO
35,0768
ALTIN
2.463,84
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C

MESKİ ek bütçe istedi

MESKİ ek bütçe istedi
07.07.2022 09:52
461
A+
A-

MESKİ’nin ortalama gider fiyatlarının enflasyonla birlikte 6 ayda yüzde 94 arttığını söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, genel kuruldan 805 milyonluk ek bütçe talep etti. MESKİ genel kurulunda Mersin’de yaşayan mülteci sayısı ve Fransız Kalkınma Bakanlığı’nın hibesi tartışmalara sebep oldu.

 

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) 2022 Yılı 1.Olağanüstü Genel Kurul Toplantısının gündemi ek ödenekti. Enflasyon yüzünden giderlerin arttığını belirten Başkan Seçer, mevcut bütçenin sürdürebilir olmadığın belirtti ve meclisten 805 milyonluk ek ödenek talep etti. Seçer, her şeye rağmen MESKİ bütçesinin borcundan fazla olduğuna dikkat çekti.

 

AKDENİZ’E POZİTİF AYRIMCILIK

 

Meclisin gündem dışı konularında Akdeniz Belediyesine bağlı mahallelerin altyapı ve kanalizasyon sorunlarını dile getirin AKP’li meclis üyesi Zafer Şahin Özturan, Başkan Seçer’den Akdeniz için bu konularda pozitif ayrımcılık yapmasını istedi. Özturan, “Mersin’in en büyük altyapı sıkıntısı olan yeri Akdeniz. Artan nüfusa eski altyapı cevap vermiyor. Akdeniz’in kırsal mahallelerinin yüzde doksanında altyapı yok ama MESKİ’ye atık bedeli veriyorlar. Akdeniz’in ivedilikle çözülmesi gereken konular var. Dört yılda bu konularda yol alamdık. Siteler, Yenipazar ve Güneş mahalleleri için hala bir proje göremedik MESKİ’den. Akdeniz’e pozitif ayrımcılık yapacaktınız am dört senede bunu göremedik maalesef. Akdeniz’in sorunları ciddi ve çözümünü bir an önce bekliyoruz” dedi.

 

“37 AYRI NOKTADA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

 

Sadece Akdeniz’in değil bütün Mersin’in sorunlarını çözmek için çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Seçer, “Mersin büyüyor, nüfus büyüyor, tesisler yenileniyor, çok önemli gayretler var hem MESKİ’de hem de Büyükşehir Belediyesinde. Akdeniz’de eski altyapılar yenilenmeli. 37 ayrı noktada şantiyeler çalışmalar yürütülüyor. Öz kaynaklardan yürütüyoruz bu çalışmaları. MESKİ’ye iller bankasından çok küçük bir gelir geliyor, onun dışında yatırımlar vatandaştan gelen su paralarıyla hayata geçiyor” diye konuştu.

 

KAÇAK – KAYIP SUYA DİKKAT ÇEKTİ

 

Mersin’de su konusunda kaçak kayıp oranının hala yüksek olduğunu belirten Seçer, ama yapılan SKADA yatırımlarıyla oranın düştüğüne dikkat çekti. Kaçak konusunda başlangıç noktasından daha iyi bir noktada olduklarını söyleyen Seçer, “Kaçak ve kaybın önüne geçmek için SKADA yatırımı yapılmalı. Bu yılda buna ciddi bir bedel ayırdık. Bu konuda kaçakla ilgili mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

“ÇAVUŞLU DERESİ İÇİN EKİPMAN DESTEĞİ VERİYORUZ”

 

HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi, daha önce de konuşulan Çavuşlu Deresi sorununu dile getirdi. Çavuşlu Deresi’nin DSİ’nin yönetiminde olduğunu ve derede biriken pislik yüzünden vatandaşın kötü koku ve sine maruz kaldığını belirtti. Tanrıverdi, MESKİ’nin bu konuda DSİ ile birlikte vatandaşın sorununu gidermek çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirdi. Çavuşlu Deresinde yaşanan sıkıntı ile ilgili çaba harcadıklarını belirten Başkan Seçer, “Çavuşlu Deresi, DSİ’nin ama biz ‘Burası bize ait değil’ deyip kenara çekilmiyoruz. O konuda DSİ’ye ekipman desteği veriyoruz. Derenin temizliği için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

 

“BİZDEN ÖNCE MESKİ PROJE ÇÖPLÜĞÜYDÜ”

 

MESKİ’nin daha önce yapılan yanlış projeler yüzünden hem vatandaşı mağdur ettiğini hem de gereksiz bütçe harcadığına değinen Seçer, “Bizden önce MESKİ proje çöplüğü haline gelmişti. Olması mümkün olmayan projeler hayata geçirilmiş maalesef. 93 bin kişilik yere yatırım yapılacağına siyasi saikle 93 kişilik yere yatırım yapılmış” ifadelerine yer verdi.

 

SIĞINMACI SAYISI VE AFD FONUNA DEĞİNDİ

 

Mersin’de 250 bin kayıtlı mülteci olduğunu söyleyen Başkan Seçer bunun yanı sıra çok Mersin’de binlerce kayıt dışı mülteci olduğunu belirtti. Mersin’de bulunan mülteci sayısının 250 binin çok üstünde olduğunu belirten Seçer, AFD’den mülteciler için verilen altyapı hibesinin gecikmesine de değindi. “Evet fonu AB hayrına vermiyor. Aylardır İller bankasından konu ile ilgili ihalenin açıklamasını bekliyoruz. AFD’ye vermek için verdiğimiz bir dosya daha sonra yaptığımız toplantıda AFD’nin dosyasında çıkmadı. Tam 1,5 yıl sonra, AFD direktörü de o toplantıdaydı. Nerede bu dosya, kim çıkarmış?  Neden Homurlu’ya, Akdeniz’e, Mezitli’ye hizmet vermeyeyim. Altyapı yapamadığımız için yol yapamıyoruz. Bizde mağduruz vatandaşta. İktidarın meclis üyeleri olarak bu konuda gerekli yardımı ve takviyeyi yapmalısınız” dedi.

 

805 MİLYON LİRALIK EK BÜTÇE İSTEDİ

 

Başkan Seçer, artan enflasyonla birlikte ürün ve hizmet giderlerinin arttığını ve eski bütçe ile MESKİ’nin hizmet üretmesinin mümkün olmadığını ve bu yüzden 805 milyon liralık  ek ödenek istemek zorunda kaldıklarını belirtti.  Haziran sonu itibariyle akaryakıt giderinin yüzde 171, personel giderinin yüzde 93, elektrik giderinin yüzde 254 arttığını belirten Seçer MESKİ’nin ortalama gider fiyat artışının yüzde 94’ü bulduğunu söyledi.

 

“MESKİ’NİN BÜTÇESİ BORCUNDAN FAZLA”

 

1 milyar 510 milyon lira olan MESKİ bütçesinin 805 milyon liralık ek bütçe ile 2 milyar 315 milyona ulaşacağını belirten Seçer, “2019’da MESKİ’nin bütçesi 780 milyon liraydı. O kadar da borcu vardı. MESKİ bütçesi üç katına çıktı. MESKİ’nin 119 milyon avroluk borcu   65 milyon avroya düştü. 65 milyon avro. Ödediğimiz avro borcunun yaklaşık 30 milyonu fark. MESKi’nin bütçesi borcundan fazla şu an. Amacımız enflasyon koşullarında sürdürülebilir olmayan bütçeye 805 milyonluk ek bütçe ekleyip hizmetleri sürdürmek. Nitekim ilçe belediyeleri ve Büyükşehir’de bunu yaptı” dedi.

Başkan Seçer’in MEESKİ için istediği 805 milyonluk ek bütçe oybirliğiyle plan ve bütçe komisyonuna sevke dildi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.