DOLAR
34,0575
EURO
37,6674
ALTIN
2.761,16
BIST
9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
30°C
Mersin
30°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
31°C
Cuma Parçalı Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C

Meclisten 16 kata imar izni çıktı

Meclisten 16 kata imar izni çıktı
14.07.2023 16:09
59
A+
A-

Toroslar Belediyesi’nin Arpaçsakarlar bölgesinde 18 kata kadar imar iznine karşı TMMOB İl Koordinasyon kurulu dava açmıştı. Dava sonucunda mahkeme yapılaşmaya dur demiş ve bölgedeki inşaatlar durdurulmuştu. Toroslar Belediyesi’nde 16 kat olarak revize edilen imar planı Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında oylamaya sunuldu. Cumhur ittifakı üyelerinin oylarıyla Toroslar’da 16 kata imar izni çıktı.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Toroslar Belediyesinin birinci etap Arpaçsakarlar Mahallesi ve çevresi 1/1000 ölçekli revizyon uygulama teklifi oylamaya sunuldu.

Madde ile ilgili konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,  kent genelinde bütüncül bir imar olanı uygulaması yapılması gerektiğini savundu. Tarhan, “Maalesef görüyoruz ki insanlar çok çabuk unutuyor. Depremi de çok çabuk unutmuşlar görüyoruz. Mahkeme kararlarının imar planları konusunda en hassas olduğu konu hepimizin bildiği gibi ‘imar planları yapma ve değiştirilmesine ilişkin yönetmelikten esinlenerek planların bütüncül olması esastır’ deniyor. Ama maalesef meclislerimizde genelde bütüncül plan yerine parçacıl yamalı bohça gibi plan değişikliklerinin ortaya çıktığını ve kentlerde silüet denilen bir şey kalmadığını görüyoruz. Bu sadece Mersin merkezi için değil bu bütüncüllük aslında Çamlıyayla’dan Tarsus’tan Anamur’a kadar geçerli olması gerekir. Kat yüksekliklerinde ve emsallerde de bunu görüyoruz” dedi.

Gerek kat yükseklikleri gerek emsallerde belirli kriterler koyulursa ilçelerde de bu tür farklı uygulamaların önüne geçilebileceğini söyleyen Tarhan, “Mezitli’nin merkezinde 10 kattan yüksek bir yer inşa etmek mümkün değil. Kuzeyde ise Emsal 1,50 ve 1,60 olan yerlerde maksimum 14 kata izin var. Toroslarda bir 16 kat olayı olduğu zaman bir eşitsizlik dengesizlik oluyor. Bunu mahkeme kararı ile karar almak en doğrusu” ifadelerini kullandı.

 

“KAT YÜKSEKLİKLERİNİ YENİŞEHİR’DE SINIRLANDIRDIK”

 

Kendilerinden önceki dönemde Yenişehir’de ruhsat verilen 33 katlı binalar olduğunu söyleyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Kat yüksekliği çok önemli bir unsur, biz bütün STK’lar bütün odalarımızla birlikte toplantılar yaparak bölgemizde kat yüksekliklerini belirledik. Daha önce 30’lu katlarda bina yapılan yerlerde de en yüksek katı 21’de sınırlandırdık. Bu katları yapan yatırımcıların da yeşil bina yapması zorunluluğunu getirdik. Deprem ve kat yüksekliği konusu mukayese ediliyor. Bilim insanları bu işin kat yükseklikleriyle alakalı olmadığını söylüyor ve bilimi kullanarak yapılan yüksek binaların ayakta kaldığını görüyoruz” diye konuştu.

 

“MAHKEME KARARINA SAYGIMIZ VAR AMA TANRI BUYRUĞU DEĞİL”

 

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise yaşanan süreci meclis üyelerine anlattı. Yılmaz, “Toroslar Arpaçsakarlar birinci etap imar planı muhalefet meclis üyelerimiz de dahil herkesin katılımıyla tüm yönleriyle incelendi ve bu plan çıktı. Bu bölgede daha önceden Arpaçsakarlar’ın güneyinde bulunan bölgede düşük kat verildiğinden binalar birbirine çok yakın dip dibe olduğundan bu nedenle tercih edilmediğinden bölge insanı tarafından özellikle yüksek kat istendi. Talep edildi. Buna değişik partilerden meclis üyelerimiz de dahil. Biz de planı yaparken bunu dikkate aldık. Bu imar planına mimarlar mühendisler odası tarafından dava açıldı. O çatı altında bulunan iki tane şehir plancısı bilirkişi tarafından bir bilirkişi raporu verildi. Bu bilirkişi raporuna göre de karar tesis edildi. Karar verilmiştir yargının kararına saygılıyız. Ancak tanrı buyruğu değildir eleştirilebilir. Değiştirilebilir. Karar verildi 30 gün içerisinde uygulamamız gerektiğinden biz de meclisi topladık. 30 gün içerisinde yeni bir imar planı ortaya koymak mecburiyetini yerine getirdik. Bu arada karar kesinleşmiş değildir. Kararla ilgili icraların geri bırakılmasıyla ilgili istinaf süreci devam etmektedir. Belki de karar bozulacaktır” şeklinde konuştu.

 

“ASLINDA BOZULAN İMAR PLANI BU MECLİSİN DE İRADESİDİR”

 

Kentte bir boşluk kaos oluşmaması için yeni bir imar planının hızlıca yapılması ve getirilmesinin zorunlu olduğundan söz eden Yılmaz, “Plan kesinleştikten sonra ruhsat verilen inşaata başlanan bu inşaatlardan daire satın alan vatandaşlarımız telaşla bize ulaştılar. Ne yapacağız diye. Bugün hiç beğenmediğiniz ve eleştirdiğiniz imar kararı daha önce bu mecliste tartışıldı ve geçti. Aslında bozulan imar planı bu meclisin de iradesidir. İmar planı kent estetiği ve kent silüeti. İronik. Mersin’in silüetini çıkarsak Ulu Cami, Muğdat Camisi, 52 katlı gökdelen ve deniz kenarında sur gibi dizilmiş yüksek katlı binalar çıkar. Burada çifte standart vardır” ifadelerini kullandı.

 

“ŞEHRİN GENELİYLE İLGİLİ BİR ÇERÇEVE ÇİZELİM”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise imar izinleri ile ilgili şu şekilde konuştu:

“Şehrin genelinde bir çerçeve çizelim. Diyelim ki ‘Mersin’de yoğunluklar 2,5 u geçemez kat yüksekliği 11’i geçemez. Temel bir prensip belirleyip bunun çalışmasını yapalım İlçeler de o çerçeveye uygun çalışmalar yapsın, o zaman bu tartışmalar olmaz diye düşünüyorum. Bölgesel farklılık konusu hukuken de sıkıntı. Aynı hinterland aynı topografya aynı zemin ama birinin sınırları A ilçesi bir diğerinin B ilçesi birinde 15 kat birinde 21 kat. Bu rahatsız edici hiçbir sözüm yok. Ama 21 kat genel anlamda rahatsızlık vericiyse ona bir kota koyalım. Diyelim ki Mersin’de yükseklik 15 katı geçmesin. Bu konuda da görüşleri alalım. Cumhur ittifakı olarak siz de olumlu bakıyorsanız biz hemen bir çalışma başlatıp meclise sunalım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.