Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2 bin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip Uzuncaburç Antik Kenti’nin civarında yaşayan üretici kadınlara kazanç kapısı araladı. Kadınlar bağ bozumunun ardından Uzuncaburç’un meşhur üzümlerinden pekmez ve kuru üzüm üretimine başladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi de satış alanı konusunda sıkıntı yaşayan kadınlara stantlar kurarak, ‘pazarlama ve paketleme’ eğitimleri verdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Uzuncaburç Mahallesi’nin üretici kadınlarına satış stantları kurarak, ürünleri için ‘pazarlama ve paketleme’ eğitimleri verdi. Bağbozumunun ardından Uzuncaburç’un meşhur üzümünü pekmez ve kuru üzüm haline getiren kadınlara Mersin Büyükşehir’in destekleriyle kazanç kapısı aralandı.
UZUNCABURÇ’UN KADINLARINA BÜYÜKŞEHİR REHBER OLDU
2 bin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip Uzuncaburç Antik Kenti’nin yer aldığı Uzuncaburç Mahallesi’nde yaşayan üretici kadınlar, satış alanı konusunda büyük sıkıntılar yaşıyordu. Her yıl yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğrayan Uzuncaburç’un üretici kadınları, ürünlerini nerede, ne kadara ve nasıl satacakları konusunda kendilerini aydınlatacak bir rehber arıyorlardı. Bu aşamada devreye giren Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, kadınların yaşadığı sıkıntılara çare buldu.
PEKMEZ VE KURU ÜZÜM YAPIMI İÇİN UZUNCABURÇ’TA ATEŞLER HARLANDI
Arpa, buğday, ceviz ve elma gibi çok sayıda ürün zenginliğine sahip Uzuncaburç’un kadınları, bölgenin en meşhur ürünü olan üzüm için bağ bozumu yaptı. Kadınlar bağdan toplayıp evlerine getirdikleri üzümleri katma değere dönüştürmek için kolları sıvadı. Kimi bu üzümlerden pekmez üretirken, kimi ise kuru üzüm yapımına başladı. Üretici kadınlar yaz sıcağında odun ateşini yakıp, güneşin altında zahmetli bir üretim sürecine başladı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, yoğun ziyaretçi alan Uzuncaburç’ta yaşayan üretici kadınların satış ve pazarlama konusunda yaşadığı sıkıntılar üzerine bir program hazırladı. 4 oturumlu eğitim programının ardından üretici kadınlar için bir de üretici kadın stantları açıldı. Uzuncaburç Mahalle Muhtarı Haluk Ünal, tarihi ve kültürel zenginliğiyle özel bir mahallede yaşadıklarını belirterek, “Kendi ürettiklerimizi değerlendiremiyorduk. Yani satışını yapamıyorduk. Ama Allah razı olsun, Vahap Başkanımız bize böyle bir imkan sağladı. Stantlarımızda çok güzel ürünlerimiz var. Kuruyemişler, sebzelerimiz, doğal çaylarımız, hepsi mevcut” dedi.