DOLAR
32,3357
EURO
34,7413
ALTIN
2.431,60
BIST
9.999,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
26°C
Mersin
26°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

“Hızla yoksullaşıyoruz”

“Hızla yoksullaşıyoruz”
04.02.2022 13:21
502
A+
A-

Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, Son 20 yılın  en yüksek enflasyon oranına ulaşıldığına dikkat çekerek “Ocak ayı enflasyonunu, ENAG’a göre yüzde 15,52, TÜİK’e göre ise yüzde 11,10 olarak açıkladı. 12 aylık enflasyonu ise ENAG yüzde 114,87, TÜİK ise yüzde 48,69 olarak açıkladı. TÜİK verileri Ocak verilerinde ENAG’ta yakınsamaya başladı ama yıllık fark çok korkunç. Bu durumda ENAG verilerine göre asgari ücretlilerin aldıkları yüzde 50 zamlı maaşların en az yarı yarıya azaldığı anlamına geliyor. Memur ve diğer çalışanların da maaşlarının da reel olarak yüzde 50’den fazla eridiği anlamına geliyor” dedi.

“TÜİK BAĞIMSIZ OLMALI”

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), bir grup akademisyen tarafından Türkiye’deki enflasyonun saatlik, günlük ve aylık olarak açıklanması amacıyla kurulduğunu ifade eden Aktaş, “TÜİK’te ENAG gibi siyasetten bağımsız olmalı. Yoksa başta çalışan ve emekliler olmak üzere halkın büyük çoğunluğunun fakirleşmesinde önemli rol oynamaya başlar. Bu noktada, enflasyon oranının yüksek seviyede olması, gelir dağılımını bozucu bir etki yapar. Yani daha çok alım gücünün düşmesine neden olur. Sonuç olarak hızla fakirleşiriz. Bir enflasyonun eksik hesaplanma olasılığı ise fakirleşme hızının daha da artmasına yol açacaktır” diye konuştu.

“YOKSULLUK SINIRI 14 BİN LİRA”

Aktaş, “Türk-Iş’in araştırmasına göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı 4bin 250 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 13 bin 844 lira oldu.  Ocak ayı enflasyonu ile birlikte bu değerler en az yüzde 10 daha da aratacak. Yani açlık sınırı bu ay asgari ücreti geçtiğini çok rahat tahmin edebiliriz. Asgari ücretlilerin açlık sınırında olduğunu çok rahat söyleyebiliriz. Ocak ayı enflasyonu ile birlikte kabaca yoksulluk sınırı 14 bin lira olacağı da tahmin edilebilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.