Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, personel işe alım sürecinde Valilik kanalıyla birtakım prosedürler yürütüldüğünü belirterek, “Biz ayrıca işe alacağımız listeleri Valilik kanalıyla zaten bunun soruşturmaları istiyoruz, güvenlik soruşturmaları bize geliyor. Bırakın denetlesinler, hiçbir sorun yok. Bizi milletimiz de bağımsız mahkemeler de kurumlar da denetlesin” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, KRT TV’de yayınlanan ‘Ankara Saati’ programının canlı yayın konuğu oldu. Seçer, Elif Doğan Şentürk’ün gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Elif Doğan Şentürk’ün sorusu üzerine, İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ‘terör’ teftişi hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, “Çalışmalarımızdan, toplum karşısında geldiğimiz noktadan rahatsızlık duyuluyor. Toplumda bir karşılığımız var, bunu görmek lazım. Özellikle pandemi süreci, pandemi süreci devam ederken ekonomik kriz süreci içerisinde Millet İttifakı’na mensup belediyelerin icraatları ortada. Halkın sorunlarına eğilen, onlarla hemhal olan sosyal belediyecilik anlayışı var. Toplumda karşılığı var. Her Belediye Başkanı sokağa çok rahat çıkabiliyor, insanların içinde gezebiliyor. Bu da bazı kesimlere rahatsızlık verebiliyor. Gereksiz, sudan sebeplerle, referanslarla işte böyle karalama kampanyaları ve bu ne yazık ki devlet eliyle oluyor, devletin imkânlarıyla oluyor, devletin makamları kullanılarak oluyor. Bu da bize fazlasıyla üzüntü veriyor. İstanbul Belediye Başkanımıza yönelik saldırılar da bunların bir parçası” dedi.
“BİR ENGELİ AŞIYORSUNUZ, KARŞINIZA FARKLI BİR ENGEL ÇIKIYOR”
Borçlanma yetkisi alma konusunda yaşanılan sıkıntılara da değinen Seçer, mahkeme sürecini anlatarak, “Siz mutlaka Meclis olarak karar alabilirsiniz ama bu kararınızı keyfi olarak alamazsınız. Bir hukuki dayanağı olması gerekiyor, diyor. Siz Belediye Meclisi olarak idarenin yani belediyenin belde halkına götüreceği hizmetleri engelleyemezsiniz, onları erteletemezsiniz, bu kısıtlamayı yapamazsınız diye zaten mahkeme kararının gerekçesinde bunu açık seçik yargı oraya yazmış. Biz böyle bir karar aldık biliyorsunuz. Geçtiğimiz haftalarda da Meclis’in gündemine taşıdık ve bunun uygulanması yönünde Meclis’ten karar çıkarttık. Nihayetinde öyle olmak zorunda. Yoksa eğer uygulanması yönünde olumlu karar çıkmasaydı, Meclis görevini kötüye kullanmış olurdu. Bu anlamda tabi bir engeli aşıyorsunuz, karşınıza farklı bir engel çıkıyor. Şimdi yılın sonunda böyle bir kararı aldınız. Bu hafta sonu yeni yıla giriyoruz. Borçlanma yapamadık şu ana kadar” ifadelerini kullandı.
“BU OLAYLAR, BU DAVRANIŞLAR DEVLET GELENEKLERİNE AYKIRI”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde terör örgütüne mensup kişilerin çalıştırıldığı yönündeki iddialarla ilgili Şentürk’ün “Amaç acaba siyasi mi, sizi siyasi bir yarışa mı çekmek istiyorlar?” sorusuna Başkan Seçer, “Bu yaşadığımız olaylar, bu tutumlar, bu davranışlar devlet geleneklerine de aykırı. Twitter yoluyla soruşturma açtığını söylüyor, aklına geleni her ortamda, Meclis’te ayrı, başka toplantıda ayrı; gerçekten artık devlet idaresinin de çivisi çıkmış. Bunlar ciddi işler, önemli konular. Her aklımıza geleni her ortamda konuşmamamız gerekiyor. Allah aşkına biz kendimize göre kurallar koyup mu eleman alıyoruz, işçi alıyoruz, memur alıyoruz? Böyle bir şey olabilir mi? Bunun kuralı var. Yasalardan kaynaklı yapmanız gereken işler önünüzde duruyor. Belediyede çalışmak istiyorsunuz, ben sizi uygun gördüm, belediyeye alınacaksınız; sizden bazı evraklar istenir, adli sicil evrakı istenir. Eğer bir problem yoksa sizi işe alırız” cümleleriyle cevap verdi.
“İŞE ALACAĞIMIZ LİSTELERİN VALİLİK KANALIYLA SORUŞTURMALARINI İSTİYORUZ”
Personel işe alım sürecinde Valilik kanalıyla bir takım prosedürler yürütüldüğünü hatırlatan Başkan Seçer, “Biz işe alacağımız listeleri Valilik kanalıyla zaten bunun soruşturmalarını istiyoruz, güvenlik soruşturmaları bize geliyor. Uygun olmayan bir evrak varsa zaten işe giremiyorsunuz ama herhangi bir sorununuz yoksa işe alınıyorsunuz. Bu Valiliğe gönderiliyor. Valilik bunu İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturuyor. Size listeyi gönderiyor; olumludur, olumsuzdur. Biz de işe başlama tarihinden iki ay da geçse bir olumsuzluk varsa bunların işine son veriyoruz” diye konuştu.
Başkan Seçer, kamu kurumlarında çalışan veya çalışacak olan kişilerin adli sicilini kontrol edecek mekanizmaların olduğunu, belediyenin böyle bir görevinin olmadığını sözlerine ekleyerek, “Bir insanın herhangi bir terör örgütüne mensup olduğu olmadığı, yüz kızartıcı bir suç işleyip işlemediği ya da ceza alıp almadığı, sabıkalı olup olmadığı benim işim değil, belediyenin işi değil. Kurumlar var, İçişleri Bakanlığı var, Adalet Bakanlığı var. Bunlar bu konularla ilgili gerekli incelemeleri, soruşturmayı, kovuşturmayı yaparlar, evrakı önümüze sunarlar, biz onlara göre hareket ederiz. Birilerini terörist, suçlu diye yaftalayacaksak zaten bunu yapacak olan yani bu suçun sabit olduğunu ya da belediyemizde çalışan bu kişilerin terörist olup olmadığını sorgulayacak olan farklı kurumlar. Bizler değiliz” ifadelerini kullandı.
“BİZİM YAPTIĞIMIZ İŞLERDEN, DENETLENMEKTEN KORKUMUZ YOK”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Belediye Başkanlarımızın telefonları dinleniyor” cümlesi ile ilgili yöneltilen soruya da yanıt veren Başkan Seçer, saklayacak bir şeylerinin olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Kişisel olarak açıkçası düşüncemi söyleyeyim; yapılıyordur. Bunlar zaman zaman bizlerin kulağına geliyordu. Bu konuyla ilgili çalışan kurumların özel ekipler oluşturduğunu, her birimizin takip altında olduğunu; bizim için sorun yok, bunu yasalar çerçevesinde yapsınlar. Gözler üzerimizde olacaktır. Herhangi bir yasa dışı işler varsa yargı yolu açıktır. Yargı üzerinden mutlaka gereğini yapacaklardır. Burada esas olan şu; zaten belediyelerden müfettişler çıkmıyor. Bizim yaptığımız işlerden ya da denetlenmekten korkumuz yok, olması gereken bu. ‘Şeffaf belediyecilik’ diyorsak denetlenmekten de korkmayacağız. Bırakın denetlesinler, hiçbir sorun yok. Burada bu denetlemeyi ve soruşturmayı yapacak olan devlet görevlilerinin bağımsız ve tarafsız olması. Siyasi iradenin talimatlarıyla, onların maşası şeklinde görevini yapmamaları gerekiyor. Bizim endişemiz buradan. Kasıtlı ve bilinçli olarak, hukuk dışı bazı işlemlerin olması. Onun için bu bildiride de var; eğer herhangi birimize bu şekilde, hukuk dışı bir davranışla, haksız yere bir müdahale olursa bu hepimize yapılmış sayılacak. Onun için bunun altını çizerek vurguyu yapıyoruz. Bizim endişemiz bu. Yoksa biz denetlenmekten korkmuyoruz. Bizi milletimiz de bağımsız mahkemeler de kurumlar da denetlesin. Biz bundan bir beis görmeyiz.” (Haber Merkezi)