DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

 “Bizim göçten bir endişemiz, korkumuz olamaz”

 “Bizim göçten bir endişemiz, korkumuz olamaz”
28.03.2023 11:23 | Son Güncellenme: 29.03.2023 19:10
76
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, SALAR International Genel Müdürlüğü’nden Yönetim Ekibi ve RESLOG Proje Ekibi ile bir araya geldi.  Seçer, “Bizim göçten bir endişemiz, korkumuz olamaz. Burada mesele bu nüfus hareketlerini yönetebilmek” dedi.

 

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR- İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği) International Genel Müdürlüğü’nden Yönetim Ekibi ve Resiliance in Local Governments (RESLOG- Yerel Yönetişimde Rezilyans Projesi) Proje Ekibi ile bir araya geldi.

Ziyarette; 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrasında Mersin’e yaşanan göçün kentte oluşturduğu etkiler hakkında konuşulurken, Başkan Seçer, bu göç hareketlerini iyi yönetebilmenin önemine dikkat çekti.

 

Ziyarette; SALAR International Genel Müdürü Ryan Knox, SALAR International RESLOG Proje Yöneticisi Marlene Hugosson, SALAR Altyapı Strateji Sorumlusu Selda Taner, Reslog Ulusal Proje Yöneticisi M. Sinan Özden, RESLOG Kilit Uzmanı Sezin Üskent, RESLOG Kıdemli Uzmanı Burcu Özüpak Güleç, RESLOG Çukurova Bölge Uzmanı M. Alim Çopuroğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim yer aldı.

 

SEÇER MERSİN’İN ÖNEMLİ BİR İSTASYON OLDUĞUNU KAYDETTİ

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, aynı ekip ile daha önce de bir araya geldiklerini anımsatarak, önceki ziyaretin konusunun Suriyeli sığınmacılar, bu ziyaretin konusunun da deprem bölgesinden Mersin’de geçici ya da kalıcı yaşamak için göç eden insanlar olduğunu vurguladı.

Başkan Seçer, “Mersin, bu her 2 olay da aldığı rol icabıyla da bölgede ne kadar önemli bir kent olduğunu gösteriyor. Yani hem Orta Doğu’daki hem yurt içindeki gelişmeler sonucunda eğer demografik bir transfer olacaksa bu gelişmeler Mersin’in ne kadar önemli bir istasyon olduğunu gösteriyor” dedi.

Kentin aldığı göçlerle ilgili hiçbir zaman duyarsız olmadığını ve konuyu kamuoyuyla dikkatli bir dil ile paylaştığını ifade eden Seçer, “Ne ben ne bu konuda beni bilgilendiren konunun uzmanı arkadaşlarım duyarsız kaldı. Uyum Merkezi’ni kurduk. Bu belediyemizde olmayan bir şeydi. Bu sorunla ilgili oturduk, konuştuk, yüzleştik. Bu bizim gerçek sorunumuzdur. Bunu kamuoyu ile paylaştık. Çok dikkatli bir dille, dikkatli bir lisanla ama gerçekleri örtmeden paylaştık. Suriyeli sığınmacılar konusunda da oldu, son deprem dolayısıyla oradan buraya gelmek durumunda kalan hem kendi vatandaşlarımız hem sığınmacı nüfus ile ilgili yaptığım değerlendirmelerde de bu oldu. Hep bunu gündemde tuttum” dedi.

Hazırlanmış bir göç politikası belgesi olduğunu ve bunun 2. ve 3. kademelerinde zenginleştirilip sonuca varılması için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de elinden gelen katkıyı yapacağını ifade eden Seçer, “Çünkü Türkiye’de bu konuda en verimli alan; hem yeni hem eski nüfus transferi yaşamış bir kent olarak Mersin. Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bu tür göçlerde önemli olanın bu nüfus hareketlerini yönetebilmek olduğuna da dikkat çeken Başkan Seçer şunları kaydetti: “Bizim göçten bir endişemiz, korkumuz olamaz. Burada mesele bu nüfus hareketlerini yönetebilmek. Çünkü deprem bölgesinden insanlar Mersin’i onlara avantaj sunduğu için tercih ediyor. Bunları önleyemezsiniz. Ama önemli olan burayı yönetecek olan insanların burayı görüp bunun tedbirini almasıdır. Altyapınızı, şehir planlamanızı ona göre yapacaksınız. Düzenli, yaşanabilir bir kent olması, ona göre istihdam alanları yaratılması için katkı sunacaksınız. Merkezi hükümetin yatırımlarını buraya çekeceksiniz. Onun için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı 1 aydır ‘350-400 bin göç aldık, konut açığı olacak’ diye bağırıyor. Biz şu anda bunun çabası içerisindeyiz. Deprem bölgesinden gelen bizim vatandaşlarımız başımızın tacıdır. Biz onları burada gayet iyi bir hayat standardında yaşatmak için çaba sarf ediyoruz.”

 

KNOX: “İŞ BİRLİĞİMİZİ FARKLI ALANLARDA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

 

SALAR International Genel Müdürü Ryan Knox ise dirençli toplum çalışmaları kapsamında; yerel ekonominin kalkınması, doğru bilgiye erişim ve veri kullanımı, göç sonrası şehre gelen kırılgan gruplara yönelik sosyal hizmetlerin sürdürülebilirliği bağlamında belediyelerle işbirliğini geliştirmek istediklerini ve RESLOG Projesi kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni güçlü bir paydaş olarak gördüklerini söyledi.

İsveç’teki organizasyonla alakalı bilgi veren Knox, “Türkiye’deki Belediyeler Birliği’ne benzer bir

Yaşanan deprem sonrası oluşan iç göçlerin ardından toplumsal hizmetlerin sürdürülebilirliği üzerine çalışmalar yapmak istediklerini sözlerine ekleyen Knox, “Farklı yerlere göç eden kişilerle ilgili durumu düşündüğümüzde; sosyal ve toplumsal hizmetlerin nasıl sürdürülebileceğine ilişkin bazı çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili öncelikle depremin belediyenizi nasıl etkilediğine ilişkin görüşlerinizi dinlemek isteriz. Potansiyel olarak kent hizmetlerinin verilmesi ile ilgili belediyenizin durumunu konuşmak ve bu konuda çalışmak isteriz” diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.