DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
21°C
Mersin
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

“Bilimi esas almadan atılacak her adımın sonu felakettir”

“Bilimi esas almadan atılacak her adımın sonu felakettir”
17.03.2023 13:26 | Son Güncellenme: 21.03.2023 16:36
244
A+
A-

Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 100. Yılı dolayısıyla düzenlenen törende gençlere seslenen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerinin temelinde bilim vardır, akıl vardır. Bilimi esas almadan atılacak her adımın sonu felaketidir” dedi.

 

 

Konuşmasında, Türkiye’nin ve Mersin’in deprem felaketine hazırlıklı olmadığını da vurgulayan Seçer, “İyi bir planlamayla aşılamayacak zorluk yoktur. Çünkü biz Atatürk tarafındayız. Çünkü onun tarafı aklın, bilimin ve mantığın tarafıdır” ifadelerini kullandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 17 Mart 1923’te Mersin’e yaptığı ziyaretin 100. Yılı törenlerle kutlandı.

Kutlamalar, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Mersin Garında temsili heyeti karşılaşmasıyla başladı.

Tören, Cumhuriyet Alanında Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla sürdü. Burada bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bugün biz Mersinlilerin onur günü, gurur günü. 100 yıl önce hemşerilerimizin duyduğu heyecanı aynı heyecanla ama yüreğimiz buruk olarak hissediyoruz. Çünkü acımız var, yasımız var” dedi.

Türkiye’nin önce deprem ardından sel felaketi yaşadığına değinen Seçer, felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diledi.

 

“ATATÜRK MİLLETİNE GÜVENİYORDU”

 

Konuşmasında gençlere seslenen Seçer, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerinin temelinde bilim vardır, akıl vardır. Kendi sözleriyle “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fenin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir.”  Yine onun dediği gibi Birlik ve beraberlik ölümden başka her şeyi yener. Milletini sonsuz aşkla seven Mustafa Kemal’in attığı her cesur adımda işte bu ruh vardır. Kurtuluş mücadelemizin meşalesini bu topraklardan, Mersin’den yaktı. Asgari zafer milli kurtuluşun ilk şartıydı. Kazandık, fakat zaferden sonra olacaklar bağımsızlık savaşı kadar önemliydi. Artık Anadolu’nun Cumhuriyet ile aydınlanma zamanı gelmişti. Tarihler 17 Mart 1923’ü gösterirken o yine Mersin’deydi. Cumhuriyetimizin kurucusu bu kez yeni Türkiye’nin mesajını yine bu topraklardan verdi. Çünkü o ticaretin, tarımın, sanatın öncü kenti olarak gördüğü Mersin’e ve Mersinlilere çok güveniyordu. Sadece biz Mersinlilere değil tüm milletine güveniyordu. İşte bu güzel kent, bu güzel ülke o sarsılmaz inançla kuruldu” ifadelerini kullandı.

 

“ÜLKEMİZ DEPREME HAZIR DEĞİL”

 

Cumhuriyetin henüz ilk yılında 13 Eylül 1924’te Pasinler depreminin yaşandığını kaydeden Seçer, “Depremi haber alır almaz tereddütsüz Erzurum’a giden Mustafa Kemal, “Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin yararı yok” demiştir. O sözler bugün için de geçerli. Çünkü bilimi esas almadan atılacak her adım, adımın sonudur ve felaketidir. Elbette halkımız birlik ve beraberlik içerisinde bütün zorlukları aşmayı başarmıştır, başaracaktır. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki yaşadığımız nice acı tecrübeye karşın ülkemizde, kentimizde depreme yeterince hazırlıklı değiliz. Bu durum tarihi sorumluluğu üzerimizden kaldırmaz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için afetlere karşı bilimi esas alarak tüm tedbirleri almak zorundayız. Bugün için en temek görevimiz budur. Atamız 100 yıl önce biz Mersinlilere “Mersinliler, Mersin’e sahip çıkınız” diyerek yolumuzu göstermiştir. İyi bir planlamayla aşılamayacak zorluk yoktur. Biz bu doğrultuda çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biz Atatürk tarafındayız. Çünkü onun tarafı aklın bilimin ve mantığın tarafıdır” ifadelerini kullandı.

 

“ÜLKEMİZİ YENİ YÜZYILA TAŞIYACAĞIZ”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu yılın aynı zamanda cumhuriyetin 100. Yılı olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

“Bizim için bu yıldönümü sadece bir takvim değişikliği değildir. Bir büyük dönüşümün adı olan Cumhuriyetimizin siyasi, ekonomik, sosyal ve diplomatik alanlarda hayalini kurduğumuz seviyeye çıkartacak atılımlarla ülkemizi gelecek yüzyıla taşımaktır. Ülkemizin ve medeniyetimizin tüm kazanımları üzerinde yükselteceğimiz bu vizyon sizlere bırakacağımız en büyük miras olacaktır. Sizlerin de bu mirasa sahip çıkacağınıza yürekten inanıyorum. Bu tarihi günde Atamızla bir kez daha gurur duyuyor minnetle anıyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.