DOLAR
32,5503
EURO
34,8831
ALTIN
2.447,49
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
26°C
Mersin
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Atalık tohum belediyeden üretim çiftçiden

Atalık tohum belediyeden üretim çiftçiden
09.07.2023 12:10
6
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, eşi Meral Seçer ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Silifke ilçesine bağlı Pelitpınarı Mahallesi’nde düzenlenen Atalık Sarı Buğday Hasat Töreni’ne katılarak üreticilerle hasat yaptı.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, unutulmaya yüz tutmuş, Atalık tohumları gün yüzüne çıkarmak amacıyla 2020 yılında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte başlattığı ‘Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması’ projesi kapsamında dağıtılan atalık tohumları toprakla buluşturan üreticiler, hasat sevincini Başkan Seçer ile birlikte yaşadı.

 

Törene Başkan Seçer’in yanı sıra CHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış, Talat Dinçer, Hasan Ufuk Çakır, CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkilisi Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Küçükçongar, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

 

 

“TARIMA ÇOK BÜYÜK BÜTÇELER AYIRDIK”

 

 

Belediyelerin verdiği destek ile bakanlıkların sağlaması gerekenlerin karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Seçer, “Ama bizim gibi ziraatı bilen bir ziraat mühendisi olunca, göreve gelir gelmez biz tarıma çok büyük bütçeler ayırdık. Öyle Pelitpınarı’nda 5 üretici ile bir sezonu geçirmedik. 58 üretici bu ürünü ekti. Farklı köylerde ki üreticilere bölüştürdük. Üreticilerimize 100 kilometre sulama borusu, 60 kilometre HDPE plastik boru desteğinde bulunduk. 40 kilometre çelik borularımızı üreticilerimizle buluşturmak üzere fabrikadan istedik” dedi.

 

 

 “AMACIMIZ, UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ TOHUMLARIMIZI GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK”

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir projesinde parti ayrımcılığı yapılmadığını ve buna asla müsaade etmeyeceğinin altını çizen Başkan Seçer, kimseye ‘Sen AK Partilisin, sen MHP’lisin, sen CHP’lisin’ denilmediğini söyledi.

Silifke’de 11 mahallede 58 üreticiyi ata buğday tohumu ile buluşturduklarını kaydeden Başkan Seçer, “Bu projenin asıl nedeni, unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarını gün yüzüne çıkarmak. Bunu yaparken Bahri Bağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber yaptık” dedi.

Buğdayın özelliğini bilen üreticilerden zaman içerisinde çok fazla talep geldiğini, 2023 senesi içerisinde toplamda 7 bin 250 kilogram tohum dağıttıklarını kaydeden Seçer, “Bu projenin amaçlarından bir tanesi de hem küçük üreticiyi desteklemek hem de GDO bulaşmamış, orijinal, has ve lezzetli tohumları hatırlatmak. Her bir üreticiye dönüm başı 75 kilogram gübre desteği verdik. Üretici bunları üreterek ekonomiye katkı sağlasın, vatandaşın cebine de katkı sunsun” diye konuştu.

 

Proje kapsamında ulaştıkları üretici sayısının önümüzdeki yıllarda artarak daha fazla üretim yapılmasını hedeflediklerini kaydeden Seçer, “Elimizden geldiğince üreticilerimize, tohumundan fidesine, gübresinden borusuna kadar her türlü desteği yapma gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

 

 “TARSUS’TAN ANAMUR’A KADAR ÇİFTÇİSİNİ DESTEKLEYEN BİR BAŞKAN’A SAHİBİZ”

 

 

Mersin’in bir tarım kenti olmasının önemli bir şans olduğuna değinen CHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Göreve geldiği günden beri Tarsus’tan Anamur’a, çiftçisiyle, hayvancılığıyla üreticilerimiz ile ilgilenen ve sürekli destekleyen bir Belediye Başkanımız var. Bir kez daha projede emeği geçen, Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e, bürokratlarımıza, muhtarlarımıza ve projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

 “TOPRAĞINI TANIYAN, ÇİFTÇİSİNİ ANLAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI”

 

 

Atalık sarı buğday tohumu desteğiyle, yok olmaya yüz tutmuş tohumlardan birinin yeniden üretime kazandırılarak ülke tarımına büyük bir katkı sağlandığını ifade eden CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Özellikle çiftçilerimiz ve köylülerimiz çok şanslı. Çünkü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, toprağını tanıyan, çiftçiyi ve üretimden anlayan bir belediye başkanı. Bugüne kadar gezdiğimiz bütün ilçelerde, köylerde, çiftçilerle ve işçilerle konuşmalarımızda değerli başkanımızın dokunuşlarına bizler partili milletvekilleri olarak gururla, onurla tanık olduk” diye konuştu.

 

“ÇİFTÇİLERİMİZİN ÜRETMESİ İÇİN ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPIYORUZ”

 

 

Üreticiler ve çiftçiler için ata tohumu desteği gibi projelerin çok önemli olduğunu dile getiren CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Ata tohumlarımız bizler ve üreticiler için çok önemli. Köylülerimizin üretmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Tohumda artık dışarı bağımlı hale geldik. Belediye Başkanımız sayesinde bunları geri kazanacağız ve bu projeleri destekliyoruz. Hangi köye gitsek Başkanımızdan bir iz var. Yerel seçimlerde bu hizmetlerin eksik kalmaması adına kentlimizle köylümüzle Başkanımızın arkasında duracağız” dedi.

 

 

 “BAŞKANIMIZ DAĞIN BAŞINA HİZMET İÇİN GELİYOR. BİZDE ONA SAHİP ÇIKALIM”

 

 

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır ise “Köylü kardeşlerimize bu imkanı sunduğu için

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e şükranlarımı sunuyorum. Bu topraklara kan düşse can biter. Öyleyse yapacağımız tek hizmet, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız’a tam destek olmaktır. Akrabalarınıza, köylülerinize, yan köylerinize şimdiden telefon etmeye başlayın. Belediye Başkanımız dağın başına hizmet için geliyor. Bizde ona sahip çıkalım” diye konuştu.

 

Yapılan hizmetin çok yerinde olduğunu söyleyen Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun ise, “Önümüzdeki günlerde tohum desteğinin daha çok artırılarak yapılacağını biliyorum. Herkese emekleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Atalık Sarı Buğday Tohumu desteklerinden memnun olduğunu ifade eden Pelitpınarı Mahalle Muhtarı İsa Şahin, “Verimli arazilerimiz ve topraklarımız var. Bizim üretmek için koşullarımız var, bu desteklerle üretimimizi daha çok arttırabiliriz. Bu çalışma için herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından Başkan Seçer eşi Meral Seçer ile birlikte buğday hasadı yaptı ve üreticilerin buğdaydan elde ettikleri unla yaptıkları sıkmanın tadına baktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.