DOLAR
32,4660
EURO
34,8980
ALTIN
2.430,22
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Alevi derneklerinden protesto

Alevi derneklerinden protesto
14.02.2022 15:56
459
A+
A-

Mersin’deki Alevi örgütleri, Kocaeli’nde yaşayan Yakup Tilki adlı şahsın Alevi inancına yönelik hakaretlerine tepki gösterdi.  Kurum avukatları Yakup Tilki hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mersin Cemevi ,  Toroslar Cemevı, Demokratik Aleví Dernekleri Mersin Şubesi, Çamalan Cemevi,  Hacı Bektaş-I Velı Anadolu Kültür Vakfı Mersin Şubesi, Kilikya Nehir Derneğı , Alevi Kültür Dernekleri Anamur ve Silifke şubeleri, sosyal medya üzerinden Alevilere hakaret eden Yakup Tilki ile ilgili bir açıklama yaptı.

Mersin Cemevinde bir araya gelen kurumlar adına açıklamayı Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz yaptı. Hasan Kılavuz şunları söyledi:

“Yüzyıllardır bu topraklarda farklı inanç ve kültürler kardeşçe yaşayarak bu günlere gelmiştir. İnanç kimlikleri ve yaşam biçimlerinden dolayı insanlara hakaret edenleri, Devlet af etse bile, biz Alevilerin vicdanında onlar hep mahkûm kalacaklardır.

Kocaeli’nin Körfez ilçesin de sosyal medya üzerinden Alevilere yaptığı hakaretten dolayı 9 Şubat günü tutuklanan, (Yakup Tilki) bu hakareti yapan ilk kişi değildir.

Bugüne kadar Alevilere inanç ve yaşam biçimlerinden dolayı, yüzlerce kere hakaretler yapılmıştır. Bu hakaretler bazen fiili olarak yapıldığı gibi, basın ve görsel medya yoluyla da onlarca kez tekrarlanmıştır. Prof. Ünvanlı kişilerin yazdığı kitaplardaki hakaretlerden dolayı taltif edildikleri bir ülkede, geçmiş iktidarlarda bakan olan şahısların sözlü hakaretleri, halen milletvekili olan kişilerin açık beyanları; Alevi olan bir hastayı ameliyat etmeyen doktoru cesaretlendiriyor.

Maraş, Sivas, Çorum, Elbistan, Malatya olaylarının failleri çoğu af edildi ve davaların büyük bölümü zaman aşımına uğratıldı.

Bütün bunları yapanlar veya yaptıranlara bir türlü hak etikleri cezalar verilmedi.

Basta biz Aleviler olmak üzere, ülkemizde yaşayan farklı inanç kimliklerine sahip insanlara, yapılan her türlü ayrımcılığı ve onlara yönelik sözlü ve yazılı hakaretleri, nerden ve kimden gelirse gelsin fiili saldırıları şiddet ve nefretle kınıyoruz. Mersin’de bulunan bütün Alevi kurumları olarak, hukukçularımız vasıtasıyla 14/02/2022 tarihinde suç duyurusunda bulunmuş olduğumuzu Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.