DOLAR
35,3795
EURO
36,4694
ALTIN
3.042,23
BIST
10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Az Bulutlu
8°C

Kadınlar üretiyor, yöresel ekmekler Mer-Ek’te satılıyor

Kadınlar üretiyor, yöresel ekmekler Mer-Ek’te satılıyor
19.09.2021 14:51
1.321
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi MER-EK Halk Ekmek Büfelerinde kadınların odun ateşinde pişirdiği yöresel yufka ekmekler ile Türkiye’nin tek Giritli köyü olarak bilinen Bağcılar İhsaniye (Melemez) Mahallesi’nde üretilen Girit ekmeklerinin de satışı yapılıyor. Mersinden Kadın Kooperatifi ile Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi’nin güç birliğiyle başlatılan çalışma kapsamında, kadınların ürettiği ekmekleri yine kadın büfe işletmecileri satıyor.

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kadın kooperatifleriyle iş birliği içerisinde olduklarını vurgulayarak, “Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Girit’in geleneksel yöntemlerle ürettikleri kendilerine has ekmeklerini üretmeleri ve bunu kooperatif tarafından pazarlama isteklerini bize iletmişlerdi. Böylelikle hem kooperatifler arası iş birliğini hem evde gizli kadın işgücünün ekonomik değere dönüşmesini sağlamış olduk. Yani kadınlarımız burada kendilerine ek bir gelir elde ettiler” diye konuştu.

“120 YILLIK GİRİT EKMEĞİMİZİ KÖYÜMÜZDE YAPIYORUZ VE PAZARLAMA FIRSATI BULDUK”

Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, ekşi mayalı Girit ekmeğinin tarihinden de bahsederek, “1897-98 yıllarında büyüklerimiz Girit adasından buraya gelmek zorunda kaldıklarında kültürümüzden birer parça getirirken, ekmeğimizin de ekşi mayasını getirmişler. 120 yıllık Girit ekmeğimizi köyümüzde hala yapıyoruz ve şu anda da pazarlama fırsatı bulduk” diye konuştu.

Üreticilerden Medine Yalçın, 36 senedir aynı mahallede yaşadığını vurgulayarak, “54 yaşındayım. Ekşi mayalı ekmeklerimiz Girit adasından gelmiş, kayınvalidemden öğrendim, yıllardır yapıyoruz ve yiyoruz. Daha önceden kırsal bölgelerdeki etkinliklerimizde satıyorduk. Sayılı insanlara satıyorduk. Sağ olsun Vahap Seçer bize destek oldu, bütün insanlarımıza tanıtılıyor, kulübelerde satılıyor” dedi. Girit ekmeğinin yapım sürecinden de bahseden Yalçın, “Bu ekmeğin yapılım süreci 6-6,5 saat” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.