DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
22°C
Mersin
22°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C

Köylülerin orman nöbeti sürüyor

Köylülerin orman nöbeti sürüyor
13.05.2021 10:27 | Son Güncellenme: 17.05.2021 19:08
1.005
A+
A-

Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün “gençleştirme” gerekçesiyle ağaç kesimi yaptığı Emirler köyü ormanlık alanında köylülerin başlattığı nöbet eylemi sürüyor. Eyleme destek veren belediye meclisi üyesi Abdurahman Yıldız, doğa talanına karşı “Köylerin Kardeşliği Platformu” oluşturulmasını önerdi.

Emirler ve İnsu köyleri sınırlarında kalan ormanlık alanda Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün ağaç kesimi yapması yöre köylülerinin tepkisini çekmiş ve köylüler kesimi engellemek için nöbet eylemine başlamıştı.

Nöbet eylemi sokağa çıkma yasağına rağmen bugün de sürdü. Nöbet eylemine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kadın kooperatiflerinden sorumlu danışmanı Fatma Köse ile CHP’li Yenişehir ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurahman Yıldız da katıldı.

Abdurahman Yıldız nöbet eylemiyle ilgilini izlenimlerini şöyle anlattı:

“Az sayıda çıkma serbestîsi olan insanın katıldığı nöbette, öncelikle Emirler mahallesi halkından köylüler başta olmak üzere, kentten gitme imkânı olan Demokratik Kitle Örgütü ve Meslek örgütü temsilcileri net bir şekilde ormanı koruyacaklarını, kesinlikle daha fazla kesim yapılmasına müsaade etmeyeceklerini belirtti. Köylüler başta olmak üzere katılımcıların tamamının, Orman Bölge Müdürlüğünce verilen bilgilerin doğru ve samimi olmadığı yönünde kesin kanaatleri var. Bu orman katliamının, kesinlikle bir yenileme, seyreltme işlemi olmadığına, ardından mutlaka ülkenin diğer kesimlerinde yaşandığı üzere bir imar projesi olduğunu inanmaktalar. Sokağa çıkma yasakları sona erdikten sonra civar köylerden yüzlerce insanla birlikte eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. Bizde mutlaka orman nöbetinde yanlarında olacağız.

Nöbet vesilesi ile köy halkı ve katılımcı civar köylerin muhtarları ile sohbet etme şansı bulduk. Kentimizin tüm bölgelerinde yaşanan çevresel katliamları dile getirdik. Limandan başlayarak deniz sahillerimize yapılan saldırıları anlattık. Balık çiftliklerini, asbest yatağı gemi söküm tesislerini, yağma şeklinde sürdürülen imar çalışmalarını dile getirdik. Köylerimizde kurulmaya çalışılan taş ocaklarından ve sonuçlarından bahsettik. Tarım ve orman arazilerinin Toki tarafından nasıl insafsızca talan edildiğini konuştuk. Aslında tüm köylülerimizin bunlardan haberi var. Fakat her köy, mahalle kendi adına mücadeleye katılmaya çalışıyor. Direnişini sadece kendi mahallesi ile sınırlı tutuyor. Saldırılar ise belli bir program çerçevesinde, tek merkezden çok organize bir şekilde yapılıyor. Buna karşı direnişin ve karşı koyuşunda daha organize ve birleşik yapılması gerektiğini anlattık.

Emirler ’de yaşanan orman talanı saldırısına, Kale köylülerin, Davultepelilerin, İnsuluların, Göznelilerin, Kerimlerlilerin destek vermesi gerektiğini, öte yandan Kale Köyünde yaşanan bahçe talanlarına da diğer köylülerin birleşik olarak karşılık vermeleri gerektiğini, Değirmençay köyünde yaşanan imar talanına yine diğer köylülerle birlikte ortak karşılık üretilmesi gerektiği üzerine konuştuk. Kerimler ve diğer köylerde yaşanan taş ocakları içinde öyle. Bu planlı saldırıların ancak bu şekilde püskürtülebileceğini anlattık. Yani “köylerin kardeşliği” gibi bir platformun oluşturulabileceği, bu mücadele birliğinin başarı elde etmekte kesinlikle yeni bir yol açacağını konuştuk. Dolayısıyla bayramdan sonra kısıtlamalarda kalkınca bu konu üzerine kafa yorarak, bütün köylerin temsilcilerinin bir araya getirildiği bir çalışma yapma kararı aldık. Gözümüz, kulağımız Emirler ormanlarında.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.