DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

47 kurumdan ortak çağrı: Mersin’e özel destek verilmeli

47 kurumdan ortak çağrı: Mersin’e özel destek verilmeli
22.02.2023 16:13 | Son Güncellenme: 09.03.2023 22:50
92
A+
A-

Mersin Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları Birliği, Ziraat Odası, iş insanları dernekleri, işçi ve memur sendikalarının da aralarında bulunduğu 47 kurum ve kuruluş, deprem göçünün hedefi olan Mersin’in özel bir destek ve statü kapsamına alınması çağrısında bulundu.

 

10 ilde can kayıplarına ve büyük yıkıma neden olan depremin ardından Mersin binlerce depremzedenin ilk sığındığı kent olmuştu. 47 kurum ve kuruluş, Mersin’in bu süreçte özel statü ile desteklenmesi talebiyle ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

Mersin, yaklaşık 400 bin depremzedeye kapılarını ilk günden itibaren açmıştır. Afet sonrası Mersin’e gelen plansız ancak zorunlu göç dalgasının etkisiyle; altyapı, barınma ve ulaşım başta olmak üzere pek çok alanda kentin olanaklarının üzerine çıkılmasından dolayı, göç dalgası bir “sosyal afet” haline dönüşmüştür.

Kentimizin içinde bulunduğu mevcut durum değerlendirildiğinde, depremzede vatandaşlarımızın göçüyle ortaya çıkan ihtiyaçların sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanabilmesi ve kentin daha dirençli hale gelmesi için, aşağıda yer alan ve kentin kaderini etkileyecek öncelikli taleplerin, ilimizin dinamikleri (47 kurum ve kuruluş) olarak çağrı metnimiz ile karşılanması talebinde bulunuyoruz;

1)Mersin, özel bir destek /statü kapsamına alınmalıdır.

2)2022 İl Nüfusu 1 milyon 916 bin olan Mersin ve kentimizde yaşayan ve nüfus sayımına dahil olmayan yabancı uyruklu 400 bin yabancıya ek olarak, yaklaşık 400 bin depremzedeye de ev sahipliği yapmaya başlamıştır. İki hafta gibi kısa bir süre içinde, Mersin’in nüfusu yüzde 40’e yakın bir oranda artmıştır. Bu gerçekten hareketle; Merkezi Bütçeden Mersin’e nüfusu ile orantılı olarak aktarılması gereken tüm kaynaklar, bu oranda artırılmalı ve acilen kullanıma açılmalıdır. Yatırım Teşvik Sisteminde 3. Bölgede yer alan Mersin’in, mevcut olağanüstü koşullar göz önüne alınarak, 5. Bölgeye alınması sağlanmalıdır.

3)Kentimiz için hayata geçirilmesi önem arz eden aşağıdaki projelerin ivedilikle tamamlanmasını talep ediyoruz; İçme ve kullanma suyu ihtiyacını giderecek Pamukluk Barajı’nın isale hattı ve arıtma tesisleri, Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın hizmete açılması, İstihdam sorununu çözecek OSB ve küçük sanayi sitelerinin; altyapılarının tamamlanması ve genişletilmesi için olanaklar sağlanması, konut açığının giderilmesi için toplu konut ve altyapı yatırımlarına destek sağlanması gerektiğine inanıyoruz.

4)Ayrıca, ilimizin ekonomik gelişimine önemli katkılar vereceğine inandığımız devam eden ve planlanan projelerin hayata geçirilmesinde fayda görüyoruz. Bunlar ilan edilmiş turizm bölgelerinin yatırıma dönüştürülmesi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na da alınmış olan Mersin Metrosunun hayata geçirilebilmesi için ilgili tüm prosedürlerin tamamlanması, Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesinin tamamlanması, Mersin-Antalya yolunun tamamlanması, Mersin-Gaziantep hızlı tren hattının yapılması, Mersin Ana Konteyner Limanının yapılması.

Önerilerimiz başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili mercilere iletildi. İvedilikle uygulanmasının bu sürece büyük faydası olduğu kanaatindeyiz. Kamuoyuna arz ederiz.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.