DOLAR
32,2828
EURO
34,6228
ALTIN
2.409,35
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Tez Koop-İş üyeleri eylem yaptı

Tez Koop-İş üyeleri eylem yaptı
17.05.2022 14:31
444
A+
A-

Tez Koop-İş Sendikası, işçilerin haklarının geriye götürülmek istendiğini, MEÜ yönetiminin işçilere “Sendikadan istifa edin” diye baskı yaptığını iddia etti.

Mersin Üniversitesi ile Tez-Koop-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine eklenen ek protokol gereğince işçiler yılda 2 maaş ikramiye ve 700 lira aile yardımı hakkı elde etti. Ancak iddiaya göre Mersin Üniversitesi yönetimi bu hakların kısılmasını önerdi. Sendika geri adım atmayınca sendika üyelerine üniversite yönetimince istifa baskısı yapıldı. 376 işçiden yaklaşık 200’ü sendikadan istifa edince Tez Koop-İş Sendikası basın açıklaması yaparak yaşananları kamuoyu ile paylaştı.

Özgür Çocuk Parkı’nda bir açıklama yapan Tez-Koop-İş Sendikası Genel Merkezi Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar,  “Mersin Üniversitesi Genel Sekreterliği, yasal olmayan dayatmalardan sonuç alamaması üzerine, üyelerimizi sendikamızdan istifa ettirmeye çalışmaktadır” dedi.

Duyar, “Sendikamız Tez-Koop-İş’in yıllardır toplu iş sözleşmesi yetkisinin olduğu Mersin Üniversitesi’nde üyelerimiz baskı ve tehditlerle sendikamızdan istifaya zorlanmaktadır. Mersin Üniversitesi’nde imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin 11 Ağustos 2021 tarihinde hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolüne uyumunu sağlamak üzere sürdürülen ek protokol oluşturma görüşmelerinde, yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinin ekonomik ve sosyal haklar ile ilgili maddelerini geriye götürmek isteyen Mersin Üniversitesi Genel Sekreterliği, yasal olmayan dayatmalardan sonuç alamaması üzerine, üyelerimizi sendikamızdan istifa ettirmeye çalışmaktadır. Bunun için Mersin Üniversitesi Genel Sekreteri İsa Değirmenci tarafından hem geniş katılımlı toplantılar hem de tek tek görüşmeler gerçekleştirilmektedir” ifadelerini kullandı.

“BU TUTUM YASADIŞI VE SUÇTUR”

Bu tutumun sendikal hak ve özgürlüklere açık aykırılık oluşturduğuna dikkat çeken Duyar, “Belirtmek gerekir ki, bu tutum yasa dışıdır ve aynı zamanda suçtur. Mersin Üniversitesi Genel Sekreterliği nedeni ne olursa olsun sendikamız üyelerine dolaylı ya da dolaysız baskı yapamaz, zorlayamaz” dedi.

 Toplu iş sözleşmesi ile kazanılmış bir hakkın ek protokol ile geriye götürülmesinin ya da tamamen ortadan kaldırılmasının yasal olarak mümkün olmadığına işaret eden Duar sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Bu anlamda, Mersin Üniversitesi Genel Sekreterliği, 2021 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolüne ve toplu iş sözleşmesinin tüm hükümlerine koşulsuz biçimde uymak zorundadır. Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Kamu Çerçeve Protokolü konusunda 7 Ocak 2022 tarihinde yayınladığı duyurusunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Mersin Üniversitesi’nde yaşanan tüm yasa dışı anti-sendikal saldırıları şiddetle kınıyor, yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmakta kararlı olduğumuzu vurgulamayı sendikal sorumluluğumuz anlamında bir görev sayıyoruz. Bu anlamda, mücadelemizin devam edeceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.