Tarsus Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi 1 milyar 139 milyon 498 bin TL oldu.
Tarsus Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi yaklaşık 2 kat artarak 1 milyar 139 milyon 498 bin TL olarak oy çokluğu ile kabul edildi. Cumhur ittifakı meclis üyeleri bütçenin gerçekçi olmadığı, yatırım planlamasının arsa satışına göre yapıldığını iddia ederken Başkan Haluk Bozdoğan, arsa satışının bütçe denkliği için konduğunu belirtti. Geçmiş yönetimler döneminde de benzer bütçe taktikleri uygulandığını belirten Bozdoğan, arsa eleştirisinde ısrar eden MHP’li Nükhet Koç’a “2017’de sizin komisyon başkanı olduğunuzda 752 milyon liralık arsa satışını izah edin. Siz bu rakamı bütçe denkliği için koyduğunuz söylüyorsunuz bizim arkadaşlarımız ise 400 milyonu bütçe denkliği için koyduğunu söylüyor. 2017’deki 752 milyon nerede şimdiki 400 milyon nerede?” diye sordu.
Tarsus Belediye Meclisinin Ekim ayı 2. oturumu meclis toplantı salonunda yapıldı. Başkan Haluk Bozdoğan başkanlığında toplanan mecliste Tarsus Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi görüşüldü.
Mecliste 2023 Mali Yılı Taslak Performans Programı’nın oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardında 2023 yılı bütçe görüşmelerine geçildi.
Geçen yıl ek bütçe ile birlikte 532 milyon 658 bin TL olan Tarsus Belediyesi’nin 2023 yılı gider bütçesi 1 milyar 139 milyon 498 bin TL olarak oy çokluğu ile kabul edildi. Gelir bütçesi ise 1 milyar 89 milyon 498 bin TL oldu. Bütçe denkliği için gereken 50 milyon liranın ise borçlanma ile karşılanması yine oy çokluğu ile kabul edildi.
Tek tek oylanan bütçe için Cumhur İttifakı üyeleri red oyu verdi. Cumhur İttifakı üyelerinin sıfır lira olan savunma giderleri için bile red oyu vermesi dikkat çekti. MHP’li Nühhet Koç ile AKP’li Nesrin Baş’ın arsa satışı ile yatırım planlandığı gerekçesiyle komisyonda şerh düştüğü bütçe tekliği mecliste de tartışmalara neden oldu.
“ARSA SATIŞI İLE YATIRIM PLANLANIYOR”
Mecliste söz alan MHP Grup Sözcüsü Nükhet Koç, arsa satışı ile yatırım planlandığını gördüklerini ve bunun doğru olmadığını belirterek “2021 yılında da 20 yatırım planı vardı bunların 3’ü gerçekleşti. Sağlıklı bütçe için arsa satışı değil İller Bankası ve vergi gelirlerinden gelen paraya göre yatırım planlanmalı. Biz bütçeye hiçbir zaman hayır demedik. Bütçe gerçekçi olmalı” şeklinde konuştu.
CHP Grup Sözcüsü Gürbüz Günaştı ise “Komisyonun idarenin getirdiği bütçeye gider artırıcı gelir azaltıcı maddeler ekleme gibi bir görevi yok. Komisyonda buna göre karar verdik. Nükhet ve Nesrin Hanım’ın önerisini dikkate aldık. Komisyonda sıkıntı çıkmadı. Neden şerh konuldu anlamış değiliz” dedi.
Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ise Nükhet Koç’un komisyon başkanı olduğu 2017 yılında 700 milyon lira arsa satışı konulan ek bütçe yaptığını hatırlattı.
DİNSEVER: TARSUS 25 YIL DURDU
CHP’li Ali Dinsever ise bütçelerin yol haritası gösterdiğini söyledi. Bazı arkadaşlarının bütçeyi çok fazla yatırım var diye eleştirdiğini anlatan Dinsever, “Genelde yatırım yapmamakla eleştirilirken ilginç olan bizim çok fazla yatırım yapmamız eleştiriliyor. Bu bütçe yüzde 100 gerçekleştirme hedefi ile yola çıkıyor. Yatırımların fazla olduğu eleştirilerini kamuoyuna bırakıyoruz. Yatırımların gerçekleşme oranları tartışabilirsiniz. Bazı yatırımların olup olmamasını eleştirebilirsiniz. Bu sizin dünya görüşünüzle ilgilidir. Büyümek istiyorsanız hedefinizi ileri tutmanız gerekir. Toplumcu belediyecilik yapıyoruz. Risk alıyoruz. Tarsus 25 yıl durdu önümüzdeki süreçte sıçrama yapacak diyoruz. Bu mantık ile bütçe hazırladık. Sabit değerlendirme kalemleri meclis kararı ile yapılacak. Bit tek çakıl taşının bertaraf edilmesine izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.
ŞİMŞEK’TEN DİNSEVER’E 25 YIL TEPKİSİ
MHP’li meclis üyesi Ali Şimşek, Dinsever’in Tarsus’un 25 yıl durduğu yönündeki sözlerine tepki göstererek “25 yıl hiçbir şey yapılmamışta 3 yılda yapılmış gibi anlattı. Yapılan hizmetlere bakınca 100’ün üzerinde eser görürsünüz. Teşekkür etmek lazım. Biz yapanlara teşekkür ederiz. 2021’de öngörülenin yüzde 60’ı gerçekleşmiş. Bütçemiz 1 milyon liranın üzerine çıkmış. Eskileri karalamakla bir yere varılmaz. Önümüze bakmamız lazım” diye konuştu.
AKP Grup Sözcüsü Abdurrahman Altınsucu ise “Söz verme, hayal kurmada çok başarılısınız. Söz veriyorsunuz ama verdiğiniz sözleri yerine getiremiyorsunuz. Söz verdiğimiz yatırımların yüzde 70’inin temelini bile atmadınız” dedi.
BOZDOĞAN: 20 YILDA İLK DEFA ŞERH KONULUYOR
Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ise bütçeye şerh koyan komisyon üyeleri Nükhet Koç ve Nesrin Baş’a tepki gösterdi. Bazı meclis üyeleri red oyu verse de geçmişteki 20 yıllık yönetimde kimsenin bütçeye şerh koymadığını hatırlatan Bozdoğan, “2017’de ek bütçe konuluyor. Bu ek bütçenin 77 milyon 300 bin lirasının tamamı taşınmaz olarak konuluyor. Şu anki kurla 412 milyon lirayla tekabül ediyor. Yani toplarsanız normal ve ek bütçe ile 577 milyon lira arsa satışı gösteriliyor. Kasım ayında ise olmadı bu iş toplu konut ve asfalt yapılacak deniliyor. Kentsel dönüşüm yapılacak birde borçlanmaya gidilecek deniliyor. O zaman 38 milyon lira şu anki tekabül eden rakam 185 milyon. Yani o yıl şu anki kur ile 762 milyon lira taşınmaz ile birlikte borçlanmaya gidilen rakam. Nükhet hamın ve Hüseyin Sarı bunu çok iyi hatırlamıştır. O zamanda yüzde 40’a varan taşınmazın satışı olur mu denilmiştir” şeklinde konuştu.
“FATURA YOK HARCAMA YOK NASIL GİRECEKSİNİZ?”
2024’e kadar stratejik planları olduğunu belirten Bozdoğan, “Stratejik planımız Cumhurbaşkanlığının önünde. Bitirmediğimiz zaman bizden hesap sorarlar. Bunlar Kültür Merkezi ve Kleopatra Meydanı. Meclis üyesi arkadaşım hastane ihalesinden bahsediyor ihalenin yapıldığını bile bilmiyordur. Kültür Merkezini almak için uzun süre uğraştık. Basit bir Roma yolu. 30 yıldır bekliyor. Tarsus’un ayıbı. Bir ön önce yapılması gerekiyor. Kleopatra meydanı için Anıtlar Kurulu’nda öyle bir savaş verildi. Sonunda bitti. İhale tarihi verildi. Teşekkür edilmesi beklenirken şu olmadı bu olmadı deniliyor. Ali Bey o dönem de de yapıldığını söyledi. O dönem 31 milyon asfalt ihalesi yapılmış. Yarısını iller Bankası ödedi kalan kısmını şu andaki yönetim ödedi. Biz 154 milyonluk asfalt ihalesi yapmışız. O zaman borçla asfalt yapılmış. Geçmişte alınan 165 milyon borçlanma nerede kullanılmış. 340-370 milyon yatırıma fazla diyorlar. Dolar kurunun nereye doğru gittiğini görüyorsunuz. Bu miktar yatırım için az para. Ekonominin ve dolar nerede gittiğini görüyoruz. Girdiği komisyonda harcama bitmeden 830 harcama kalemine yapılmayan harcamaların yazılmasının konuşulduğunu gördüğünü anlatan Bozdoğan, “Fatura yok harcama yok nasıl gireceksiniz?” diye sorduğunu kaydetti.
“ÇELDİRİCİLERE KET VURUYORUZ”
İş disiplinleri bulunduğunu, realist olduklarını ve hedefe kilitlendiklerini ifade eden Bozdoğan,
“Risk aldık. Tabloda çeldiriciler yok mu var. Onlara ket vuruyoruz. Çünkü ciddi anlamda ket vurmak zorundayız. Adanmışlık var bırakamıyoruz. Diğer taraftan takipçilik fedakarlık ve kararlılık diyoruz. Bizim isteğimiz tek şey bunlar. Önümüzdeki hafta 20 temel atayım isterseniz. Sonu gelmedikten sonra temel atmanın anlamı var mı? Elimize verdiler temel biz yıllarca onunla süründük” dedi.
Bütçedeki arsa satma olayında amaçlarının arsa satmak değil bütçe denkliği sağlamak olduğunu vurgulayan Bozdoğan, “Daha önceki yıllarda satılmasına karar verilen 50’ye yakın arsa var. Onları satmayı bile düşünmüyoruz. Proje yaparak değerlendirmek istiyoruz. Arsa satışı söz konusu değil. Biz sadece denkliği ortaya koyduk” şeklinde konuştu.
MHP’li Koç’un arsa satılarak taahhüt edilen gelirlerinde bütçe kaleminde yer aldığı yönündeki ısrar etmesi üzerine Bozdoğan, “2017’de sizin komisyon başkanı olduğunuzda 752 milyon liralık arsa satışını izah edin. Siz bu rakamı bütçe denkliği için koyduğunuz söylüyorsunuz bizim arkadaşlarımız ise 400 milyonu bütçe denkliği için koyduğunu söylüyor. 2017’deki 752 milyon nerede şimdiki 400 milyon nerede?” cevabını verdi.