DOLAR
32,3672
EURO
34,6943
ALTIN
2.398,13
BIST
10.164,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Sivil toplum örgütlerinden  Atatürk Parkı ve liman çağrısı

Sivil toplum örgütlerinden  Atatürk Parkı ve liman çağrısı
19.06.2022 11:45
308
A+
A-

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesinin öncülüğünde geçtiğimiz hafta düzenlenen “Mersin Limanında Neler Oluyor?” etkinliğinin sonuç bildirgesi yayınlandı. ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, çok sayıda meslek odası, sivil toplum örgütü ve sendika temsilcisinin imza koyduğu metni, Mersin’i yönetenlere ve ilgililere açık mektup olarak sunduklarını söyledi.

“Mersin Limanında Neler Oluyor?” etkinliğinin sonuç bildirgesinde “Mersinliler olarak bizler, kamusal bir alan olan Atatürk Parkına ve önüne, mevcut liman işleticisi tekel konumundaki Çok Uluslu Şirket tarafından mevcut liman kapasitesini artıracak yatırımın ve inşaatın yapılmasını Mersin’in ve çocuklarımızın geleceği açısından çok sakıncalı görüyoruz ve yapılmasını istemiyoruz” denildi.

Atatürk Parkının yapıldığı yıllardan beri Mersin kent merkezindeki mahallelerde yaşayan veya iş merkezlerinde çalışan yurttaşların, ruh ve beden sağlığı için gerekli olan temiz deniz havasını ve kent içine ve mahallelere hava akımını sağlayan mekân olduğunun belirtildiği açıklamada “Mersinlilerin kent merkezinde biricik denizle buluşma ve nefes alma yeridir. Bu nedenle, Atatürk Parkının içine ve önüne yapılacak ilave genişleme inşaat ve yatırımı gerek yapılırken gerekse daha sonra Atatürk Parkını bu yönü ile işlevsizleştirecek, kent merkezinde yaşayan ve çalışan Mersinlilerin, rüzgâr hakkını engelleyecek, Anayasal hakkı olan temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyecektir” ifadelerini kullanıldı.

“ÇEVREYE VE TRAFİĞE YÜK OLUR”

Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Genişleme yatırımı yapılacak alan olan Atatürk Parkı ve onunla bütünleşik liman, tüm Mersinlilerin belleğindeki anıları saklayan, Mersin’in modernleşme tarihinde çok önemli tarihi ve işlevi olan mekandır. Bu yönü ile Şehir Planlama bilimsel doğruları ve ilkeleri açısından korunarak yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir.  Yapılacak mevcut planlanan yatırım sırasında, on binlerce ton dolgu malzemesi ile doldurulmasıyla mevcut deniz dibi ve ekolojisi de zarar görecek, zamanla denizde ve deniz dibinde birikecek gemi atıkları, sintine yağlarından oluşacak kirlilik ve koku nedeniyle kent merkezinde sağlıklı ve temiz bir ortam olmayacaktır. Atatürk Parkı ve kent merkezinde yaşam fiilen çekilmez bir hal alacaktır. Öte yandan bu yatırımın yapılması sırasında, zaten yoğun bir araç trafiği olan kent merkezinde ve doğu çıkışında dolgu malzemesi taşıyan ağır tonajlı kamyonların getireceği ek trafik yükü sonucunda artacak kazalar ve hava kirliliği de bölgede yaşayan Mersinlilerin gündelik yaşam kalitesini ve anayasal güvence altında olan yaşam hakkını olumsuz etki yapacaktır. Ayrıca, kent merkezine, Atatürk parkı ile bütünleşik denizde yapılacak bu yatırım ve inşası esnasında sadece kent merkezi değil, dolgu malzemesinin çıkarılacağı çevre ilçelerdeki taş ocaklarının yakınındaki çevre mahalle ve köylerde; taş ocaklarının dinamitle patlatılması ve işletilmesi esnasında ve büyük ve ağır tonajlı araçların dar yollardan geçişi esnasında yaratacağı trafik yükü ve kaza riskleri de artacaktır. Bunun yanı sıra, taş ocaklarından çıkacak toz ve duman bulutları ile çiçeklerin tozlaşmasını engelleyerek tarımsal üretim ile yaratacağı ses ve toz kirliliğiyle Mersinlilerin ve çocuklarımızın sağlığını da çok olumsuz etkileyecektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.