Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bu Festival Bir Şeyleri Değiştirecek” sloganıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen “Mut Ot Festivali”nin açılışına katıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mut Belediyesi’nin işbirliğinde hayata geçirilen festivale çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve dernek de katkı sundu. Renkli görüntülere sahne olan festival, Başkan Seçer’in öncülüğünde Hükümet Konağı önünde başlayan kortej yürüyüşü ile açıldı.
Festivale; Baskan Seçer’in yanı sıra Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, CHP Mersin milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Selahattin Arslan, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, CHP Mut İlçe Başkanı Hayati Bağcalı, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve dernek temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Festivale Mersin Güç Birliği Kalkınma ve Gelecek Derneği, Mut Ticaret ve Sanayi Odası, Mut Ziraat Odası, Mut Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Mutlular Kültür ve Dayanışma Derneği, Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mut Doğa Sporları ve Fotoğraf Derneği, Mut Kurtuluş-Çatalharman- Hacıahmetli Kızılova Obruk Peynirleri, Mut Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi, Slow Food ve mutili destek sundu.
ÇINARALTI VE TAŞHAN, FESTİVAL COŞKUSUYLA RENKLENDİ
Mut ilçesi Hükümet Konağı önünde sabah saatlerinde başlayan kortej yürüyüşünde yüzlerce vatandaş, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bando ekibinin çaldığı şarkılar eşliğinde Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’na doğru yürüdü.
Başkan Seçer öncülüğündeki korteji, Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda Mut Belediyesi Halk Oyunları ekibi güzel bir oyun gösterisi ile karşıladı. Parkta yapılan açılış konuşmalarının ardından Başkan Seçer, park içerisinde kurulan yeryüzü sofrasında vatandaşlarla birlikte yemek yedi. Yemeğin ardından parkta Mut’a özgü eşsiz ot çeşitlerinin sergilendiği stantları gezen Başkan Seçer, Taşhan’ı da ziyaret etti.
Başkan Seçer, Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda gerçekleştirdiği gezisinde eşsiz otlardan doğal kök boya elde eden Ali Kemal Efecan ile tanıştı. Festivalin konuklarından ünlü modacı Cemil İpekçi de Başkan Seçer’in Ali Kemal Efecan’la sohbetine katıldı. Efecan, elde ettiği doğal kök boyaların Mut kültüründe yünde kullanıldığını ve aynı zamanda kıyafetlerde de kullanılabileceğini söyledi.
“BUNUN GELENEKSEL HALE GELMESİ LAZIM”
Başkan Seçer, Mut gibi bereketli bir ilçede festival yapmanın isabetli bir karar olduğunu vurguladı. Mut’ta gerçekleştirilen festivale emek veren herkese teşekkür eden Başkan Seçer, “Mut ile ilişkisi olan bütün kurumların, düşünen insanların, eli kalem tutan insanların,Mut’ta yaşıyor olsun olmasın herkesin bu festivalin oluşmasında katkısı var. Bu ilk festival çok önemli. Bunun geleneksel hale gelmesi lazım. Her yıl istikrarlı bir şekilde yapılması lazım. Biz bugün varız, yarın yokuz. Kimseye baki değil, mahkeme kadıya mülk değil. Demokrasi böyle bir şey. Ama kurduğumuz bir sistemin ilelebet sürmesini isteriz. Tıpkı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşayacağı gibi” dedi.
Başkan Seçer, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Kayısı Festivali’nin de Mut için önemine değinerek, “Mut’a her şey yakışıyor. Kayısı Festivali de şehrimiz ve ilçemiz için çok önemli. Önemli bir gelir kaynağı. Her şeyden önce sezonunuz bereketli olsun, hayırlı olsun. Hem kayısı hem erik hem zeytin hasat sezonu başladı. Sırasıyla devam edecek. İnşallah bir yılın emeğinin karşılığını üreticilerimiz alacak. Hava muhalefetinden dolayı ufak tefek zararlar oldu, verime yansıdı. Verim düşük oldu ama fiyatlar daha yüksek olacak. İhracat daha iyi olacak, umut ediyorum güzel bir sezon yaşayacağız” diye konuştu.
“BU BÖLGEDE 750 ENDEMİK BİTKİ VAR”
Mut Ot Festivali düşüncesinin çıkış noktasına da değinen Başkan Seçer, şunları söyledi: “Mersin, her çeşit ürünün yetişebildiği bir tarım kenti, verimli topraklarımız var. Türkiye, ‘bereketli hilal’ dediğimiz dünyada ilk tarımın yapıldığı ve bugün insanlığın tüketiminde olan birçok bitkinin yetiştiği bir bölge. Sadece Mut, Karaman, Gülnar; bu bölgede dünyanın başka hiçbir tarafında yetişmeyen, görülmeyen 750 ayrı çeşit bitki var. Bunu biliyor muydunuz? Endemik bitki diyoruz. Türkiye endemik bitkiye sahip ülke olarak dünyanın en zengin ülkesi. Türkiye’de 12 bin ayrı çeşitlilikte bitki var. Kimi üretiliyor, kimi üretilmiyor ama 12 bin çeşit bitki var. Bunun 3 bin tanesi sadece Türkiye toprakları, kadim Anadolu toprakları üzerinde. Bu bir değer. Bu bir servet. Türkiye’nin her noktası bir cennet. Türkiye’nin her bir noktası zenginlik. Türkiye’nin her bir noktası güzel. Onun için bu güzel ülkeye sahip çıkacağız.”