DOLAR
32,4396
EURO
34,7447
ALTIN
2.440,06
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Nardugan’ı kutladılar

Nardugan’ı kutladılar
19.12.2022 16:21 | Son Güncellenme: 22.12.2022 22:30
344
A+
A-

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Sümer tarihi konusundaki çalışmaları nedeniyle bilim camiasında “Son Sümer Kraliçesi” olarak anılan, 108 yaşındaki Sümerelog ve tarihçi Muazzez İlmiye Çığ ile birlikte Orta Asya Türklerinin yeni yıl geleneği Nardugan Bayramını kutladı.

 

 

Nardugan kutlamasında, gelenekte olduğu gibi çeşitli hediyeler verildi, hazırlanan yemekler paylaşıldı. Çığ’ın bayram pastasını kestiği etkinlikte dünyanın farklı yörelerinden müzikler çalındı.

 

ÇAM SÜSLEME TÜRKLERİN BİR GELENEĞİ

 

Yılbaşını kutlamanın ve çam ağaçlarını süslemenin eski bir geleneğimiz olduğuna dikkat çekerek, özellikle çam ağacı geleneğinin Türklerde çok önemli olduğuna vurgu yapan Muazzez İlmiye Çığ, “Her devirde Türkler çam ağacına büyük önem verir, özel günlerde süslerlerdi. Ben sonradan öğrendim Anadolu’da kızlar gelin giderken çeyizine çam dalları koyarlarmış. Binlerce yıllık geleneğimiz olan şeyler kuşaktan kuşağa ulaşmış” dedi.

 

“NARDUGAN BAYRAMI TÜRKLER ARASINDA ÖZEL GÜNLERDEN BİRİSİYDİ”

 

Nardugan Bayramı kutlama geleneği hakkında bilgiler aktaran Çığ, “Eski Türklerde iki tanrı inanışı vardı. Birisi, gök tanrı adı verilen iyilik temsilcisi, diğeri de yeraltı tanrısı denilen kötülük simgesi idi. Sadece Nardugan Bayramında bu yeraltı tanrısı yeryüzüne çıkar ve insanlara iyilik dağıtırdı. Bu nedenle Nardugan Bayramı Türkler arasında özel kutlanan günlerden birisiydi” dedi.

 

AYDINLIK FİKİRLERİ İLE YOL GÖSTERİCİMİZ OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

 

Hangi yaşta olursa olsun Muazzez ilmiye Çığ’ın bilgileri ile insanları geliştiren iyi bir öğretmen olduğunu ve herkese umut aşıladığını belirten Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da,“Muazzez İlmiye Çığ tüm hislerime tercüman olmuştur. İyi ki Mersin’e gelmiş ve yanı başımızda aydınlık fikirleri ile yol göstericimiz olmaya devam etmektedir. Yakından tanıma fırsatını bulmuş olmaktan dolayı ayrıca mutluyum. Sık sık ziyaretine gelmeye özen gösteriyorum. Özellikle gençlere ve aslında herkese yönelik anlattıkları çok değerli ve yol gösterici. Gençlerimiz çok önemi ve siyasilerimiz daha yeni yeni farkına varmaya başladı” dedi.

 

“BUNDAN HERKESİN DERS ALMASI GEREKİYOR”

 

Nardugan Bayramını da Muazzez İlmiye Çığ’ın çocuklara yönelik yazdığı bir kitaptan öğrendiklerini ifade eden Başkan Tarhan, “Çocuklar için yazılmış ama asıl büyüklerin okuması gereken bir kitap. Bizler de bilmiyorduk bunun gibi daha pek çok geleneğimiz olduğunda haberimiz bile yoktu. Hala üreten, düşünen ve Türkiye’miz için bir şeyler vermeye çalışan ender insanlardan birisiyle tanışıyor olmaktan son derece mutluyum. Bundan herkesin ders alması gerekiyor. Kendisini çok seviyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.