DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
21°C
Mersin
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

“Metroda mali sorun yok, siyasal bir sorun var”

“Metroda mali sorun yok, siyasal bir sorun var”
21.08.2022 17:01
298
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mut ilçesinde hafta sonu sürdürdüğü ziyaretlerin ardından, Kanal 33 yayınında gazeteci Ahmet Özdemir’in sorularını yanıtladı.

 

Mersin’de ulaşım ağını büyük ölçüde rahatlatacak olan metro projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, “Cumhurbaşkanlığının yatırım programına alınmış bir proje, bugün imzada bekliyorsa bunun adı bal gibi engellemedir. Metro projemizin çok pahalı olduğu gibi bilinçsiz ve bilgisiz iddialar yapılıyor. Bunu iddia edenler, Konya Metro’su kaç paraya ihale edilmiş bir baksınlar. Bir yıldır imzayı bekliyoruz. İlk etap 900 milyondu zaten. Metro projesi için çok büyük bir rakam değil. Bir taraftan imzayı bekliyoruz, ama bir taraftan da ben kendi imkanlarım dahilinde devam edeceğim. Fakat bu engellemeye sebep olanlar, Mersin’e ihanet içerisindedir. Bu kadar vizyon darlığı, bu kadar düşünce körlüğü olamaz” diye konuştu. Mersin’in ödediği verginin yarısını ödeyemeyen kentlerin, Mersin’den daha fazla destek aldığını hatırlatan Başkan Seçer, “Bu partizanlığı bir tarafa bırakmak lazım. Geçen yıl Ağustos ayında Meclis’ten yetki alındı. 12 aydır da Hazineden bugün çıkacak, yarın çıkacak diye bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığının yatırım programına alınan bir proje, finansman konusunda niye bu kadar sıkıntıya sokulur ve bekletilir, anlamak mümkün değil” dedi.

 

 

“BURADA MALİ VEYA İKTİSADİ BİR SORUN YOK, TAMAMEN SİYASAL BİR SORUN VAR”

 

 

Metro’ya ilişkin değerlendirmelerini Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesine dair bilgileri vererek sürdüren Başkan Seçer, “Şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ek bütçe ile 6.3 milyar lira bütçesi var, borcu ise 1.5 milyar lira. Bu belediye 2019’da 2 milyar 250 milyon lira borç altındaydı, 2 milyar 250 milyon lira da bütçesi vardı. Yani bütçesi ile borcu birbirine eşitti. Şimdi ise bütçesi, borcunun 4 katı. Bunu görmek lazım. Şunu söylüyorum; metro konusunda mali veya iktisadi bir sorun yok, tamamen siyasal bir sorun var. Mersin’den birileri, bu projenin akamete uğraması için elinden gelen engeli ortaya koyuyor. Buradan bir kez daha söylüyorum; bu engellemeyi yapan siyasetçiler kim ise, Mersin’e ihanet ediyorlar. Onların vebali çok büyük” diye konuştu.

 

 

“15 YILDIR YAPILAN DÜZENLEMELER, YEREL İRADEYİ BYPASS ETTİ”

 

 

Yerel yönetimlere danışılmadan Mersin’de yapılan çalışmalara dair de sıkıntılarını dile getiren Başkan Seçer, “Bu maalesef artık gelenek oldu. Son 15 yıldır yapılan düzenlemeler, maalesef yerel iradeyi bypass etti. Siz yerel yönetim olarak, mesela bir konuda imar değişikliğini uygun görmüyorsunuz. Karşı taraf bunu hemen Çevre Bakanlığı’na götürerek, orada istediği uygulamayı yaptırıyor. Son günlerde Meclis’te konu olan ‘su sporları merkezi’, yine PTT’nin yeriyle ilgili yaşanan tartışmalar buna örnek. 1/5.000’lik planlarda bu yerler sosyal alan olarak işaretlenmiş, ama Çevre Bakanlığı turizm-konut ya da ticaret-konut statüsü ile bunun satışının yolunu açıyor. Bu tip şeyler maalesef Ankara kaynaklı devam ediyor. Liman da aynı şekilde, birçok konu var. Yani şu anda Mersin’de onlarca konu bu şekilde, resen Çevre Bakanlığı’nın çalışmalarıyla bizden bağımsız, bizden habersiz uygulanıyor. Bazen prosedür gereği, mevzuat gereği bizden izin isteniyor, ama uygulamada bunun herhangi bir tesiri olmuyor. Buraya bu düzenlemeyi yapmam uygun mu diye soruyor. Sen istediğin kadar ‘uygun değil’ de, o yine bildiğini okuyor” diye konuştu.

 

 

“MERSİN’DE BİR ANA KONTEYNER LİMANI YAPILMALI”

 

 

İktidarın gücünü kullanarak rant yaratma olayına tamamen karşı olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Kısa yoldan para kazanmak, siyasi erki kullanarak para kazanmak, bir şekilde iktidardaki siyasi partiye dayanarak bir yerlerde güç sahibi olmak ya da bir rant sahibi olmak gibi işlere ben karşıyım. Ben diyorum ki, Mersin’de ana konteyner limanı yapılsın. Mevcut liman olduğu gibi devam etsin. Bakın 2022 yatırım programında ana konteyner limanı var. Hani Mersin ibaresi kalktı, Doğu Akdeniz oldu ama hala hükümet kanadı diyor ki, Mersin’i kastediyor. O da tartışılır bir konu. Dolayısıyla STK’lara da bu konuda büyük iş düşüyor” dedi.

 

 

“MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTELİ İŞ YAPAR”

 

 

Son olarak kent merkezinde yapımı süren meydan ve katlı otopark çalışması hakkında bilgi veren Başkan Seçer, “O proje bu ay içerisinde bitecek. Tabi ki biz her konuda olduğu gibi yasalar çerçevesinde hareket etmek zorundayız. Biraz da onun için gecikiyor. Normalde çok süratli iş yapıyoruz. Şimdi Dikenliyol’a başladık mesela. Kuzey-güney ilk battı çıktı. Hem Demokrasi Katlı Kavşağı’nı rahatlatacak, hem de Sevgi Katlı Kavşağı’nı. 75 günde tamamlanacak. Daha sonra Beşyol’u da kapatacağız. Mersin Büyükşehir Belediyesi kaliteli ve zamanında iş yapar. Halkın gözünü boyamak için, gereksiz iş yapıp israf yapmayız. Ben aynı zamanda kendimi de denetliyorum. Nasıl denetliyorum? Vicdanım var. Vicdandan daha büyük denetim mekanizması mı olur? Ama kendimi denetlediğim gibi, kendimi halkın yerine koyduğum gibi, halka da bakış açım bir Başkan olarak adaletli. Her iki tarafa da adaletli yaklaşıyorum. Hem kendi icraatlarıma, hem halka sunduğum hizmetlerin kalitesine ve onlardan bana geri dönüşe” ifadelerini kullandı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.