DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
25°C
Mersin
25°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

MESİAD’tan zam ve enflasyon açıklaması

MESİAD’tan zam ve enflasyon açıklaması
04.04.2022 16:30
489
A+
A-

MESİAD Başkanı Hasan Engin geçtiğimiz günlerde doğalgaza yapılan zamlar ve açıklanan enflasyon oranlarını değerlendirdi.

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, geçtiğimiz günlerde yapılan doğalgaz zamlarının geri çekilmesi ya da devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan zamların sıkıntılı günlerden geçen piyasayı daha da daraltacağını ifade eden Başkan Engin “Piyasalar bu zamlardan gerçek anlamda olumsuz etkilenecektir. Sanayiciler üretimi düşürüp, personel çıkartmaya yönelecektir. Piyasaların aktif ve canlı tutulması için bu zamların mutlak suretle sübvanse edilmesi gerekir” dedi.  

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bazı ürünlerde KDV oranının düşürülmesinin piyasalarda beklenen etkiyi göstermediğini dile getiren MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin “Çünkü serbest piyasa ekonomisinde satıcı firmalar, düşürülen oranı satış fiyatının içerisine yediriyorlar. Temel ihtiyaç olmayan ürünlerde KDV düştü, ancak satıcılar tarafından fiyatlar yükseltilerek bu hamle etkisiz hale getirildi” ifadelerini kullandı.

“KAMU MÜTEAHHİTLERİ BATACAK SEVİYEYE GELDİ”

Kamu müteahhitlerinin yaşadığı sorunlara da değinen Başkan Hasan Engin “Dinamik fiyat farkı kararnamesi bir an önce çıkarılmalıdır. İhale sözleşmelerin koşulsuz ve şartsız feshedilmesi konusunda karar alınmalıdır. Çünkü kamu müteahhitlerinin neredeyse hepsi batacak seviyeye gelmişlerdir” diye konuştu.  İnşaat sektöründe kamu müteahhitlerinin birim fiyat esasına göre ihale aldıklarını hatırlatan Engin, “2-3 yıl önce alınan ihaleler girdi maliyetlerinde yaşanan yüzde 300’lere varan artış nedeniyle birim fiyatlar ekside kalıyor. Bu durumda piyasalara olumsuz yönde etki yapıp istihdam ve ekonomide negatif sonuç yaratacaktır” şeklinde konuştu.  Son olarak TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları hakkında da görüşlerini beyan eden Engin, “Enflasyonunun yüzde 61 olduğu açıklanıyor ancak piyasa enflasyonunun resmi rakamların üzerinde olduğu herkesçe malumdur ve maalesef enflasyonumuz durdurulamıyor. Geçtiğimiz aylarda da söylediğimiz gibi üretimde maliyet girdilerinin fiyatlarını aşağıya çekemezsek sorun devam edecektir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.