6-11 Kasım’da Mersin’de düzenlenecek Turunçgil Kongresinde 28 ülkeden bilim adamı bildiri sunacak
Mersin’de 6-11 Kasım 2022 tarihleri arasında Yenişehir Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Turunçgil Kongresi dünyadaki sektör temsilcilerini buluşturacak. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Turunçgil kongresinin narenciye üretiminde önemli bir paya sahip olan Mersin’e yakışan bir etkinlik olacağını söyledi.
Mersin’de 6-11 Kasım’da düzenlenecek 14. Turunçgil Kongresinin hazırlıkları tamamlanırken kongrenin tanıtımı için bir otelde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantıya Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, AKİB Temsilcisi Mustafa Karagöz ve MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş ve bilim kurulu üyeleri katıldı.
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Turunçgil dünyasının bütün paydaşlarını buluşturacak olan kongrenin Türkiye’de yapılması için 2012 yılında Valencia/İspanya’da yapılan 12. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nde ilk müracaatını yaptıklarını söyledi. 13.sü Brezilya’da gerçekleşen kongre esnasında yapılan komite oylama sonucunda kongrenin Türkiye’de yapılmasına oy birliği karar verildiğini anlatan Kaçmaz, “İlk olarak 1968 yılında Amerika’da başlayan bu kongre sonraki yıllarda her dört yılda bir dünyanın muhtelif ülkelerinde gerçekleşmiştir. Bu kongreye ilk kez ülkemizde ev sahipliği yapacağız ve turunçgil dünyası olarak bunun heyecanını yaşıyoruz” dedi.
“TURUNÇGİL SEKTÖRÜNE İVME KAZANDIRACAK”
Dünyanın en önemli turunçgil kongresine 2016 yılından itibaren pandemi şartlarında hazırlandıklarını anlatan Kaçmaz, “2 kez tarihi revize yapmak durumunda kaldık, nihayetinde kongre yürütme kurulu ile birlikte 6-11 Kasım 2022 tarihlerinde yapılması konusunda ortak karar aldık. 6 Kasım’da açılışı gerçekleşecek olan kongre turunçgil sektörüne çok büyük ivme kazandıracak, sektörün paydaşlarını bir araya getirecektir. 11 Kasım tarihine kadar genel kurul, olağan oturumlar, atölye çalışmaları kongre öncesi ve sonrası teknik gezileri ile devam edecek” diye konuştu.
“28 ÜLKEDEN 400’E YAKIN BİLDİRİ BAŞVURUSU ALINDI”
Kaçmaz, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından yürütülen bilim kurulu çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade ederek, “Şu ana kadar 28 farklı ülkeden, 400’e yakın bildiri başvurusu alındı. Kongrede 7 özel salonda sunumlar gerçekleştirilecek ve çalıştaylar yapılacak. Dünyada son 6 yılda yapılan bütün çalışmaları en yetkin uzmanlardan öğrenmiş olacağız ve bizden sonraki sektör gelişmelerini 15. Turunçgil Kongresi olan ve 2024’te G.Kore’de gerçekleştirilecek kongrede öğreneceğiz. 2028 yılındaki 16.kongrenin hangi ülkede olacağını aday ülkeler arasından kongre esnasında yapacağımız komite toplantısında belirleyeceğiz. Turunçgiller ile ilgili her konuya hitap edecek olan bu kongrede katılımcılar eş zamanlı olarak yapılacak olan EXPO’da paydaşlarını tanıma fırsatı bulacaklardır.”
VALİ PEHLİVAN: NARENCİYE ÜRETİMİNDE DÜNYADA 8, AVRUPA’DA 2. SIRADAYIZ
Vali Ali Hamza Pehlivan ise uzun soluklu bir çalışma sürecinin ardından 6-11 Kasım tarihleri arasında Mersin’in Uluslararası Turunçgil Kongresine ev sahipliği yapacağını söyledi.
Tüketimi de dünya genelinde çok saygın olan narenciyenin 190 ülkede üretiminin yapıldığını ifade eden Vali Pehlivan, “Dünya genelinde yaklaşık 145 milyon ton narenciye üretiliyor. Bunun 5,5 milyon tonu da Türkiye’de üretiliyor. Bu da yüzde 25 orana tekabül ediyor. Sahip olduğumuz bu üretim hacmi ile dünyada 8., Avrupa’da da 2. durumdayız. Türkiye içindeki paya baktığımızda Mersin ilimizin çok büyük oranda üretim payına sahip olduğumuzu görüyoruz. Özellikle limon üretiminde Türkiye’de 1,5 milyon ton limon üretimi var bunun yüzde 55’i yani 850 bin ton civarında limon üretimi ilimizde yapılıyor” ifadelerini kullandı.
“HEM BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILACAK HEM MERSİN’İ TANITACAĞIZ”
Turunçgil Kongresinin 2028 yılında hangi ülkede yapılacağının Mersin’de yapılacak kongrede belirleneceğini belirten Vali Pehlivan, “Kongreye katılacak bilim insanları 500 civarında bildiri paylaşacak. Bu kongreler sektöre katkı sağlamak için yapılıyor. Sektörün bilimsel yaklaşımlarla ortaya konan çalışmalarla daha profesyonel yapıya kavuşturulması için sağlık, üretim, pazarlama ve ulaştırma şartlarındaki süreçlere önemli katkılar sunuyor. Değişik ülkelerde gelen katılımcıları hep birlikte ağırlayacağız. Bir yandan bilimsel çalışmalar ortaya koyarken bir yandan da Mersin’in tanıtımı konusunda çalışmalar yapacağız. Mersin tarihi ve doğal güzelliklerini gelen misafirlerimizle paylaşacağız.”
“BİLİM İNSANLARI ÇALIŞMALAR SUNACAK”
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bilge Yılmaz ise Turunçgil Kongreleri 1968 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen aksatılmamış çok sayıda davetlinin katıldığı önemli kongreler olduğunu söyledi.
Çok sayıda ülkeden bilim insanlarının bu kongrelere geldiğini anlatan Yılmaz, “Yeni bilgi alışverişinde bulunmaktadırlar. Kongremize 28 ülkeden çok sayıda bilim insanı gelecek. Çalışmalarını burada sunacaklar. Herkes birbirlerinden önemli bilgileri alacak. Burada hem bilimsel hem kültürel anlamda bir iletişim olacak. Kongrenin bu anlamda turunçgil sektörüne faydası olacak. Turunçgil sektöründen ulusal ve uluslararası bir çok firma katılacak. Bu bilgi alışverişinden onlarda faydalanacak” diye konuştu.