Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin üçüncü birleşiminde, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 Mali Yılı Bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.
Mersin’in beklediği büyük yatırımların hala hayata geçirilmediğini, ancak kendisinden beklentinin büyük olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Siz 3 milyar 665 milyon bütçemle benden 366 milyar liralık projeleri istiyorsunuz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı üçüncü birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 Mali Yılı Bütçesi, Meclis’te isim isim oylandı ve kabul edildi.
Bütçe ve yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, Meclis’ten destek beklediklerini, sorunları ve eksiklikleri anlattıklarını ifade etti.
Kendilerinden büyük beklentiler olduğunu dile getiren Seçer, “Bakın belediyemiz bir bütçe yapıyor. Bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 100. Ne dediysek yapmışız. Gelen parayı son kuruşuna kadar değerlendirmişiz. Aldığımız akaryakıtın kırımları belli, öncekinin belli, aldığımız CNG’li otobüslerin alım fiyatı belli. Yeni aldığımız 67 adet 9 metrelik Karsan atak otobüslerinin alım fiyatı belli dizellerin. 152 milyon liraya bir otobüs aldı bu belediye, 48 ay vadeli ödüyor. Şu anda Limon otobüsler kullanımda olan. İnanın yeni 100 tane alacağız, bakalım 300 milyonumuz mu gidecek, 350 milyonumuz mu gidecek, 31 Aralık’ta ihalesi var hep beraber göreceğiz. 15 Kasım’da da ön yeterliliğini yaptık” dedi.
2019, 2020 ve 2021 Ekim ayı sonu itibariyle yapılan yatırımlar hakkında detaylar paylaşan Başkan Seçer, sırasıyla “350 milyon, 402 milyon, 1 Kasım itibarıyla 907 milyon ve yeni öngördüğümüz yatırım miktarı 1 milyar 558 milyon lira” diye konuştu. 2019’da yatırımların bütçeye oranı % 17 iken, bu oranın 2020’de % 22, 1 Kasım 2021 itibariyle % 31’e yükseldiğini, 2022’de öngördükleri oranın ise % 41 olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Bizim söylemek istediğimiz bu. Her kuruş değerleniyor. Bundan emin olun” dedi.
“BİZ ÖZ GELİRLERİ EN DÜŞÜK BELEDİYELER ARASINDAYIZ”
Büyükşehir Belediyeleri arasında öz gelirleri en düşük belediyelerden biri olduklarını açıklayan Başkan Seçer, “Son 10’dayız. 2019 Nisan’ında bu kent beni Belediye Başkanı seçti. Ardından 1 yıl sonra pandemi, ardından bu yıl biraz nefes alır gibi olduk. Yatırım oranlarını size aktarıyorum. Öz gelirlerimizi her geçen gün artırıyoruz, düzenlemeler yapıyoruz” diye konuştu.
“3 MİLYAR 665 MİLYON BÜTÇEMLE BENDEN 366 MİLYAR LİRALIK PROJELERİ İSTİYORSUNUZ”
Mersin’in tanıtılması gerektiğinin altını çizen Başkan Seçer, Mersin’in çok fazla dinamiğe sahip bir kent olduğunu ve bu potansiyelinin açığa çıkarılması gerektiğini söyledi. Bir bölgede hangi sektörün gelişimi isteniyorsa, bu sektöre teşvik çıkaran kurumun Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi değil, parlamento olduğunu anımsatan Seçer, şunları söyledi:
“Şimdi bağıra bağıra konuşulan Uluslararası İstanbul Havaalanı, dünyanın en büyük havaalanı, çok büyük bir yatırım, kısa sürede yapılıyor da bizim Çukurova Havalimanı 10 yılı geçti bitmedi. Bunu sorgulamakta yarar var. Ankara Ulukışla-Pozantı Otoyolu-Niğde bağlantısı gayet büyük bir yatırım; gerçekleşti, bitti. Gidin, bakın. Burası kadar yoğun da değil. Yani burada 4 yoğunluk varsa orada şu anda 2 yoğunluk var. Burası olduğu gibi duruyor, 10 sene önce de ben bunu duydum, ‘Karayolları ihaleye çıkıyor’, şu ana kadar bir arpa boyu yol alınamadı. Siz benim 3 milyar 665 milyon bütçemle benden 366 milyar liralık projeleri istiyorsunuz. Diyoruz ki, biz bunları yaparız ama bir an önce ülke seçime gider biz de iktidar olursak, biz bunların vallahi alasını yaparız. Ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Mersin’e yatırım yağdırırım. Bunun sözünü veriyorum. Öyle ufak tefek projelerle de övünmeyiz.”
“‘TUTAMIYORUZ ZAMANI’ MİSALİ, TUTAMIYORUZ DÖVİZİ”
Metro Projesi’nin finansmanı hakkında gelen eleştirileri de değerlendiren Başkan Seçer, “Metro konusunda daha önce de bilgilendirdim. 1. Etap 13.4 kilometre. Mezitli-Gar arası yer altından gerçekleşecek olan bir imalat, bir proje. 3 miyar 300 milyon lira civarında bir ihale bedelimiz var. O zamanki döviz kuruna baktığınız zaman yaptığımız ihalenin bedeli aşağı yukarı 330 milyon Avro civarındaydı. Şu anda o rakam 250 milyon Avroların da aşağısına düştü. Avro bazında bakacak olursanız. Çünkü ‘tutamıyoruz zamanı’ misali, tutamıyoruz dövizi” dedi.
İhaleyi gerçekleştirdiklerini, 900 milyon lira da borçlanma yetkisi aldıklarını sözlerine ekleyen Seçer, “Bunu Cumhurbaşkanlığı’na gönderdik. Strateji Daire Başkanlığı’nda ön incelemesi tamamlandı. Bize gelen bilgiler, daire başkanının önünde imzada. Sonra Hazine Bakanlığı’na gidecek, orada imzalanırsa biz bu finansmanı sağlayacağız. Biz bu finansmanı sağlarken ihale şartnamesinde yüklenici firmaya ‘kredi de temin edebilirsin’ dedik. Ancak temin ettiğin kredinin maliyeti bizim için cazip olursa bu bizim için geçerlidir. Yoksa biz tek taraflı olarak kabul etme ya da reddetme hakkına sahibiz. Biz daha uygun bir kredi bulabiliyorsak onu kullanırız. Onları da seferber ediyoruz ki ne kadar çok arayış içerisinde olunursa daha ucuz finansa erişim olur ve daha çabuk olur” diye konuştu.
“NİYE HALA ATATÜRK PARKI, KÜLTÜR PARK’IN TAHSİSİ TARAFIMIZA VERİLMİYOR”
22 milyon Avro alınıp, 18 milyon olarak 10 yılda ödenecek IBRD kredisi için 10 ay imza sürecini beklediklerini belirten Başkan Seçer, birçok yatırımda idari makamlarda aynı süreçle karşı karşıya kaldıklarını örnekleriyle açıkladı. Başkan Seçer, “İktidar partisine mensup bir belediye başkanı olsam, herhalde böyle davranılmazdı. Biz de böyle sakin durmazdık. Kentin Sayın Valisi’ne mi taleplerimiz bildirilmiyor? Niye hala Atatürk Parkı, Kültür Park’ın tahsisi tarafımıza verilmiyor?” diye sordu. Başkan Seçer, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ben belediyeyim, yasal olarak talep ediyorum. Yasaları uygulama zorunluluğunda olan o. Ama idare taraflı olursa, kendi belediyesi-başka belediye diye bir ayrım yaparsa bu olmaz. Benim istediğimde gayrı hukuki bir durum mu var? Belediye dolgu alanlarında büyükşehirlerde, ‘alanlar belediyeye devredilir’ diyor. Kesin hüküm. Kanunu açın bakın. Atatürk Parkı, dolgu alanı mı değil mi? Benim değilse alın, kim bakıyorsa baksın. Ama ben bakımını üstleniyorsam; proje gerçekleşmiş, elini yüzünü toplamışım. Dalga gelmiş vurmuş, ortalığı rezil etmiş. Gitmişiz, rica minnet 2 yıl ön tahsis almışız. Şu anda süresi bitmiş. Parkı revize edeceğim. Eski beton yığınlarını, bina yığınlarını ortadan kaldırıp yoldan denizin görüldüğü, yeşilin bol olduğu, halkın çok rahat zaman geçirebileceği güvenli bir hale getirmişim, daha da güzelleştireceğim. Siz bize tahsis vermiyorsunuz. Bir planınız varsa çıkın, dürüstçe söyleyin. ‘Biz oraya, Balıkçı Barınağı’na marina planladık, iş adamını da bulduk, orayı da hep beraber vereceğiz, bu tarafı da kurvaziyer limanı için limana vereceğiz’ diye. Bunu çıkın mertçe konuşun. Eğer değilse de bize getirin, tahsisini verin.”
“BU ANLAYIŞLA ÜLKEYİ YÖNETMEK, BU ÜLKENİN İNSANINA YAPILAN HAKSIZLIKTIR”
Taleplerinin karşılık bulmadığını vurgulayan Seçer, “Taleplerimiz karşılık bulmuyor. Ayrımcılığa, engellemelere uğruyoruz. Daha açık konuşayım. İktidara mensup bir belediye başkanı olsaydık, bu tavırlar bana yapılamazdı. Hibeleri ben almıyorum, AK Partili belediyeler alıyor. Daha geçen gün açıklama yapıldı. Hibelerin % 97’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Cumhur İttifakı’na mensup belediyelere gidiyor. Belediyeler Birliği de aynı” ifadelerini kullandı. Ayan beyan sıkıntılar olduğunu belirten Seçer, “Bu şekilde bir kültürle bu ülkeyi yönetmek, başta bu ülkenin insanına yapılan haksızlıktır” diye konuştu.