Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, KKTC’ye uygulanan çifte standardın kabul edilemez olduğunu belirterek KTTC’nin tanınması için diplomasi seferberliği başlatılması gerektiğini söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan Kızıltan, geçtiğimiz hafta Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) olarak geniş katılımlı bir iş heyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) ziyaret ettiklerini kaydetti.
KKTC’nin uluslararası alanda tanınmamasının dünyada eşi görülmemiş bir haksızlık olduğunu ifade eden Kızıltan, “Biz Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak katıldığımız her uluslararası organizasyonda bu konuyu gündeme taşıyoruz. Avrupa ve ABD tarafında KKTC’yi tanımama ısrarının bir ölçüde nedenlerini- hukuki ve haklı nedenler olmasa da- kısmen anlayabiliyoruz. Ancak, özellikle Müslüman ülkelerin ve Türki Cumhuriyetlerin hiçbirinin bu kardeşlik bağlarının gereği olan olumlu davranışı göstermemesini ve KKTC’yi resmen tanımamalarının nedenlerini anlamakta zorlanıyoruz. Her başı sıkıştığında Türkiye’yi ve Türk halkını kayıtsız şartsız yanlarında bulan bu kardeş dediğimiz ülkelerin KKTC’yi tanımalarını sağlamak zorundayız. Bu evrensel hukuka sığmadığı gibi, kardeşlik hukukuna hiç sığmaz” dedi.
“KKTC’YE UYGULANAN ÇİFTE STANDART KABUL EDİLEMEZ”
Kızıltan, “KKTC şu anda gerçekten dünyadan tecrit edilmiş durumdadır ve dünyaya açıldığı tek kapı Türkiye’dir, Mersin’dir. Adanın Rum tarafı olan Kıbrıs Cumhuriyeti sanki tüm adanın ve orada yaşayan Türklerin de temsilcisiymiş gibi kabul ediliyor. KKTC’ye uygulanan bu çifte standart kabul edilemez. Dünyanın birçok yerinde – en yakın örneği dağılan eski Yugoslavya’da – kültürü, dini, hatta ırk kökeni bile aynı olan, ayrı birer millet bile diyemeyeceğiniz toplulukların ayrı ayrı ülkeler kurması sağlanırken ve hemen tanınırken, Kıbrıs adasında ırkları farlı, dinleri farklı, kültürleri farklı iki toplumun zorla birleştirilmeye çalışılmasını ne sosyolojik, ne kültürel ne de hukuk açısından anlamak mümkün değildir” dedi.
“KIBRIS İLE TÜRKİYE ARASINDA YATIRIM KÖPRÜSÜ OLMAK İSTİYORUZ”
“KKTC’yi güçlü kılacak, sağlam ekonomik bir yapıya kavuşturacak olan üretim ve yatırım konularında da destek olmak zorundayız” diyen Kızıltan şunları söyledi:
“Mersin; sanayi, üretim, tarım, gıda, inşaat, lojistik ve özellikle dış ticaret ve ihracat gibi iddialı ve güçlü olduğu sektörlerde KKTC’nin yanında olacaktır. Sadece yatırım anlamında değil, Mersin elindeki güçlü know-how’la, bilgi ve deneyimiyle KKTC’yi daha çok üreten ve ihracat yapan bir ülke olmasına destek vermek istemektedir. Bu, kendi ayakları üzerinde durabilen bir KKTC’nin kendisine uygulanan haksız tecrit uygulamalarına vereceği en iyi cevap olacaktır.”