Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) yeni başkan ve yeni yönetim kuruluyla yola çıktı. Dernek başkanı Reber Haşimoğlu, Türkiye’nin Irak pazarındaki payını artıracak çalışmalar yapacaklarını söyledi. Derneğin hem Türkiye’de hem de Irak’ta saygın bir konumu olduğunu ifade eden Haşimoğlu, önceki başkan Nevaf Kılıç’ın dernekle hiçbir ilişkisinin kalmadığını da vurguladı.
Yaklaşık 10 önce kurulan Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) yönetim kadrosunu yeniledi ve yeni çalışma dönemi için ilk adımları attı.
Dernek başkanı Reber Haşimoğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında derneğin yeni dönem hedeflerini anlattı.
Derneğin 10 yıldır yaptığı çalışmalarla iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı verdiğini anlatan Haşimoğlu, “Irak pazarı Türkiye için en önemli pazarlardan biridir. Irak ile olan kültürel ve tarihi bağlarımız diğer ülkelere nazaran daha fazla etkin olmamızı sağlamaktadır. Bu avantajlarımızı daha da iyi kullanmak suretiyle Irak pazarında daha etkin olmak amacıyla gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz” dedi.
Derneğe üye olan firmaların bilgilerini önümüzdeki günlerde resmi internet sitelerinde yayınlayacaklarını, Türkçe, Arapça, Kürtçe ve İngilizce olarak yayın yapacak web sitesi ve sosyal medya ağları aracılığıyla iki ülke firmalarını buluşturacaklarını ifade eden Haşimoğlu, derneğin Mersin dışında temsilciğinin olmadığını, İcra Kurulu adlı bir organ kurulmadığını ifade etti.
TISİAD Başkanı Reber Haşimoğlu, önceki başkan Nevaf Kılıç’ın 3 Temmuz 2021 itibariyle başkanlıktan ayrıldığını, Nevaf Kılıç’ın dernek üyeliğinin de sona erdiğini vurguladı.
“Habur Kapısı yetmiyor”
Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Türkiye ile Irak arasındaki tek sınır kapısı olan Habur’un artık yeterli gelmediğini belirterek, “Yeni bir sınır kapısı açılması lazım. Türkiye’nin ve limanından dolayı Mersin’in gündemi olmalı” dedi.
Dernek üyelerinin basınla buluşmasında Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler üzerine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Özer, “Irak’la tarihi bağlarımız var. Coğrafi bağlarımız var. Dinsel bağlarımız var. Etnik bağlarımız var. En önemlisi ekonomik bağlarımız var. O nedenle Irak bizim görmezden geleceğimiz bir yer değil. Bu anlamda sivil toplum kuruluşlarının diplomasinin yaptıklarından daha değerli işler yaptığını düşünüyorum. Almanya’dan sonra ikinci büyük partnerimiz. 15 milyar dolara kadar bir ticaretimiz vardı, IŞID belası nedeniyle üçte birine indi. Ama IŞID belası gidince yavaş yavaş yoluna girmeye başladı. Ekonomik ilişkiler iyi olursa siyasi ilişkiler de iyi olur” dedi.
“TÜRKİYE’NİN 1, İRAN’IN 8 SINIR KAPISI VAR”
Türkiye ile Irak arasında ticaretin canlı olduğunu ancak birçok sorun yaşandığını ifade eden Özer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir kere Habur’la ilgili sorunlar var. Mersin önemli bir liman. Habur kapısı bize yetmiyor. Bize yeni bir kapı lazım. Bunun Mersin ve Türkiye’nin önceliği olması lazım. Çifte vergi var. Sınırda veriyor bir de güneye giderse bir vergi daha veriyorlar. Türkiye’ye daha yakın duruyorlar ama İran’la 8 sınır kapısı var, bizimle bir sınır kapısı var. Türkiye’den Irak’a gece yarısından sonra uçaklar kalkıyor. Seferler düzenlenmeli. Orada hukuk ve banka sistemi tam oturmamış. İnsanlar orada iş yaptıkları zaman paranın nasıl getirileceği konusunda endişeleri var. Bu konuda iktidar, Dışişleri Bakanlığı bu konularda çaba sarf etmeli.”
DEMİRAĞ: GÜÇLÜ BİR EKİBİZ
TISİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Selahattin Balkan da “Irak’la 387 kilometre sınırımız var. Çok önemli sınır ticareti yaptığımız bir ülke. Bu ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz” dedi.
TISİAD Başkan Yardımcısı Cavidan Demirağ da, “Yeniden yapılanma sürecine girdik. Mersin başta olmak üzere Türkiye ile Irak arasındaki iş ilişkilerini geliştireceğimize inanıyorum. Güçlü bir ekibiz” ifadelerini kullandı.
YÖNETİMDE KİMLER VAR?
Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) yönetim kurulunda yer alan isimler şunlar:
Başkan: Reber Haşimoğlu
Başkanvekili: Mehmet Salih Çekiç
Genel Sekreter: Erdal Alkan
Başkan Yardımcıları: Cavidan Demirağ, Orhan Altınöz, Siraç Dündar.
Sayman: Hava Arslan
Yönetim Kurulu üyeleri: Recep Metin, Mustafa İmrak
Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Selahattin Balkan
Bilim Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Ahmet Özer