DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
21°C
Mersin
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Gazetecinin limon isyanı: Yazık

Gazetecinin limon isyanı: Yazık
12.03.2023 18:14
196
A+
A-

Erdemli’de limon üreticisinin ürününün dalda kalması, tüccarların maliyetin çok altında fiyat teklifleri sunarak çiftçiyi zararına satışa sürüklemesi gazetecileri de isyan ettirdi. Gazeteci Mehmet Doğaner, bir limon bahçesine habere gitti, oradan milletvekillerine seslendi: “Milletvekillerimiz bu sorunlara bugün el atmayacak da ne zaman atacak?”

 

 

Limon hasadının şubat ayı sonunda bitmesi gerekiyordu ancak Erdemli’de birçok bahçede limon dalında kaldı, alıcı bulamadı.

Limonu almak isteyen tüccarların ise maliyetin çok altında rakamlar önermesi çiftçiyi ya zararına satış ya ürünün dalda kuruması ikileminde bıraktı.

Erdemlili gazeteci Mehmet Doğaner, çiftçinin yaşadığı bu sıkıntıya duyarsız kalmadı. Haber için bir bahçeye giden Doğanar, gördüğü manzara karşısında tepkisini bir video çekerek dile getirdi.

Mehmet Doğaner’in sosyal medyada paylaştığı video binlerce kişi tarafından izlendi, yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı. Mehmet Doğaner gördüklerini şöyle özetledi:

 

“GELİN BUNA BİR ÇARE BULUN”

 

“Ben bir gazeteciyim. Erdemli’nin sorunlarını, isteklerini, taleplerini dile getirmek için gece gündüz sahadayım. Şu anda mart ayının ortasındayız. Şubat ayında hasadı bitmesi gereken limon dalda kaldı. Şu anda limon üreticilerimiz çaresiz. Destek bekliyorlar.

Binlerce dönüm arazi var burada. Yılda yaklaşık 500 bin ton rekoltesi oluyor. Bu yıl 600 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Çiftçimizin yüzde 70’i şu anda limonu dalında bekliyor.

Şu anda bunun hasat edilmesi gerekiyor. Tüccarlar geliyor limonda dalında 3 lira, 4 lira veriyor. Çiftçiye maliyeti ne kadar? 5 lira, 6 lira. Bu üretici, 6 liraya mal ettiği ürünü 3 liraya verirse kar mı ediyor, zarar mı ediyor?

Milletvekillerimiz var, narenciye şehri olan Mersinimizi temsil eden milletvekillerimiz var. Milletvekillerimiz bu sorunlara bugün el atmayacak da ne zaman atacak? Çiftçilerimiz, Ziraat Odası başkanı bu sorunu dile getirmek için sosyal medyadan sürekli paylaşım yapıyor. Ama kimse bu limonun sonu ne olacak diye düşünmüyor.

Sayın milletvekillerine bir gazeteci olarak sesleniyorum. Bu insanların ekonomisi bu. Bu iş için bir yıl boyunca uğraşıyorlar. Gelin bu sorunlara çözüm bulun. 2 gün sonra seçim olduğu zaman buraya geldiğinizde ne yapacaksınız? Ne diyeceksiniz çiftçiye? Limonunuz dalda kaldı, biz gelmedik, ilgilenmedik mi diyeceksiniz. Bu çiftçiler sizleri nasıl karşılayacak? Yazık. Bir gazeteci olarak bu limonların dalda kalmasına gönlüm razı değil. Yetkililere sesleniyorum. Gelin bu sorunlara çare bulun.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.