2005 yılında Vahit Çekmez karşısında seçim kazanarak Mersin ESOB Başkanı seçilen Talat Dinçer, birlik başkanlığı için girdiği beşinci seçimden de zaferle çıktı. Önceki dönem başkanı Vahit Çekmek’in oğlu Zafer Çekmez ile başkanlık için yarışan Dinçer, 519 delegeden 381’inin oyunu aldı ve 5. Dönem başkanlık vizesini cebine koydu.
Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin iki adayın yarıştığı Başkanlık seçiminde, mevcut başkan Talat Dinçer ve ekibi ipi göğüsleyen taraf oldu. 69 meslek odasına bağlı başkan ve yönetim kurulu üyelerinden oluşa 547 delegeden 519 delegenin oy kullandığı seçimlerde 381 oyu hanesine yazdıran Başkan Dinçer, yeniden başkanlığa seçilirken, diğer aday Zafer Çekmek 138 oy aldı. Dinçer böylece ESOB’da 5 dönem üst üste seçim kazanmış oldu.
“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ PARÇASIYIZ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilen genel kurulda Divan Başkanlığına TESK Genel Başkan Yardımcısı Burhan Aksak getirildi.
Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından söz alan Birlik Başkanı Talat Dinçer, esnaf ve sanatkarların ekonomide mal ve hizmet üretiminin yanı sıra istihdama sağladığı katkıyla, toplumsal barışa, dayanışmaya verdiği destek ve tarihsel kökleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli parçası olduğuna vurgu yaptı.
“ESNAFIN HAK VE MENFAATİNİ KORUDUK”
“Esnaf ve sanatkâr teşkilatı olarak bizler, ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük meslek kuruluşunun temsilcileriyiz. Büyüklüğümüz sadece 2 milyonu aşan sayımızdan değil, ülkemizin her mahallesinde, her sokağında, her köşe başında, küçük büyük demeden üretim yapan alın terimizle kazanan ve kazancını paylaşan Ahilik Kültürümüzden gelmektedir” diyen Dinçer, “Esnaflarımızın oyuyla seçilerek gelen bizlerin, esnaf – sanatkârlarımızı sosyal, ekonomik ve mesleki eğitim anlamında geliştirmek, teşkilat mensuplarımızın refahını arttırmak, hak ve menfaatlerini savunmak teşkilat birimlerimizin ve bu salonla bulunanların asli görevidir. Bu görevimizi yerine getirirken siyasi görüşlerimiz ve yönetim anlayışımız kendimize özgü olmak kaydıyla, esnaf-sanatkarlarımızın sorunlarının çözümünde, taleplerinin karşılanmasında, çıkarlarının korunmasında ortak bir paydada buluşmak, gayret göstermek hepimizin ortak gayesidir.”
“TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR KRİZLE MÜCADELE ETTİK”
2018 yılının mayıs ayındaki genel kurulda “Güçlü Esnaf Yeni Nesil Sanatkâr” vizyonuyla hareket edeceklerini, esnaf-sanatkarları değişen dünya şatlarına ayak uydurmak için gerekli çalışmaları ve planlamayı yapacaklarını söylediklerini ifade eden Dinçer, “2018 – 2022 yılı dönemindeki görev sürecimiz, esnaf ve sanatkâr teşkilatımız için tarihte görülmemiş ekonomik ve sosyal sorunlarla, sağlık krizleriyle mücadele içerisinde geçmiştir. Bütün sıkıntılara rağmen Birlik olarak, Çamlıyayla’dan Anamur’a kadar faaliyet gösteren her bir esnaf-sanatkarımızın, oda başkanımızın, teşkilat mensuplarımızın sorunlarını, taleplerini azami düzeyde karşılamaya çalıştık” dedi.
“ESNAF KAMPÜS PROJESİ BU DÖNEM HAYATA GEÇECEK”
İçerisinde meslek eğitim atölyeleri, dijital dönüşüm ve uyum atölyeleri, ürün tanıtım salonları, araştırma ve geliştirme merkezleri ve meslek odalarının bulunacağı “Esnaf Kampüsü” projesini hayata geçirmek istediklerini kaydeden Dinçer şunları söyledi: “Birliğimiz sadece bir bina yapmak yerine esnaf kampüsü projesini hazırlamıştır. Yaklaşık 15 milyonluk bir projeyi Bakanlığımıza ve ajansımıza sunduk. Ancak ekonomik kriz ve inşaat sektöründeki maliyet artışları bu projemizin hayata geçirilmesini engellemiştir. Birlik binası olarak sadece kendimize makam alanı istemiyoruz. Bizim makamımız esnaf-sanatkarımızın gönülleridir. Birlik binasından çok daha fazlası olan “Esnaf Kampüsü” projemizde esnaflarımız ve teşkilatımız için mesleki eğitim atölyeleri, dijital dönüşüm ve uyum atölyeleri, ürün tanıtım salonları, araştırma ve geliştirme merkezi, ürün test laboratuvarlar ve ayrıca Mersin’deki odalarımızın tek çatı altında faaliyet yürütecekleri alanlar ve sosyal tesisler olacak şekilde planladık. Bunların tamamının mimari çizimleri, teknik ve fizibilitesi hazırlandı. Gerekli fon ve proje kaynaklarına sunuldu. Ancak ekonomik krizler ve Bakanlığımızın aidat ve ücretlere ilişkin düzenlemeleri neticesinde bu projemizi finansal sorunlar nedeniyle bekletmek zorunda kaldık. “Güçlü esnaf ve yeni nesil sanatkâr” vizyonumuza uygun teşkilatımızı ve esnaflarımızı güçlendirmek amacıyla büyük projemizi hayata geçireceğiz. Türkiye’de örnek bir Birlik olan Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimizi güçlendirmeye, geliştirmeye, büyütmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönem, bütün hizmetlerimizi, hayallerimizi sizlerin desteği, esnaflarımızın gücü, bürokrasi ve sivil toplum dünyası ve toplumun her kesimi ile kurduğumuz iyi ilişkiler neticesinde hayata geçireceğiz.”
YÖNETİMDE KİMLER VAR?
Birlik Genel Sekreteri Cevdet Tekbaş tarafından okunan Birliğin geçmiş dönem çalışma ve hesap ve denetim kurulu raporları oy çokluğuyla kabul edildi. Gelecek dönem çalışma raporlarının okunması sonrası seçimlere geçildi.
Oda başkanı ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan 547 delegeden rekor katılımla 519 delegenin oy kullandığı genel kurulda Talat Dinçer ve Zafer Çekmez’in listeleri yarıştı. Başkan Dinçer, aldığı 381 oyla bir hizmet dönemi için daha göreve getirilirken, Çekmez’in listesi 138 oyda kaldı.
Talat Dinçer Başkanlığındaki Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde kurullar şu şekilde oluştu: Yönetim Kurulu :Veysel Sarı, Uçal Mavili, Nihat Dağdelen, Doğan Gündüz, Duran Şen, Halil Metik, Ali Tavman ve Faruk Dalkılıç, DenetimKurulu; Fatih Özcan, Zeynel Nar, Cumali Taş, Hali Şekerci ve Batuhan Cıtırkı Disiplin Kurulu: Abdullhalim Batur, Mehmet Sinan Canpolat, Erdal Pekmez, Mehmet Emin Sakallı ve Mehmet Reşat Kıvılcım.