DOLAR
35,3845
EURO
36,4710
ALTIN
3.038,26
BIST
10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Az Bulutlu
8°C

Emekliler ve asgari ücretlilerin maaşı 4 ayda eridi

Emekliler ve asgari ücretlilerin maaşı 4 ayda eridi
06.05.2022 12:32
327
A+
A-

TÜİK’e göre enflasyon yüzde 69,97, ENAG’a göre enflasyon yüzde 156,86 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 69,97 olarak hesapladı. Bağımsız kuruluş ENAG ise yıllık enflasyon oranı ise yüzde 156,86’ya ulaştı. Emekliler ve işçiler bu rakamların ardından maaşlara mutlaka zam yapılması gerektiğini söylüyor, “Kaşıkla verdiler, kepçeyle aldılar” diyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Asgari ücret belirlenirken piyasa normlarına göre, en düşük ücret olarak belirlenir ama bu temel ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olur. Asgari ücreti belirlenirken, işçi sınıfının görüşü alınmalı. İşçi sınıfının temsil eden konfederasyonların görüşleri alınırsa, bugün bu enflasyonu konuşmayız. Asgari ücret belirlenirken, Türkiye gerçekleri göz önünde bulundurularak belirlenmiyor. Bugün geldiğimiz bu nokta onun işareti. Eğer Türkiye gerçekleri göz önünde bulundurularak asgari ücret belirlenmiş olsaydı, bu ücret açlık sınırı ve yoksulluk sınırı altında kalmazdı. Yoksulluk sınırı 17 bin 340 lira, açlık sınırı 5 bin 323 lira iken, övünerek belirledikleri 4 bin 250 lira asgari ücretin hiçbir kıymeti kalmadı. Arttan enflasyon oranlarını gördüğümüzde, asgari ücrete çalışan işçinin parası pul olmuştur-“Zorlanıyoruz” demiyoruz artık işçi sınıfının geçinme şartları kalmadı. İnsanlar yaşam savaşı vermeye başladı. Çalışan bir kişi artık yaşam savaşı veriyor” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİ SINIFI ENFLASYON KARŞISINDA EZDİRİLMEMELİ”

Artan enflasyon karşısında asgari ücretinde arttırılması gerektiğini söyleyen Göksoy, “Asgari ücreti her yıl aralık ayında gelecek yılın aralık ayında belirleniyor diye kural mı var? O zaman zamlarda aralık ayından gelecek yılın aralık ayına belirlensin. Her şeye peş peşe sürekli, zam geliyor. Bu insanlar nasıl yaşayacak nasıl geçinecek.  İşçi sınıfın maaşları enflasyon karşısında ezdirmemeli. Bu ülkede üretime dayalı politikayı önüne koymadığı sürece çiftçinin, işçinin, esnafın önünü açmadığı sürece çetelere sıfır faizli krediler verdiği sürece bu ülke daha yüksek enflasyonları göremeye mahkumdur. Bunun sorumlusu da AKP iktidarıdır. Hayat pahalılığı ve enflasyonu göz önünde bulundurduğumuzda bugünün koşullarında asgari ücret 8 bin 500 liranın altında olmaması gerekir” şeklinde konuştu.

“KAŞIKLA VERDİLER, KEPÇEYLE ALDILAR”

Emeklilere verilen emekli maaşının her geçen gün enflasyon karşısında eridiğini ifade eden Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, “Emeklilerin emekli maaşı oldukça düşük seviye ve TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı yüksek seviyedir.  Yüzde 30 ve yüzde 35 oranında verilecek ek zamlar emekliyi mutlu etmeyecektir.  Verilecek ek zam var olan enflasyon oranın yarısı kadar ve bu emeklinin alım gücünü çok düşürecek. Biz emeklileri zor zaman bekliyor” dedi.

“ARKA ARKAYA ZAM GELİYOR”

Temel ihtiyaçlara her geçen gün zam geldiğine değinen Karakuş, “Bakkal, manava elimiz ürünler gidip geliyor sanki elimizi ateşe sokmuş gibiyiz. Sadece emekli kesimin değil pek çok kişinin yaşamı bu şekilde. Biz emeklilerin talepleri bugünün şartlarında en düşük 6 bin lira olması gerekiyor.  Maaşlara zam yapılıyor ancak arkasıyla temel ihtiyaçlara arka arkaya zam geliyor.  Kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alıyorlar. Temel ihtiyaçlara sürekli zam gelecekse, isteseler maaşlara yüzde 100 zam yapsalar bile bir anlamı kalmayacak” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.