DOLAR
35,3845
EURO
36,4710
ALTIN
3.038,26
BIST
10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Az Bulutlu
8°C

“Eğitimde sorunlar katlanarak artıyor”

“Eğitimde sorunlar katlanarak artıyor”
12.09.2022 19:00
297
A+
A-

Eğitim-Sen Mersin Şubesi, yeni eğitim-öğretim yılı başında yapılan hazırlıkları değerlendirdi. Bu yıl 19 milyondan fazla öğrencinin eğitim alacağını söyleyen Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, MEB’in iktidarın güdümünde piyasacı ve dinci eğitim politikası sunduğunu söyledi. Öğrencilerin örgün eğitimden uzaklaştığını söyleyen Sümbül, eğitimde sorunların her yıl katlanarak artığını söyledi.

 

“Her yıl katlanarak artan ve kalıcı çözüm beklenen eğitim sorunlarıyla başlayan yeni eğitim yılı öncesinde, ne öğrencilerin ne velilerin ne de eğitim emekçilerinin beklentilerinin karşılandığını söylemek mümkün değil” dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Mersin Şubesinde yapılan basın açıklamasında konuşan Mahmut Sümbül, 2022 yılı itibariyle Türkiye genelinde toplam 19 milyon 155 bin 571 öğrencinin eğitim aldığını söyledi. Öğrencilerden 15 milyon 839 bin 140’ ı resmi, 1 milyon 578 bin 233’ü özel ve 1 milyon 738 bin 198’i ise açık öğretim kurumlarında eğitim aldığını belirten Sümbül, öğrencilerin her geçen yıl örgün eğitim dışına çıkmak zorunda kaldığını söyledi.

Basın açıklamasında konuşan Sümbül, okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sümbül, “Türkiye’de eğitim sistemi uzun süredir ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakılırken, eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları bizzat iktidar ve MEB eliyle yapılan yasal düzenlemeler ve fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmektedir. Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ‘piyasacı’ ve ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemektedir” dedi.

Öğrencilerin eğitimi için temel ihtiyaç olan kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının geçen yıla göre daha da cep yaktığını söyleyen Sümbül, ilkokul 1. Sınıfa başlayacak bir öğrenci için zorunlu ihtiyaçlara 2.840 lira, ortaokula başlayacak bir öğrenci için zorunlu ihtiyaçlara 3.180 lira, liseye başlayacak bir öğrenci için zorunlu ihtiyaçlara 3.270 lira ödemek zorunda olduğunu belirtti.

Sümbül, “Türkiye’nin eğitim sistemi, çocuklar ve gençler için okurken mutlu, gelecekleri için umutlu olacakları bir eğitim ortamı sunmaktan çok uzaktır. Her yıl katlanarak artan ve kalıcı çözüm beklenen eğitim sorunlarıyla başlayan yeni eğitim yılı öncesinde ne öğrencilerin ne velilerin ne de eğitim emekçilerinin beklentilerinin karşılandığını söylemek mümkündür. Okullarda verilen eğitimin içerik bakımından dini değil, bilimsel esaslara dayalı olması, eğitimin demokratik bir yapıda örgütlenmesi, gerçek anlamda laik, özgürlükçü ve herkesin kendi anadilinde eğitim görebildiği bir yapıda olması gerekmektedir” diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.